Μαμαδοομάδες του Facebook, αυτή η μάστιγα – Thisisus.gr

Μαμαδοομάδες του Facebook, αυτή η μάστιγα – Thisisus.gr

Όταν έγινα μανούλα για πρώτη φορά έγινα μέλος σε όλες τις μαμαδοομάδες στο Facebook. Να διαβάσω, να μάθω, να ενημερωθώ. Είχα ανάγκη ανά πάσα στιγμή να ενημερώσω για το τραγικό που συνέβη σε εμένα ή στο παιδί μου. Τραγικό, βλέπε το παιδί δεν ενεργήθηκε σήμερα ή τα κακά του βγήκαν σε αυτό το σχήμα και έχουν αυτό το χρώμα (ναι το συνηθίζουμε οι νέες μανούλες και μιλάμε σχεδόν καθημερινά για τα σκατά του παιδιού μας!).

Ήμουν που λέτε ενεργό μέλος και ομολογώ πως κάποιες ομάδες με βοήθησαν πάρα πολύ κυρίως στο θέμα του θηλασμού. Μαμάδες έτοιμες ανά πάσα στιγμή να βοηθήσουν να ενημερώσουν και να προβούν από τα λόγια στις πράξεις άμεσα και αποτελεσματικά. Να ΄ναι καλά οι γυναίκες. Εκεί βρήκα και μια σύμβουλο θηλασμού που με έσωσε στο δεύτερο παιδί, γιατί ναι μεν ήξερα τα πάντα περί θηλασμού αλλά στο δεύτερο παιδί ταλαιπωρήθηκα σε σχέση με το πρώτο. Μα ναι, κάθε παιδί είναι και μια ξεχωριστή, μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία.

Σε αυτές τις ομάδες λοιπόν, βρήκα παρηγοριά κάποιες ώρες μοναξιάς, γέλασα, στεναχωρέθηκα, πρόσφερα, έλαβα και … ξεκατινιάστηκα; Όχι. Τα κατάφερα και ΔΕΝ… Όταν είδα ότι σε κάποιες μαμαδοομάδες η κατάσταση ξέφευγε ή δεν με εξέφραζαν πια, αποχωρούσα χωρίς μακροσκελή και δακρύβρεχτα ποστ τύπου: φεύγω κι αφήνω πίσω μου συντρίμμια.

  • Γέννησα με καισαρική – πτου σου προδώτρα!
  • Γέννησα φυσιολογικά αλλά έκανα επισκληρίδιο – είσαι η ντροπή της φυσιολογικής γέννας.
  • Αποφάσισα να μη θηλάσω το παιδί μου – έξω από δω αμαρτωλή!
  • Το παιδί μου είναι δυο κι ακόμα θηλάζω – είσαι άρρωστη δεν σκέφτεσαι πόσα ψυχολογικά το φορτώνεις;
  • Κάνω σεξ με τον άντρα μου – σα δε ντρέπεσαι που δεν ασχολείσαι μόνο με το παιδί.
  • Δεν κάνω σεξ με τον άντρα μου, ούτε και με κάποιον περαστικό – να τέτοια κάνετε και μετά λέτε γιατί τρώτε το κέρατο.
  • Το παιδί κοιμάται στο δωμάτιο του – Και τολμάς να το λες;
  • Το παιδί κοιμάται μαζί μας στο κρεβάτι – Θα το πλακώσετε στον ύπνο.
  • Αποφάσισα να σταματήσω τη δουλειά και να αφοσιωθώ στο παιδί μου – ναι κανόνισε να πας μαζί του όταν πάει φοιτητής.
  • Το παιδί μου είναι σαράντα ημερών και έπρεπε να γυρίσω στο γραφείο – και τολμάς να αποκαλείς τον εαυτό σου μάνα;

Μπορώ να γράφω ατελείωτα γι’ αυτό το θέμα αλλά θεωρώ ότι το λάβατε το μήνυμα. Αν όχι θα σας το πω ξεκάθαρα: το σωστό και το λάθος στην ανατροφή ενός παιδιού είναι υποκειμενικό. Κάθε οικογένεια κάνει ότι θεωρεί καλύτερο για το δικό της παιδί και τη δική της καθημερινότητα.

Επίσης, ότι κάνει κάθε μάνα ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΜΑ και δεν σου πέφτει λόγος. Μπορείς να διαφωνείς με την ανατροφή του παιδιού της κι εσύ να ακολουθείς έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο στην ανατροφή του δικού σου παιδιού, αλλά δε σε αφορά. Άλλο να πεις τη γνώμη σου σε κάτι που θα ζητηθεί κι άλλο να την επιβάλεις.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά βιβλία για γονείς που επιθυμούν να μάθουν όσα περισσότερα γίνεται για το μεγάλωμα των παιδιών (δες ενδεικτικά εδώ κάποια). Και υπάρχουν και αρκετοί αξιόλογοι σύμβουλοι, παιδοψυχολόγοι στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί όποιος ενδιαφέρετε να μάθει κάτι τις παραπάνω.

Ο μικρόκοσμος του Facebook, και οι μαμαδοομάδες του Facebook, αντικατοπτρίζουν τη ζωή εκεί έξω. Με γονείς αδιάφορους, ένθερμους, ενεργούς, παθητικούς, παρατηρητές, γεμάτους πρέπει, μη, πως και χωρίς γιατί. Καθένας μας κουβαλά τα δικά του ψυχολογικά κάποιοι προσπαθούν να τα λύσουν, άλλοι τα αποδέχονται κι άλλοι επιμένουν και στρουθοκαμηλίζουν. Δικαίωμα τους. Δεν πρόκειται να αλλάξουν με ένα δικό σου σχόλιο κριτικής. Ίσα ίσα θα θυμώσουν και θα έχουμε άλλο ένα ποστ ξεκατινιάσματος.

Γι αυτό την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να ανοίξεις το στόμα σου, να πληκτρολογήσεις τέλος πάντως κάτι σε μια άλλη μάνα στις μαμαδοομάδες να θυμάσαι: όταν με το ένα δάκτυλο δείχνεις κάποιον, τα υπόλοιπα τρία δείχνουν εσένα.

Ας αναλογιστούμε τι σόι γονιός είμαστε εγώ κι εσύ κι ας αφήσουμε τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο…

Ποιος ξέρει, ίσως έτσι μεγαλώσουμε και παιδιά με όσο το λιγότερα ψυχολογικά γίνεται…

About Author