Να πάω το παιδί μου σε παιδικό σταθμό; – Thisisus.gr

Να πάω το παιδί μου σε παιδικό σταθμό; – Thisisus.gr


«Να πάω το παιδί μου σε παιδικό σταθμό;»

Αυτό είναι το ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους  γονείς. Αυτόματα οι προβληματισμοί  που ανακύπτουν στο μυαλό τους είναι διάφοροι με βασικότερους:

  • Το άγχος του πρώτου αποχωρισμού εν όψει της μεγάλης αλλαγής / μετάβασης σε ένα καινούργιο περιβάλλον και 
  • Εκείνον της μετάδοσης των ιώσεων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συχνές ιώσεις είναι κάτι που δε θα γλιτώσει το παιδί , σε όποια ηλικία κι αν ξεκινήσει το σχολείο. Επίσης να έχετε υπόψη ότι το παιδί έχοντας πάει 1-2 χρόνια σε παιδικό σταθμό θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένο  να μεταβεί στις μεγαλύτερες τάξεις  με μεγαλύτερη ευκολία συγκριτικά μ’ ένα παιδί που θα πάει στα 4 του χρόνια για πρώτη φορά στο σχολείο. Άρα το πρώτο όφελος που διακρίνουμε είναι η πιο ομαλή  μετάβαση στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

To πιο σημαντικό

Βασικό βήμα είναι να έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα το παιδί για την αλλαγή που πρόκειται να βιώσει. Καλό θα ήταν εφόσον αυτό είναι εφικτό να γνωρίσουμε μαζί τον καινούργιο χώρο που καλείται να προσαρμοστεί και να συζητήσουμε τις εντυπώσεις του ( εφόσον το παιδί έχει κατακτήσει την ικανότητα του λόγου). Είμαστε προσεκτικοί απ’την αρχή με την επιλογή του παιδικού σταθμού. Η επιλογή γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού μας αλλά και τις δικές μας (δείτε αναλυτικά πως επιλέγουμε σταθμό εδώ) .

Ο παιδικός σταθμός μπορεί να αποτελέσει από νωρίς μια «τρυφερή και ζεστή αγκαλιά» για το παιδί και μια «δεύτερη οικογένεια», εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες  συνθήκες.

Τα οφέλη του παιδικού σταθμού

Οι πρώτες εμπειρίες της ζωής στην προσχολική ηλικία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η ανάπτυξη και η διαμόρφωση χαρακτήρα του παιδιού. Γι αυτό πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη που αποκομίζει τελικά το παιδί έχοντας την εμπειρία του παιδικού σταθμού.

Αυτοεξυπηρέτηση-αυτονομία

Το παιδί μαθαίνει να είναι αυτόνομο σε αναγκαίες συνήθειες της καθημερινότητάς του , με την κατάλληλη καθοδήγηση από την παιδαγωγό, π.χ: να τρώει μόνο του – μαθαίνει να πιάνει το κουτάλι / πιρούνι , να μαζεύει τα πράγματά του , να βάζει τα παπούτσια του , να πηγαίνει τουαλέτα κ.α.

Όρια – κανόνες

Το παιδί όντας μέλος μιας κοινότητας μαθαίνει να λειτουργεί σε ένα πρόγραμμα , σε ένα σύνολο κανόνων που το βοηθούν να είναι λειτουργικό και μπορεί να το υιοθετήσει και στο σπίτι (συνήθειες φαγητού, ύπνου, υγιεινής κλπ) . Σημαντικό μάθημα «συμπεριφοράς» που παίρνει ένα παιδί στον σταθμό είναι το  μαθαίνω να : «περιμένω τη σειρά μου» ,«να χάνω», «να ζητώ συγνώμη», «να μοιράζομαι» κ.α που θα δούμε παρακάτω και πιο αναλυτικά.

Κοινωνικοποίηση – πνευματική καλλιέργεια

Το παιδί γίνεται μέλος μιας μικρής κοινότητας , σταματάει να σκέφτεται μονάχα τις δικές του ανάγκες και να πράττει εγωκεντρικά. Μέχρι την ηλικία των 2,5/3 ετών έχει την ανάγκη της αποκλειστικότητας, δεν είναι έτοιμο να αποχωριστεί ή να μοιραστεί πρόσωπα και πράγματα, παίζει μόνο του, είναι διεκδικητικό και παρορμητικό κι αυτό διαφαίνεται ακόμα και στη χρήση του λόγου, όπου θα παρατηρήσουμε να χρησιμοποιεί τις χαρακτηριστικές προσωπικές/κτητικές αντωνυμίες «εγώ!», «εμένα!», «δικό μου!».

Το παιδί λοιπόν , με την είσοδό του στον παιδικό σταθμό μπαίνει σε ένα περιβάλλον ευρύτερο από εκείνο της οικογένειάς του, όπου παύει να είναι «το επίκεντρο του ενδιαφέροντος» , έχει την ευκαιρία να συναναστραφεί με τους ομήλικούς του και άλλα πρόσωπα και προσαρμόζεται βαθμιαία στην ομάδα, όπου παράλληλα με την δυνατότητα της επιλογής και της πρωτοβουλίας που του παρέχεται στα πλαίσια της ατομικότητας του, μαθαίνει να αναγνωρίζει και να σέβεται ότι υπάρχουν κι άλλα άτομα που παράλληλα με εκείνο έχουν τις δικές τους επιθυμίες και διεκδικούν το δικό τους ξεχωριστό κομμάτι χώρου και ύπαρξης.

Μέσω της κοινωνικής συνδιαλλαγής και του ομαδικού παιχνιδιού που αναπτύσσονται καλλιεργείται πιο εύκολα το συναισθηματικό κομμάτι του παιδιού αφού μαθαίνει: ναμοιράζεται , να ζητάει βοήθεια, να συνεργάζεται, να παίρνει πρωτοβουλίες, να διεκδικεί αλλά και να δέχεται τις συνέπειες των πράξεων του.

Ψυχαγωγία – ανάπτυξη δημιουργικότητας

Το παιδί έχει πολλά ερεθίσματα κι αξιοποιείται δημιουργικά ο χρόνος του μέσα από ένα σύνολο ποικίλων δραστηριοτήτων (μουσική , θέατρο- κουκλοθέατρο, χειροτεχνίες, γυμναστική, παραμύθια) που συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξή του, σωματική και πνευματική, και του δίνουν λόγους να επιστρέφει σπίτι χαρούμενο έχοντας διευρύνει τους ορίζοντές του μέσα από ένα πλήθος νέων πληροφοριών κι ερεθισμάτων.

Δεξιότητες

Ως συνέχεια των όσων αναφέραμε παραπάνω και μιλώντας πιο συγκεκριμένα, οι δεξιότητες που αναπτύσσονται και οι γνώσεις που αποκτούν τα παιδιά μέσα από την κατάλληλη, ανάλογα την ηλικία τους, εκπαίδευση είναι: 

  • Προφορικός λόγος: εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο και «λύνεται η γλώσσα» , ακόμα και τα εσωστρεφή παιδιά ενθαρρύνονται να μιλήσουν και να εκφραστούν.
  • Γνωστικό επίπεδο: κατακτώνται βασικές γνώσεις (σχήματα, γράμματα, αριθμοί κ.α)  και προετοιμάζονται κατάλληλα για τις επόμενες τάξεις. 
  • Κίνηση : σημαντικό είναι να διακρίνουμε τη λεπτή κινητικότητα. Συνίσταται στην κίνηση των δαχτύλων (αίσθηση της αφής) ,  να μπορεί το παιδί να  χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του για να χειρίζεται με επιδεξιότητα διάφορα αντικείμενα, μια βασική δεξιότητα για το παιδί και στα μετέπειτα μαθησιακά βήματα στο σχολείο όπως π.χ. το γράψιμο. Αδρή κινητικότητα , είναι οι κινήσεις που κάνει το παιδί, από μηνών ακόμη, προκειμένου να στηριχτεί, να μετακινηθεί, να τρέξει, να κλωτσήσει, να πηδήξει, να κουβαλήσει κλπ ,που συνίσταται στην κίνηση των μυών και του κορμού.

                                                                                                      

 *extra bonus*

Ένα πολύ σημαντικό κέρδος για τους γονείς που στέλνουν τα παιδάκια τους στον παιδικό σταθμό (ήδη από την ηλικία των 2,5 ετών και άνω)  , είναι πως με την βοήθεια των έμπειρων και ειδικών ανθρώπων  σε θέματα διαπαιδαγώγησης θα αναγνωρίσουν τα χαρίσματα και τις δυσκολίες των παιδιών τους αντίστοιχα και θα έχουν την δυνατότητα της έγκαιρης, πρώιμης παρέμβασης / βοήθειας αν διακρίνουν πως το παιδί  τους αντιμετωπίζει κάποια μαθησιακή ή αναπτυξιακή δυσκολία.

Μη ξεχνάτε να επικοινωνείτε με το παιδί σας για τα συναισθήματά του και το  πως βίωσε την ημέρα του τις ώρες που ήταν εκεί και να έχετε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους παιδαγωγούς και θα βγείτε σίγουρα κερδισμένοι!

Για το Thisisus.gr γράφει η Δρίβα Κωνσταντίνα, Νηπιαγωγός – εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης.

About Author

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσπαθήστε ξανά.

This Is Us will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.