Ντοκιμαντέρ για παιδιά μικρού μήκους – Thisisus.gr

Ντοκιμαντέρ για παιδιά μικρού μήκους – Thisisus.gr

Ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας μικρού μήκους / εικαστικό πρόγραμμα για παιδιά.

Το Vlefaro live cinema παρουσιάζει μια νέα σειρά «ντοκιμαντέρ» μικρού μήκους με τίτλο “Δες, άκου, σκέψου & φαντάσου, στην οποία πραγματικότητα και μυθοπλασία συναντώνται για να περιγράψουν με δημιουργικό τρόπο, λέξεις και έννοιες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας. 

Σκοπός των βίντεο, πέρα από την έμπνευση, την ψυχαγωγία και τη μάθηση, είναι η εξοικείωση με τη διαδικασία της καλλιτεχνικής σκέψης, τους συνειρμούς, τα όνειρα και κατ’ επέκταση την ίδια την τέχνη και την ποίηση. Ζωγραφική, φωτογραφίες, κινούμενες εικόνες και πρωτότυπες μελωδίες επιστρατεύονται για να ξεδιπλωθεί μπροστά στα μάτια των θεατών μια ιδιότυπη κινούμενη εγκυκλοπαίδεια, που χρησιμοποιεί την πληροφορία σαν αφορμή για τη δημιουργία μιας νέας επινόησης.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σε κάθε βίντεο παρουσιάζεται η περιγραφή του θέματος, ένα κομμάτι έρευνας, πραγματικά και φανταστικά στοιχεία, διάσημα εικαστικά έργα και συνειρμοί που σχετίζονται με την κεντρική ιδέα του επεισοδίου. Έπειτα, τα παιδιά καλούνται να επιλέξουν ελευθέρα  το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν  ένα δικό τους πρωτότυπο έργο, χωρίς να τους έχει παρουσιαστεί το πώς.

Πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί.

Πηγή έμπνευσης αποτελεί το γνωστό παιχνίδι πέτρα, μολύβι, ψαλίδι, χαρτί, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα γύρω στο 200 π.Χ. Κατά την κινέζικη φιλοσοφία, κάθε στοιχείο του σύμπαντος, αλλά και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αντιστοιχεί σε ένα στοιχείο του παιχνιδιού. Η πέτρα, που είναι η γη, νικά το μολύβι, το οποίο όμως χάνει από το ψαλίδι που είναι το μέταλλο. Το χαρτί που είναι το ξύλο, χάνει από το ψαλίδι, αλλά νικάει την πέτρα τυλίγοντας την. 

Έτσι, στα τέσσερα πρώτα επεισόδια, παρουσιάζεται κάθε ένα από τα στοιχεία του παιχνιδιού και παράλληλα γίνονται αναφορές στα αντίστοιχα στοιχεία της φύσης, καθώς και σε σχετικούς μύθους, αυθόρμητες αφηγήσεις και συνειρμούς
 

Συντελεστές:
Ιδέα, εικαστικά: Αγγελική Μπόζου
Μουσική, μοντάζ, animation, αφήγηση: Θάνος Κοσμίδης
Κείμενα: Αγγελική Μπόζου, Νέλλη Πουλοπούλου

Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ εδώ , στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

Δείτε το πρώτο επεισόδιο εδώ

Πηγή: ΚΠΙΣΝ

About Author