Ένας σημαντικός ρόλος του γονιού σε σχέση με τα παιδιά του είναι να τα βοηθήσει να αναπτύξουν το δυναμικό τους, να ανακαλύψουν στόχους και ενδιαφέροντα που θα τους δώσουν αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και νόημα σε αυτό που κάνουν όπως επίσης να τα βοηθήσει να καλλιεργήσουν δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες σε όλο το φάσμα της παρούσας αλλά και της μετέπειτα ζωής τους.
Βασικό για να μπορέσει ένας γονιός να πετύχει τα παραπάνω, είναι να έχει βρει ο ίδιος έναν υγιή τρόπο ορισμού της επιτυχίας και της διασύνδεσης της με την ευτυχία.
Τι είναι ευτυχία;
Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι γονείς συνδέουν την επιτυχία με την ανταγωνιστικότητα και την τελειομανία ή με τα πράγματα που αυτοί δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν στην ζωή τους, αγνοώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα, τις κλίσεις και τις επιθυμίες των παιδιών τους, οδηγώντας τα έτσι με μαθηματική βεβαιότητα σε μία ζωή επιτυχημένη σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα, αλλά αποτυχημένη για το ίδιο το παιδί που ως ενήλικας πιθανώς να βιώνει ένα ανεξήγητο κενό στη ζωή του.
Το κάθε παιδί, ανάλογα με την γενετική του προδιάθεση αλλά και το περιβάλλον που μεγαλώνει, διαμορφώνει έναν χαρακτήρα και αναπτύσσει κάποιες δεξιότητες που αποτελούν τα εφόδια του για την ενήλικη ζωή του. Αυτό που μπορεί να κάνει ο γονιός μετά τη γέννηση του παιδιού (καθώς για το DNA φρόντισε πριν από αυτή) είναι να προσπαθήσει να του δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα και το ελεγχόμενο περιβάλλον ώστε το παιδί να ξεδιπλώσει όλο το γενετικό δυναμικό του αλλά και να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δεξιότητες
Οι βασικότερες δεξιότητες που φαίνεται ότι βοηθάνε ένα παιδί να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις προκλήσεις που θα εμφανιστούν μπροστά του αλλά και στην αίσθηση ευτυχίας του είναι:
- Η ψυχική αντοχή.
- Η αντιμετώπιση της αποτυχίας.
- Η αυτοπεποίθηση του να κυνηγάει τους στόχους που το ίδιο θέτει.
- Ο δημιουργικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων.
- Ο ανοιχτός τρόπος σκέψης.
- Η περιέργεια και η δεκτικότητα στις νέες προκλήσεις και τις νέες ιδέες.
- Η συνεργασία και το μοίρασμα.
- Η συναισθηματική νοημοσύνη.
- Η δημιουργία ποιοτικών ανθρώπινων σχέσεων.
Πολλές έρευνες συγκλίνουν στο ότι τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και την ευδαιμονία ενός ανθρώπου, ακόμα πιο σημαντικό από το ΙQ του ή από τα χρήματα που αυτός κερδίζει.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν την σημαντικότητα της ανάπτυξης των παραπάνω δεξιοτήτων μέσα από τα ερεθίσματα που το παιδί αντλεί στην καθημερινότητά του και τις ασχολίες του.
Ο ρόλος του γονιού
Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε να ενθαρρύνουν το παιδί αντί να εστιάσει σε μία ασχολία και να τελειοποιηθεί σε αυτή (π.χ. ένα άθλημα, ένα χόμπι, ένα μουσικό όργανο), να δοκιμάσει αρκετές ασχολίες μέσα από τις οποίες θα καταφέρει να καλλιεργήσει πολλαπλά χαρακτηριστικά του, ανεξαρτήτως το πόσο καλά τα καταφέρνει σε αυτές καθώς μέσα από αυτό θα μάθει να διαχειρίζεται και την αποτυχία. Η ανάγκη να είναι το παιδί μας το καλύτερο σε κάτι είναι αναμφίβολο ότι το βοηθάει να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του και την αυτοεκτίμηση του, αλλά δεν πρέπει να γίνεται εμμονικά και ειδικά για λόγους που έχουν να κάνουν με την επιβεβαίωση του ίδιου του γονέα. Ταυτόχρονα το παιδί πρέπει να μάθει μεγαλώνοντας (και ειδικά μετά την ηλικία των 11 που έχει περάσει το ψυχοκοινωνικό στάδιο που έχει ανάγκη την αίσθηση της ικανότητας και της πίστης στις δυνάμεις του) να αντλεί την αυτοεκτίμησή του όχι τόσο από τα επιτεύγματα του σε σύγκριση με τους άλλους (ανταγωνιστικότητα) αλλά από δικά του εσωτερικά κίνητρα που θα έχουν να κάνουν με την ανάγκη του να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί.
Ερεθίσματα
Ο γονιός παρέχοντας στο παιδί του πολλαπλά ερεθίσματα αλλά και τη δυνατότητα να δοκιμάσει διάφορες ασχολίες μπορεί να ανακαλύψει δυνατά σημεία του παιδιού του που δεν είχε καν ο ίδιος αντιληφθεί και τα οποία σε συνδυασμό με τις δεξιότητες που προαναφέραμε μπορούν να καθορίσουν και την επαγγελματική κατεύθυνση του παιδιού του τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα αν μέσα από όλες αυτές τις ασχολίες αναδειχθεί η ανάγκη του παιδιού να βοηθάει, ο γονέας μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί του για μια καριέρα στα ανθρωπιστικά επαγγέλματα. Αν αναδειχθεί η ικανότητα του παιδιού να ηγείται, θα μπορούσε κάλλιστα να διαλέξει μία καριέρα που έχει να κάνει με τη διοίκηση. Αν το παιδί παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες θα μπορούσε να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα κ.ο.κ.
Η παραπάνω προσέγγιση για να πετύχει πρέπει να εξασφαλίσει όπως προαναφέρθηκε ότι ο γονιός δεν έχει μία μονοδιάστατη άποψη για την επιτυχία (π.χ. ότι επιτυχία σημαίνει πολλά χρήματα και τελειότητα με οποιοδήποτε κόστος) ή ότι ο γονιός μέσα από τη ζωή του παιδιού θέλει να πετύχει τα δικά του ανεκπλήρωτα όνειρα.
Και τα ερωτήματα που τίθενται σε αυτό το σημείο είναι τα εξής:
Πόσο έτοιμοι είναι οι γονείς να αφήσουν πίσω τους αντιλήψεις που έχουν κυριαρχήσει για δεκαετίες στην κοινωνία μας;
Πόσο έχουν δουλέψει οι γονείς με τον ίδιο τους τον εαυτό ώστε να συνειδητοποιήσουν τις ανεκπλήρωτες ανάγκες τους και το αν προσπαθούν να τις ικανοποιήσουν μέσω των παιδιών τους;
Μίλτος Τσιάκαλος (Life Coach)
Περισσότερα όσον αφορά στο life coaching μπορείτε να δείτε εδώ