Ο χάρτης του Δήμου Ψυχικού μέσα από τα μάτια των παιδιών – Thisisus.gr

Ο χάρτης του Δήμου Ψυχικού μέσα από τα μάτια των παιδιών – Thisisus.gr

Tον Φεβρουάριο του 2021 ο δήμαρχος Ψυχικού-Φιλοθέης Δημήτρης Γαλάνης υποδέχτηκε στο γραφείο του, εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνως καθώς και τη διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Ψυχικού, οι οποίοι του παρέδωσαν το ημερολόγιο που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά με την επίβλεψη του δασκάλου εικαστικών Χρήστου Γάκα.

Ήταν ένα ιδιαίτερο πόνημα, με σχέδια στο ύφος των μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα -Matisse, Yayoi Kusama, Joan Miró, Αλέξη Ακριθάκη, Wassily Kandinsky- στο έργο των οποίων τα παιδιά είχαν μυηθεί την προηγούμενη χρονιά. 

Η επίσκεψη αυτή όμως έφερε και μια νέα συνεργασία στον εικαστικό τομέα: Ο δήμαρχος πρότεινε να σχεδιάσουν τα παιδιά με τον δικό τους τρόπο τον χάρτη του δήμου Ψυχικού, με τον οποίο στη συνέχεια θα διακοσμούσε το δημαρχείο.

Μετά από το παρατεταμένο lockdown, δάσκαλος, μαθητές και μαθήτριες, έβαλαν τα δυνατά τους, το έργο ολοκληρώθηκε και επιστράφηκε στον ιδιοκτήτη του, ανανεωμένο και πολύχρωμο.

«Λόγω των ειδικών μέτρων προστασίας, τα παιδιά δούλεψαν με την τεχνική του κολάζ, ανά οικοδομικό τετράγωνο δηλαδή, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι δρόμοι του προαστίου και να είναι σαφή τα περιγράμματα» εξηγεί ο Χρήστος Γάκας, συμπληρώνοντας ότι κάποια εμπνεύστηκαν από τους καλλιτέχνες που γνώρισαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ άλλα ακολούθησαν τους δρόμους της φαντασίας τους.

Το κυριότερο είναι ότι υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, τόσο στο ημερολόγιο όσο και στον χάρτη του δήμου, τα παιδιά κατάφεραν να δουλέψουν ως ομάδα, και να δημιουργήσουν έργα συλλογικά, προσθέτοντας το καθένα τη δική του ματιά σε μια ενιαία τελικά σύνθεση. Ο κύριος Γαλάνης βρέθηκε στο χώρο του σχολείου για να παραλάβει το έργο.  Ευχαρίστησε τα παιδιά, τους μίλησε για τη σημαντικότητα της τέχνης και της δημιουργικότητας στη ζωή μας και τους ανακοίνωσε πως το έργο τους (φτιαγμένο από όλους τους μαθητές του σχολείου), θα κοσμεί την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

About Author