Ο πραγματικός ορισμός της λέξης “μπαμπάς” – Thisisus.gr

Ο πραγματικός ορισμός της λέξης “μπαμπάς” – Thisisus.gr

Μπαμπάς, χαϊδευτικό του πατέρα. Είναι ο άντρας που έχει γίνει γονιός, έχει δηλαδή αποκτήσει ένα ή περισσότερα παιδιά. Κι αν προτιμάς τον ορισμό του λεξικού: “Ένας πατέρας είναι ο άνδρας γονέας ενός παιδιού. Εκτός από τους πατρικούς δεσμούς ενός πατέρα με τα παιδιά του, ο πατέρας μπορεί να έχει μια γονική, νομική και κοινωνική σχέση με το παιδί που φέρει μαζί του ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις“. 

Καλά τα λεξικά δε λέω, μα σκέφτομαι να επαναπροσδιορίσω τη λέξη “μπαμπάς” και να φέρω παραδείγματα με απλά λόγια, για να ξεκαθαρίσει μια και καλή ο ορισμός το 2020. Ναι σε σένα μιλάω που θεωρείς ότι μπαμπάς είναι μόνο αυτός που βοηθάει μια γυναίκα να κάνει ένα παιδί κι εκεί τελειώνουν όλες του οι υποχρεώσεις.

Μπαμπάς θα πει…

Μπαμπάς λοιπόν είναι ο άντρας που:

  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στέκεται δίπλα στη γυναίκα του και της συμπαραστέκεται σε κάθε πονάω, θέλω, πεινάω, άσε με, φοβάμαι κ.λπ. χωρίς να γκρινιάζει.
  • Βρίσκεται πλάι στη μητέρα την ώρα της γέννας θαυμάζοντας τον ερχομό του παιδιού ΤΟΥΣ ( ναι μωρέ είναι και δικό τους) .
  • Παίρνει άδεια με το που γεννήσει η γυναίκα του για να περάσουν μαζί τις πρώτες μέρες με το παιδί ΤΟΥΣ στο σπίτι τους (δεν χρειάζεται να εξηγήσω το ΤΟΥΣ).
  • Ξυπνάει το βράδυ για να αλλάζει πάνα.
  • Μπορεί να ταΐσει το παιδί. Υπάρχει το μπιμπερό ακόμα κι όταν θηλάζει η μαμά. Ναι μπορεί να βάλει μέσα στο μπιμπερό μητρικό γάλα!
  • Όταν στο σπίτι δεν έχει φαγητό, επειδή η μητέρα δεν πρόλαβε να μαγειρέψει και δεν υπάρχει κοντά μάνα ή πεθερά, παραγγέλνει απέξω για να φάνε μαζί σαν οικογένεια, χωρίς να έχει κατεβάσει μούτρα.
  • Κάνει ό,τι μπορεί για να περνάνε καλά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. Μπορεί π.χ. με το που γυρίσει από τη δουλειά να πάνε σαν οικογένεια μια βόλτα έστω μέχρι το πάρκο της γειτονιάς, για να μην τρελαθεί η μάνα κλεισμένη όλη μέρα μες το σπίτι.
  • Μία ώρα την ημέρα αφήνει τη μαμά ήσυχη χωρίς έννοιες και υποχρεώσεις, ενώ ασχολείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο ίδιος με το παιδί (ναι μπορεί, αλήθεια. Δοκίμασέ το!).
  • Υπενθυμίζει συχνά στη μαμά πόσο ξεχωριστή είναι (γιατί η ίδια μπορεί να νιώθει χοντρή, άσχημη, γκρινιάρα…)

Οι άντρες που εφαρμόζουν όλα τα πιο πάνω είναι διαλεχτοί και εκλεκτοί. Κι ελπίζω όχι μετρημένοι. Το πόση συμπαράσταση χρειάζεται μια γυναίκα με το που γίνει “μητέρα” το έχουν αναλύσει πολύ καλύτερα oi ειδικοί. Την ίδια φροντίδα θεωρώ χρειάζεται και ο πατέρας. Αλλά θα το συζητήσουμε μια άλλη στιγμή.

Το πιο σημαντικό

Αυτό που θέλω να πω ή καλύτερα να ξεκαθαρίσω σε όλες τις μητέρες που μας διαβάζουν είναι πως το παιδί ΣΑΣ είναι και ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ. Μαζί το κάνατε, το ίδιο το νοιάζεστε και το αγαπάτε. Γι’ αυτό μην είστε συνέχεια πάνω από το κεφάλι του μπαμπά! Αφήστε τον να ζήσει με τα παιδιά του. Να φτιάξει αναμνήσεις μαζί τους. Μόνοι τους.

Επαναλαμβάνομαι αλλά αλήθεια σας λέω, υπάρχουν και αποδείξεις, επιστημονικές μάλιστα, ότι το παιδί είναι και δικό ΤΟΥΣ. Δεν θέλουν το κακό του. Δεν θα τους πέσει από το καρότσι, ούτε θα το αφήσουν να κρεμαστεί από την κούνια, δε θα το πνίξουν με το φαγητό, ούτε θα του φοράνε την ίδια πάνα για δύο συνεχόμενες μέρες . Εννοείται πως δε θα τους γλιστρήσει από την αλλαξιέρα, αλλά και δε θα το αφήσουν να πνιγεί με το σεντονάκι του, ενώ οι ίδιοι βλέπουν τηλεόραση ή μιλάνε στο κινητό.

Ξέρω είναι στη φύση μας η παράνοια, αλλά αλήθεια τώρα: “Εσείς οι ίδιες δεν τον επιλέξατε για μπαμπά του παιδιού; Που πήγε η εμπιστοσύνη;”.

Αφήστε τον άνθρωπο ήσυχο και για λίγο μόνο του με το παιδί ΣΑΣ. Κι ας του κατουρήσει, ας κάνει εμετό πάνω του, ας κάνει τα δικά του. Ναι μπορεί να του συγκαεί, γιατί δεν το σκούπισε σωστά. Ναι μπορεί να το άφησε με τα ίδια ρούχα παρόλο που έχει λερωθεί. Ίσως και να του έκλαψε λίγο παραπάνω. It’s ok! Πως θα μάθει πως να φέρεται στο παιδί ΣΑΣ αν δεν περάσει χρόνο μαζί του;

Και πως θα καταφέρεις κι εσύ να ισορροπήσεις στη νέα σου ζωή, αν δεν έχεις χρόνο να τα βρεις ξανά με τον εαυτό σου;

Μαμά+Μπαμπας+Παιδί =Ε Ν Α

Σας φιλώ από μακριά και σας στέλνω αγάπη και φως,

Μαρίνα

Δείτε επίσης

Είμαστε έγκυος! 

Πατέρας… ένας “άχαρος” ρόλος 

Η μοναξιά της μαμάς…

About Author

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσπαθήστε ξανά.

This Is Us will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.