Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ του Σεργκέι Προκόφιεφ σε αφήγηση Δημήτρη Χόρν -Thisisus.gr

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ του Σεργκέι Προκόφιεφ σε αφήγηση Δημήτρη Χόρν -Thisisus.gr

SERGEI PROKOFIEV Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ

O Πέτρος και ο Λύκος Ένα μουσικό παραμύθι για ορχήστρα και αφηγητή

Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. “Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά …” σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι λοιπόν δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο.

Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα του παραμυθιού. Τα έγχορδα συμβολίζουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα τον λύκο, τα κρουστά τους κυνηγούς. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική απλή και κατανοητή μουσική, που οπωσδήποτε δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, διατηρώντας ταυτόχρονα όλα τα χαρακτηριστικά του μουσικού του ύφους.

Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες – το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο το συνθέτη – σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.

Ο Δημήτρης Χορν, από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής το 1993 αφηγείται το μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Απολαύστε το!

About Author