Ναι, θηλάζω υπάρχει κάποιο πρόβλημα; – Thisisus.gr

Ναι, θηλάζω υπάρχει κάποιο πρόβλημα; – Thisisus.gr

O τίτλος θα μπορούσε να είναι και απλά: ΝΑΙ ΡΕ ΘΗΛΑΖΩ! Απλά ήταν κάπως απότομο, δεν νομίζετε; Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή.

Όσο έχεις φουσκωτή κοιλιά και καταβροχθίζεις ότι βρίσκεις μπροστά σου κανείς δεν σε κοιτάει με απορία, ούτε σε χαζεύουν οι περαστικοί, γιατί πολύ απλά είσαι έγκυος! Φαίνεται άλλωστε και γι’ αυτό μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις. Όταν όμως έχεις κολλημένο στο στήθος σου το παιδί σου που θηλάζει πολλοί σε τρώνε με τα μάτια κι ο λόγος κατ’αυτούς είναι ότι προκαλείς! Ναι… την ώρα που ταΐζεις το παιδί σου προκαλείς! Δεν είναι όμως μόνο αυτό, μπορούν να σου συμβούν και χίλια δυο κακά. Τι δεν τα ξέρετε; Έχω ακούσει τόσα «ωραία» κατά καιρούς:

«Θα σου πέσουν τα δόντια, τα μαλλιά…»

«Θα κρεμάσει το στήθος σου»

«Ο θηλασμός θα προκαλέσει τερηδόνα στο παιδί»

«Το σώμα σου θα αργήσει να επανέλθει»

«Αν θηλάζεις καιρό θα υπάρξει θέμα οιδιπόδειου, θα δημιουργηθούν ψυχολογικά στο παιδί»

«Θα γίνει μαμάκιας κι άντε να το διορθώσεις μετά»

ΣΤΟΠ!

Την αγελάδα την ρώτησε κανένας πόσο καιρό θηλάζει τα παιδάκια της; Τι κόλλημα έχετε με τις γυναίκες που θηλάζουν; Περισσότερο προκαλούν οι υποτιθέμενες θέλω-να-γίνω-τραγουδίστρια-και-τα-πετάω-όλα-έξω παρά οι μάνες που στο κάτω κάτω απλά ταΐζουν, λέμε, το παιδί τους!!

Το άλλο που άκουσα σας το είπα; Το 2012 σε ένα καφέ που δεν ξαναπάτησα ποτέ: « Απαγορεύεται να θηλάζετε κυρία μου εδώ!». Και το τσιγάρο απαγορεύεται σε τούτη τη χώρα αλλά δεν βλέπω κανέναν να αντιδρά!

Προς όλους τους «ενοχλητικούς» παρακαλώ μαζευτείτε…

Προς όλες τις «παθούσες» θηλάστε άφοβα!

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολλά. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο IQ κατά 4-5 μονάδες σε σύγκριση με όσα δεν θηλάζουν. Παράλληλα εμφανίζουν καλύτερη ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, που αποτελεί, όπως δείχνουν όλα τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία, “δείκτη” μακροπρόθεσμης υγείας του οργανισμού, ενώ αντιμετωπίζουν και μικρότερες πιθανότητες παιδικών καρκίνων του αιματολογικού συστήματος. Και άλλα πολλά…

Στην Ελλάδα τα ποσοστά αποκλειστικού Μητρικού Θηλασμού την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους ήταν 41% το 2007, στο τέλος του πρώτου μήνα ήταν 21%, στον τρίτο μήνα είχαν πέσει στο 11% ενώ παρέμειναν χαμηλά στο τέλος του έκτου μήνα (0,8%). Μέχρι και σήμερα δεν παρατηρείται μεγάλη αλλαγή.

Τόσα μέτρα λιτότητας έχουν παρθεί σε αυτή τη χώρα, ας μην είμαστε τσιγκούνηδες και με την υγεία των παιδιών μας. Το θέμα δεν είναι ποιες θηλάζουν και πόσο καιρό, αλλά το γιατί ενοχλεί τόσο κάποιους άλλους. Ας σεβαστούμε λίγο ο ένας τον άλλον. Κι όλα θα μοιάζουν καλύτερα. Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

Μπορούμε;

ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Μαρίνα.

About Author