Να θέτεις όρια στον κάθε κυρ Αλέκο – Thisisus.gr

Να θέτεις όρια στον κάθε κυρ Αλέκο – Thisisus.gr

Με αφορμή την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου και το κίνημα #metoo, η δημοσιογράφος, Σοφία Ξανθοπούλου, δημοσίευσε στο προσωπικό της blog ένα πολύ όμορφο άρθρο προς την κόρη της, θέλοντας να της μεταφέρει πόσο σημαντικό είναι να θέτεις όρια και να μιλάς. Ο αρχικός τίτλος του άρθρου είναι: “Δεν περνάς κυρ-Αλέκο ή όπως αλλιώς σε λένε“. Απολαύστε το!

Η αλήθεια είναι ότι γέλασα πολύ με το “κυρ Αλέκο”. Δεν ξέρω γιατί επέλεξα αυτό το όνομα. Η ζωή είναι σοβαρή. Πολύ σοβαρή. Αλλά είναι και πολύ αστεία.

Δεν ξέρω σε ποια ηλικία σε βρίσκω να διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Σε όποια ηλικία και αν έπεσαν στα χέρια σου, να ξέρεις ότι έδωσα μεγάλο αγώνα και προσπάθησα πολύ να σεβαστώ τα όριά σου. 

Το ότι είσαι παιδί μου δε σημαίνει ότι θα φερθώ όπως θέλω. Ναι, είμαι η πρώτη εξουσία που συναντάς στη ζωή σου αλλά και εγώ έχω συγκεκριμένα όρια δράσης. Κάνω την αυτοκριτική μου, προσέχω τις λέξεις μου, τις κινήσεις μου, τις σκέψεις μου, τις εκφράσεις μου.

“Δεν περνάς κυρά Σοφία” από εδώ.

Το σέβομαι το εδώ το δικό σου. Με τις πράξεις  μου προσπαθώ να σου δείξω ότι και εσύ οφείλεις στον εαυτό σου να θέτεις όρια στον κάθε κυρ Αλέκο, κυρ Γιώργο, κυρά Λένη. Όρια στον συμμαθητή σου, στον συμφοιτητή σου, στον αγαπημένο σου, στον διευθυντή σου.

Ο – ΡΙ – Α.

Μια λέξη χίλιες ευτυχίες.

“Καλά τα λες ρε μάνα, αλλά αν τα καταπατούν τα όριά μου;”

Συνεχίζεις να τα θέτεις. Και αν ο άλλος δεν καταλαβαίνει αποφασίζεις ΕΣΥ πότε θα τα κατανοήσει μια καλή. Ενίοτε με κόστος.

Αυτή την ώρα που σου γράφω, γράφτηκε ιστορία. Την έγραψε η ολυμπιονίκης μας Σοφία Μπεκατώρου που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από αθλητικό παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Ποιος θα το πίστευε ε;

Ένας δυνατός εκμεταλλεύτηκε ο όνειρο ενός κοριτσιού να κατακτήσει διάκριση στην ιστιοπλοϊα.

Μας χάρισε χρυσά μετάλλια η Σοφία Μπεκατώρου αλλά τα όριά της έπρεπε να πάρουν δικαίωση.

Η Σοφία Μπεκατώρου έγραψε ιστορία καθώς το κίνημα #metoo πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Γυναίκες άρχισαν να μιλούν για τη σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση που υπέστησαν.

Κάποιοι κατηγόρησαν τη Σοφία Μπεκατώρου για το χρόνο της αντίδρασής της. Λες και έπρεπε να πάρει την άδειά τους για το πότε θα μιλήσει.

Ξέρεις, είναι ωραίο να κοιμάται ήσυχος ο θύτης και να τον αιφνιδιάζεις σε ανύποπτο χρόνο. Αν μπορείς, αν αντέχει η ψυχούλα σου να περιμένει, κάντο. Αν όχι, μίλα επί τόπου.

Μίλα όμως.

Μη σκεφτείς ούτε για αστείο “τι θα πει ο κόσμος, τι θα πούνε για εμένα, τι αναστάτωση θα προκαλέσω“.

Εγώ που δεν ήμουν καλή στη Φυσική (μια φορά έγραψα μόνο 17 σε διαγώνισμα) ακολουθώ το “κάθε δράση έχει μια αντίδραση”.

Υπόσχομαι να στο μεταδώσω όσο καλύτερα μπορώ.

Σε φιλώ.

Η μαμά.

Το κείμενο υπογράφει η

About Author