Να σε κάνω μια αγκαλιά; Ένα βιβλίο για την αξία της συναινετικής αγκαλιάς στα παιδιά! -Thisisus.gr

Να σε κάνω μια αγκαλιά; Ένα βιβλίο για την αξία της συναινετικής αγκαλιάς στα παιδιά! -Thisisus.gr

Τίτλος: Να σε κάνω μια αγκαλιά;
Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Εκδόσεις: Διόπτρα

*Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ.

Να σε κάνω μια αγκαλιά;

Μια ιστορία για το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματος του και να επιλέγει τις αγκαλιές του, ιδωμένη από τη ματιά και με την επιστημονική γνώση της Ψυχολόγου και Ψυχοθεραπέυτριας Φρόσως Φωτεινάκη.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η Αντιγόνη είναι ένα μικρό κορίτσι όπως όλα της ηλικίας της. Αγαπάει τα παγωτά, τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι και φυσικά τις αγκαλιές. Όμως ποιες αγκαλιές; Εδώ θα χρειαστεί να κάνουμε μια παύση. Υπάρχουν τόσες πολλές και διαφορετικές αγκαλιές. Ο Μάριος Μαζάρης (ο δάσκαλος της καρδιάς μας) που προλογίζει το βιβλίο, μας παρουσιάζει την μεγάλη ποικιλία τους. « Οι αγκαλιές έχουν αποχρώσεις, έχουν θερμοκρασία: η ψυχρή,η θερμή,αυτή που δίνεις όταν συναντάς κι αυτή όταν αποχωρίζεσαι»

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο για τον αυτοσεβασμό, την οριοθέτηση, την συναίνεση και φυσικά την σπουδαιότητα της αγκαλιάς!

Ένα βιβλίο που θα μάθει σε μας τους γονείς γιατί δεν πρέπει να αναγκάζουμε τα παιδιά μας να δείχνουν στοργή παρά τη θέλησή τους. Και που θα μάθει στα παιδιά μας, πως εκείνα έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και οι επιθυμίες τους θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους! Χωρίς καμία εξαίρεση!

Δείτε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Υπόθεση:

Η Αντιγόνη, ένα μικρό κορίτσι, μας ξεναγεί στον κόσμο της και μας καλεί να γνωρίσουμε όλες τις διαφορετικές αγκαλιές που συναντά.

«Αγκαλιές που την γεμίζουν χαρά και αγάπη, αλλά και αγκαλιές που τη στριμώχνουν και τη βάζουν σε σκέψεις» Εκεί λοιπόν, θα συναντήσουμε τις σφικτές αγκαλιές της μαμάς και του μπαμπά. Τα απαλά χέρια του παππού και της γιαγιάς. Τις αγκαλιές των θείων, της νονάς, των φίλων των γονιών και ένα σωρό άλλες αγκαλιές. Ξαδέρφια, γνωστοί αλλά και φίλοι.

Τόσες αμέτρητες ξένες αγκαλιές. Ώσπου η Αντιγόνη αποφασίζει να σκεφτεί ποιες αγκαλιές προτιμάει. Ποιες αγκαλιές θέλει εκείνη στ’ αλήθεια; Ποιες αγκαλιές την κάνουν να νιώθει ασφαλής; Αφού λοιπόν τα σκέφτεται όλα και με κάθε λεπτομέρεια αποφασίζει να βρει το θάρρος και να πει ένα μεγάλο ΣΤΟΠ, σε αυτές τις αγκαλιές που δεν της προκαλούν μεγάλη ευχαρίστηση. Και να εξηγήσει σε όλους πως όταν λέει όχι, το εννοεί!

Στο τέλος θα της έρθει μια υπέροχη ιδέα! Μια ιδέα για μια σπουδαία αγκαλιά. Ποια είναι αυτή η σπουδαία αγκαλιά; Μα η αγκαλιά στον εαυτό μας φυσικά.

Στο τέλος του βιβλίου, θα βρείτε ένα πολύ βοηθητικό και χρήσιμο κείμενο που έχει γράψει η συγγραφέας για τους γονείς.

Συμπεράσματα:

Είναι εξαιρετικά σπουδαίο για τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία πως το σώμα τους, τους ανήκει. Η συναίνεση, την έννοια της οποίας θα μάθουν μέσα από αυτό το βιβλίο, είναι ένα σπουδαίο μάθημα. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ποια είναι η ασφαλής αγκαλιά καθώς και την οριοθέτηση, η οποία δυσκολεύει ακόμα και μας τους μεγάλους.

Είναι σημαντικό να μάθουν να ακούν το ένστικτό τους και δεν πρέπει να αναγκάζονται να αφήνουν άλλο άτομο να αγγίζει το σώμα τους παρά τη θέλησή τους! Ακόμα κι αν είναι ο αγαπημένος παππούς και η λατρεμένη γιαγιά. Ακόμα κι αν είναι η ίδια η μαμά ή ο μπαμπάς.

Η σωματική αυτονομία (το δικαίωμα των παιδιών να αποφασίζουν για το σώμα τους) και η συγκατάθεσή τους σε οποιοδήποτε άγγιγμα θα πρέπει να είναι αυτονόητη.

Οι προθέσεις των γονιών πολλές φορές μπορεί να είναι αθώες όταν προτρέπουμε τα παιδιά να δώσουν ένα φιλάκι στη θεία. Παραβλέπουμε τη δυσφορία των παιδιών προκειμένου να μην στενοχωρήσουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις τα μηνύματα που περνάμε στο παιδί είναι ανάμεικτα, σε σχέση με την κυριότητα του σώματός του.

Το «Να σε κάνω μια αγκαλιά;» αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια της αναγνώρισης του αδιαμφισβήτητου δικαιώματος του παιδιού να ορίζει τα όρια του σώματός του και να επιλέγει το είδος της εγγύτητας που επιθυμεί.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Φρόσω Φωτεινάκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του ­Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε με έπαινο τις μεταπτυχια­κές της σπουδές καθώς και την Ψυχοθεραπευτική της Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Θυμάται πάντοτε τον εαυτό της να μαγεύεται από την ανθρώπινη ψυχή. Από την Αθήνα στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, και πάλι πίσω, αναζητά μέσα της αλλά και γύρω της τον τρόπο να ενδυναμώσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Ως θεραπεύτρια, μιλώντας με παιδιά, εφήβους και ενήλικες ανακαλύπτει σταθερά πως η ηρεμία της ψυχής έρχεται όταν βιώνουμε τα αυθεντικά μας συναισθήματα, όταν βρίσκουμε τις λέξεις να μιλήσουμε για αυτά, «όταν βάζουμε σε λόγια την ιστορία μας». Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Και η αγάπη… σε ποιο σπίτι μένει; αποτελεί μια απολύτως αληθινή ιστορία διαζυγίου, μια ιστορία που η ίδια εύχεται να είχε διαβάσει ως παιδί.

Φτιάξτε μια κάρτα αγκαλιά:

Στείλτε μια μεγάλη αγκαλιά σε όσους αγαπάτε και είναι μακριά! Σε φίλους και συγγενείς! Είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά και δίνει χαρά σε όλους! Μόλις τελειώσετε την αγκαλιά – χειροτεχνία σας, την στέλνετε με το ταχυδρομείο!

PhotoVia theleangreenbean

Εδώ είναι οι οδηγίες σας:

Απλώστε ένα μακρύ φύλλο χαρτιού στο πάτωμα.
Σχεδιάστε το κεφάλι, τα χέρια και τον άνω κορμό του παιδιού στο χαρτί.
Μπορείτε είτε να το κόψετε τώρα είτε να το διακοσμήσετε πρώτα και στη συνέχεια να το κόψετε. Χρησιμοποιήστε μαρκαδόρους, νερομπογιές και κηρομπογιές για να δώσετε ζωντάνια στα χρώματα!
Γράψτε το μήνυμα σας για να συνοδεύσει την τεράστια αγκαλιά.
Διπλώστε τα όλα και βάλτε τα σε ένα φάκελο!

Πηγαίνετε στο ταχυδρομείο να στείλετε την αγκαλιά σας!

About Author