«Μέλη και Μελέκ» 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή –Thisisus.gr

«Μέλη και Μελέκ» 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή –Thisisus.gr

«Μέλη και Μελέκ» 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το βιβλίο της Βάνας Μαυρίδου «Μέλη και Μελέκ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα σε εικονογράφηση Ρένιας Μεταλληνού. Κι είναι ένα βιβλίο που αγαπήσαμε όλοι μας στο thisisus.gr. Γι αυτό και αποφασίσαμε αυτό το άρθρο να γραφτεί σαν ποτ πουρί. Λίγο Μαρίνα , λίγο Σοφία. Γιατί μπορούμε!

Μαρίνα

«Να σου στείλω μια ιστορία να μου πεις πως σου φαίνεται;» αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Βάνας και λίγα λεπτά μετά είχα ήδη κατεβάσει το αρχείο που μου έστειλε και είχα ήδη βουτήξει για τα καλά στην ιστορία της Μέλη και της Μελέκ. Με παρέσυρε ο λόγος, η περιγραφή και οι εικόνες μιας άλλης εποχής καθώς ξεπηδούσαν μέσα από τις λέξεις που επέλεξε η Βάνα.

Την αγάπησα τούτη δω την ιστορία πολύ πριν πάρει σάρκα και οστά στα χέρια της έμπειρης εικονογράφου Ρένιας Μεταλληνού. Το πόση χαρά μου έδωσε που με την ίδια αγάπη αγκάλιασαν την ιστορία και οι εκδόσεις Διόπτρα δε χρειάζεται να σας το πω.

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μικρασιατική καταστροφή και επειδή είναι σημαντικό να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι αυτό το βιβλίο είναι #must για κάθε βιβλιοθήκη. Δεν είναι η εικονογράφηση, δεν είναι η ιστορία, είναι το πως μπλέκεται το σήμερα με το χτες, το πως ξεπηδούν οι λέξεις σμίγουν με τις εικόνες και σου φέρνουν μια νοσταλγία μιας άλλης εποχής. Εκεί που το καλό έμπλεξε με το κακό, έσπειρε την καταστροφή, έσβησε ιστορία και ξαναγέννησε νέους ανθρώπους, τόσο ίδιους και τόσο διαφορετικούς. Κι όσο κι αν άλλαξαν κάποια μέρη τόσο ίδια κι αναλλοίωτα στο χρόνο παραμένουν κάποια άλλα. Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι ίδιοι είμαστε ανεξαρτήτου χρώματος, γλώσσας και θρησκείας.

Σοφία

Είναι κάποια βιβλία που τα αγαπάς με το που τα πιάνεις στα χέρια σου! Είναι και κάποια βιβλία που δεν θέλεις να τα αφήσεις από τα χέρια σου! Αυτό το βιβλίο είναι και τα δύο ταυτόχρονα! Ένα βιβλίο που σε γεμίζει συναισθήματα, αναμνήσεις με άρωμα ιστορίας και αγάπη. Γιατί ο ξεριζωμός είναι ίδιος σε όλες τις φυλές, σε όλα τα χρώματα και σε όλα τα μέρη του κόσμου. Γιατί οι άνθρωποι υποφέρουν το ίδιο. Παντού και πάντα έχουν τις ίδιες ανάγκες. Γιατί διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι το παραμελημένο μάθημα της ιστορίας στα σχολεία. Γιατί η ιστορία όταν κρατιέται ζωντανή μας διδάσκει και μας κάνει καλύτερους. Και αν το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας δεν καταφέρνει να το κάνει με επιτυχία, υπάρχουν βιβλία σαν κι αυτό που μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Ένα βιβλίο προτεινόμενο για όλους τους γονείς και τα παιδιά, αλλά και για όλους τους εκπαιδευτικούς. Ένα βιβλίο που πρέπει να βρίσκεται σε όλα τα ράφια!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Μέλη αγαπάει πολύ την κούκλα της, τη Μελέκ. Την έχει φτιάξει η γιαγιά της και δεν την αποχωρίζεται ποτέ. Ωστόσο, κάποιες φορές, οι συνθήκες ανατρέπουν τα πάντα γύρω μας. Τον Σεπτέμβρη του 1922, η Μέλη θα μάθει να ζει χωρίς τη Μελέκ, μακριά από το σπίτι της και από τα αγαπημένα της πρόσωπα. Μέσα στην καρδιά της όμως –και στη δική της και στης Μελέκ– θα ζει πάντα η αγάπη. Και μια αγάπη αληθινή μπορεί να δώσει ξανά ζωή σε όλα. Μια ιστορία μνήμης και ανθρωπιάς… 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

About Author