Μένουμε σπίτι – σιγά τα “ουά” – Thisisus.gr

Μένουμε σπίτι – σιγά τα “ουά” – Thisisus.gr

γράφει η Μαρίνα Φραγκεσκίδου

Μένουμε σπίτι. Δραστηριότητες στο σπίτι με τα παιδιά σας, τα do και τα dont’s, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, στο σύντροφο, στα παιδιά σας. Δείτε ταινίες, μαγειρέψτε παρέα, παίξτε, κάντε γυμναστική, δουλέψτε από το σπίτι. Όλα όσα μας έχουν κατακλύσει στον κόσμο του ίντερνετ και στις τηλεοράσεις τις τελευταίες μέρες, και δεν βγάζω την ουρά μου απέξω. Κάποια από αυτά τα έχω προτείνει και η ίδια. Θέλοντας να σας δώσουμε επιλογές. Γιατί πρέπει να συμβιώσουμε και με άλλα άτομα στο σπίτι. Εσώκλειστοι.

Τα πράγματα είναι δύσκολα εκεί έξω. Και ναι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από αυτόν τον ιό που μας ψέκασαν, όρισαν, σκαρφίστηκαν άλλοι. Το έχω ακούσει κι αυτό. Είναι μια παρηγοριά αν το σκεφτείς. Άλλοι φταίνε, όχι εγώ και εσύ. Αυτοί οι πλούσιοι που ορίζουν το πότε θα βγει ο ήλιος και πότε θα γυρίσει η γη. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κλειστούμε στο σπίτι. Σιγά τα ουά. Λέω σε άπταιστα ελληνικά.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σιγά τα ουά, ναι.

Σε σένα που έχεις να δουλέψεις από το σπίτι με το σύντροφο και τα παιδιά σου.

Σε σένα που είσαι μόνος σου και δεν έχεις κάποιον να πεις μια κουβέντα.

Σε σένα που κρέμεσαι από ένα ακουστικό μπας και κρατήσεις μιαν επικοινωνία με τον έξω κόσμο.

Σε σένα που στάζεις χολή και ζήλια μέσα από τα κοινωνικά δίχτυα σε ανθρώπους που μπορεί να γελάνε με ένα χαζό αστείο.

Σε σένα που μόλις συνειδητοποίησες ότι το να είσαι όλη μέρα σπίτι προϋποθέτει από μόνο του επιπλέον δουλειά.

Σε όλους μας. Σε όλους όσους επιθυμούμε και στιγμές μοναχικότητας και δεν έχουμε. Αλλά δεν πειράζει. Σπίτι μένουμε. Άλλοι είπαμε πεθαίνουν. Εσύ είσαι τυχερός. Ώπα, εδώ θέλω να βάλω μια άνω τελεία.

Μένουμε σπίτι – είμαστε καλά;

Το να μείνουμε σπίτι οφείλουμε να το κάνουμε για το καλό όλων μας. Αλλά κανείς δεν σας ανάγκασε να είστε και οκ με αυτό. Έχετε κάθε δικαίωμα να γκρινιάζετε ,γιατί σας είναι αδύνατον να συγκεντρωθείτε στη δουλειά όταν κάθε λίγο και λιγάκι ακούτε το μαμά, μπαμπά. Μπορείτε να δυσανασχετείτε κάθε φορά που βλέπετε ένα φαγητό που δεν σας αρέσει, γιατί απλά δεν έχετε κάτι άλλο. Είναι δικαίωμα σας να τσακώνεστε, ο ένας με τον άλλον μιας και το άγχος δεν έχετε που αλλού να το εκδηλώσετε. Όπως είναι και δικαίωμα των παιδιών μας να γκρινιάζουν για όλα όσα δεν τους αρέσουν. Το φαγητό, το υποχρεωτικό διάβασμα, η μη επαφή μαζί σας.

Αποδοχή

Στο τέλος της ημέρας όμως τι μπορούμε να κάνουμε; Μόνο να αποδεχτούμε την κατάσταση. Να μιλήσουμε και να εξηγήσουμε στα παιδιά την ανάγκη μας και τα πρέπει της παρούσας φάσης. Είναι απίστευτη η αντίδραση των παιδιών όταν τους μιλάς και τους εξηγείς, όπως θα έκανες με κάποιον ενήλικα. Θεωρώ οτι έχουν φοβερή ενσυναίσθηση και η αντίδραση τους μόνο βοηθητική μπορεί να είναι. Πιάνει. Αλήθεια. Χωρίς φωνές και υστερίες. Μιλήστε τους πριν κουραστείτε.

Επίσης, όλο αυτό μας φέρνει απέναντι στις επιλογές μας. Αποδοχή λοιπόν και συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. Ότι επιλέξαμε αυτόν τον σύντροφο, για άντρα και πατέρα ή αντίστοιχα για γυναίκα και μητέρα – και μαζί δημιουργήσαμε αυτά τα πλασματάκια, τα οποία έχουν την ικανότητα να μας τρελαίνουν σε κλάσματα δευτερολέπτου και να θέλουν αυτό και το άλλο και το παράλλο. Ναι. Αυτο το “ΜΑΖΙ” σας το θυμάστε καθόλου ή μπα; οποια κι αν είναι η απάντηση, ας περιμένει. Τώρα ας μονιάσουμε, για το καλό μας. Ναι μωρε, γιατί γιατί η ψυχική υγεία προέχει. Δείτε το σαν μια ευκαιρία ο καθένας μας να κάνει την ενδοσκόπηση του για να δει τελικά τι επιθυμεί στη ζωή του.

Ας μονιάσουμε όμως.

Δεν χωράει καμία κριτική εδώ.

Άλλος θέλει να δουλεύει όλη μέρα, και απλά να λέει ότι έχει οικογένεια.

Άλλος να περνάει χρόνο μόνο με την οικογένεια του.

Δικαίωμα του καθενός παιδιά. Και η γκρίνια και τα θέλω και η βαρεμάρα.

Ένα ενδοοικογενειακό μίτινγκ, ίσως βοηθήσει όλους μας, για να ορίσουμε μια καθημερινότητα όπου θα μας εξυπηρετεί. Με όλα όσα πρέπει να γίνουν και όλα όσα θέλουμε να γίνουν. Τι λέτε;

Καλή επιτυχία και αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλους.

About Author