Μάθετε πως θα μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά – Thisisus.gr

Μάθετε πως θα μεγαλώσετε ευτυχισμένα παιδιά – Thisisus.gr

Τα παιδιά δεν είναι τόσο περίπλοκα όσο νομίζετε κι ας σας ακούγεται όλο αυτό περίεργο. Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους ζητάνε από τους γονείς τους πολύ λίγα και συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία όμως τους είναι απαραίτητα και τα βοηθάνε να μεγαλώσουν έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυταγάπη και σεβασμό.  Κι εμείς ως γονείς, μπορούμε να τους παρέχουμε όλα όσα χρειάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να έχουν ένα φωτεινό και λαμπρό μέλλον με λιγότερα προβλήματα.

Τι χρειάζονται τα παιδιά από τους γονείς τους;

Μια Καλή Καληνύχτα

Λίγο πριν ξαπλώσουν τα παιδιά χρειάζονται ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Τραγουδήστε τους, διαβάστε ένα παραμύθι ή ακόμα καλύτερα να φτιάξτε μόνοι σας μια ιστορία. Τα παιδιά είναι πολύ δεκτικά σε γονείς που χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, πάρα πολύ!

Αγάπη

Η αγάπη είναι μια από τις βασικές εμπειρίες που έχουν τα παιδιά ενώ μεγαλώνουν. Μη διστάσετε να την εκδηλώσετε με κάθε τρόπο. Να τα επαινείτε συχνά, χαρίστε τους αγκαλιές κι αγάπη, ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα. Μια φιλική συνομιλία one-on-one μπορεί να είναι μια τεράστια βοήθεια σε ένα παιδί που θέλει να ακουστεί. Μοιραστείτε λίγο χρόνο μαζί τους συζητώντας για την ημέρα τους και τι τους άρεσε περισσότερο.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ιδιωτικό Χρόνο

Έχοντας μια καλή σύνδεση με τα παιδιά σας σημαίνει να τους δώσετε την πλήρη και αμέριστη προσοχή σας, όσο μπορείτε. Τα παιδιά θα επωφεληθούν από το να αισθάνονται ότι ο χρόνος τους εκτιμάται, ειδικά αν είναι προγραμματισμένος και δεν τρέχει. Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, είναι απαραίτητο να παρέχετε στο καθένα το χρόνο του μαζί σας. Είναι δύσκολο να συνδεθείτε σε μια τρελή και βιαστική καθημερινότητα, οπότε αφήστε τα να επιλέξουν ένα μέρος και μια δραστηριότητα που μπορείτε να απολαύσετε μαζί.

Θετικοί Υποστηρικτές Τροφίμων

Πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να σερβίρετε πίτσα κάθε βράδυ. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν επίσης να είναι νόστιμα και ικανοποιητικά, κι αυτό ξεκινά από το σπίτι στην κουζίνα. Ετοιμάστε μαζί το διατροφικο πλάνο της εβδομάδας, μαγειρέψτε παρέα ή ακόμα βοηθήστε τα να καλλιεργήσουν μερικά λαχανικά στον κήπο (αν έχετε). Τα παιδιά πρέπει να μάθουν νωρίς ότι το επιδόρπιο δεν είναι το μόνο νόστιμο γεύμα, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για επιτυχία μακροπρόθεσμα.

Σχέδια για να προσβλέπουμε

Δείξτε στα παιδιά σας ότι απολαμβάνετε την παρέα τους, και βρείτε κάτι διασκεδαστικό να κάνετε μαζί ώστε να περιμένουν κάτι. Μπορείτε να σχεδιάσετε διασκεδαστικά γεγονότα το Σαββατοκύριακο ή να τα εκπλήξετε με δραστηριότητες στα μέσα της εβδομάδας.

Δείχνοντας στα παιδιά σας ότι είστε ενθουσιασμένοι με τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί, τα κάνετε να αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους και τη σχέση τους μαζί σας.

Συζητήσεις Πριν Από Τον Ύπνο

Η ώρα για ύπνο σημαίνει εκκαθάριση, αλλά αυτή είναι επίσης μια μεγάλη στιγμή για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές συνομιλίες. Αφήστε κατά μέρος το χρόνο πριν πάνε για ύπνο για να μιλήσουν για την ημέρα τους, τους φίλους τους ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να σκεφτούν.

Αφήστε τα να οδηγήσουν τη συζήτηση. Τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ότι τα ακούτε.

Ώρα να παίξετε έξω

Μελέτες έχουν δείξει πόσο ευεργετικό και ζωτικής σημασίας μπορεί να είναι το υπαίθριο παιχνίδι για τα παιδιά κι όχι μόνο. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας επωφελούνται από το να είναι έξω!

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μείνουν μακριά από οθόνες και τηλεοράσεις και να εξερευνήσουν τον κόσμο έξω αντ ‘ αυτού. Αφήστε τα να περάσουν όσο χρόνο θέλουν σε εξωτερικούς χώρους, είτε παίζοντας παιχνίδια, πηγαίνοντας βόλτες, είτε περνώντας χρόνο με τα παιδιά της γειτονιάς.

Ώρα να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους Σειρά

Το μόνο πράγμα καλύτερο από το να παρακολουθήσουν την αγαπημένη τους σειρά, είναι να την παρακολουθήσουν παρέα με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο! Πιάστε μια κουβέρτα και κάντε τα μια αγκαλιά, ενώ απολαμβάνουν την αγαπημένη τους σειρά. Μπορείτε να αφήσετε αυτό να είναι μια ήσυχη στιγμή, ή μπορείτε να τους κάνετε ερωτήσεις για να εμπλακείτε κι εσείς στην υπόθεση. Το λατρεύουν!

Πειθαρχία Όταν Είναι Απαραίτητο

Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση όταν πρόκειται να μάθουν για τις κατάλληλες συμπεριφορές και απαντήσεις. Η εμφάνιση πειθαρχίας μπορεί να μην είναι το αγαπημένο πράγμα ενός γονέα, αλλά διδάσκει ένα παιδί ότι επενδύουν σε αυτό και θέλουν το καλύτερο για το ίδιο.

Παρόλο που μπορεί να μην το δείξουν, τα παιδιά βρίσκουν αξία στο να είναι πειθαρχημένα.

Αφήστε Ειδικά Μηνύματα

Οι εκπλήξεις είναι πάντα ευχάριστες, ακόμα κι αν είναι μια μικρή σημείωση ή ένα μικρό συμβολικό δωράκι. Δοκιμάστε να τους αφήσετε ένα σημείωμα μέσα στην κασετίνα, στο κολατσιό, μέσα στη σχολική τσάντα ή πάνω στο γραφείο τους. Θα τους δώσετε μεγάλη χαρά, ειδικά εάν έχουν μια δύσκολη μέρα.

Αυτή το μικρό τράνταγμα της ευτυχίας είναι πάντα υπέροχο όταν είναι απροσδόκητο.

Αφήστε Τα Να Είναι Ανόητα

Μερικές φορές τα παιδιά αναζητούν έγκριση για να είναι ανόητα, αλλά ο καλύτερος τρόπος να τους δοθεί άδεια είναι οι γονείς να είναι ανόητοι οι ίδιοι! Παίζοντας διάφορα παιχνίδια ρόλων με τα παιδιά και συμμετέχοντας στις ιστορίες που πλάθουν τα βοηθάτε να βγουν έξω από το καβούκι τους και να επεκτείνουν τη φαντασία τους.  Τα παιδιά μπορούν να είναι άκρως δημιουργικά όταν είναι ελεύθερα και δεν μπαίνουν σε καλούπια. Εκπλήξτε τα με κοστούμια, χειροτεχνίες, ή μαξιλαροπόλεμο! Οι επιλογές είναι ατελείωτες.

Ξεφορτωθείτε το Άγχος

Παραδόξως, τα παιδιά είναι πολύ παρατηρητικά και δεκτικά. Παρατηρούν πότε οι γονείς τους είναι αναστατωμένοι και αγχωμένοι κι αυτό επηρεάζει και τα ίδια.

Πολλά παιδιά θέλουν να δουν τους γονείς τους χαρούμενους και χαλαρούς, καθώς έτσι νιώθουν και τα ίδια καλύτερα. Ανεξάρτητα από το τι σας ενοχλεί, προσπαθήστε να κρατήσετε τα πράγματα απλά.

Εάν σας πιέζει ο χρόνος και δεν έχετε μαγειρέψε, μην αισθάνεστε άσχημα. Παραγγείλτε φαγητό απέξω! Εάν το σπίτι είναι βρώμικο, ζητήστε βοήθεια από τα παιδιά σας. Μην αφήνετε τίποτα να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε. Αν συνεργαστείτε τώρα, θα παίξετε μαζί μετά.

Ορίστε Ημέρες Παιχνιδιού

Ο χρόνος των ενηλίκων είναι διασκεδαστικός, αλλά μπορεί επίσης να είναι επωφελής για όλους να έχουν ημέρες παιχνιδιού με άλλους γονείς! Τα παιδιά μπορούν να κοινωνικοποιηθούν μεταξύ τους, ενώ τα κάνει να αισθάνονται και πιο όμορφα με τους φίλους σας.

Καθοδήγηση

Τα παιδιά δεν έχουν όλες τις απαντήσεις. Στην πραγματικότητα, ούτε οι ενήλικες τις έχουν! Αλλά τα παιδιά θα κοιτάξουν προς τους γονείς τους για καθοδήγηση, σε κάθε περίσταση. Μπορεί να στρέφονται σε σας όταν συναντούν έναν ξένο, αντιμετωπίζουν μια νέα εμπειρία ή δεν είναι σίγουρα πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Εάν έχετε δημιουργήσει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης στη σχέση σας, το παιδί σας θα αισθάνεται αρκετά ασφαλές για να τεθεί προς τη σωστή κατεύθυνση από εσάς.

Έγκριση

Οι γονείς μερικές φορές δεν το συνειδητοποιούν, αλλά τα παιδιά τους πάντα αναζητούν έγκριση για όλα τα είδη των πραγμάτων. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θέλουν να κάνουν τους γονείς τους υπερήφανους! Έχετε στο νου σας να τα επαινέσετε και να υπερασπιστείτε σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο επίτευγμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους και την προθυμία τους να δοκιμάσουν νέα πράγματα.

Η γονεικότητα μπορεί να είναι σκληρή και πολλές φορές η καθημερινότητα μπορεί να είναι τόσο δύσκολη ώστε να είναι αδύνατον να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας. Ωστόσο, κρατήστε αυτά τα απλά πράγματα που τα παιδιά ζητούν από εσάς, στο μυαλό και να τα εξασκείτε όσο πιο συχνά μπορείτε.Θα σας βοηθήσουν να οικοδομήσετε μια ισχυρή σχέση με τα παιδιά σας και να τα ενθαρρύνετε να ευδοκιμήσουν σε επιτυχημένους, νέους ενήλικες.

Πηγή

About Author