Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν τα παιδιά επιτυχημένα και ευτυχισμένα – Thisisus.gr

Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν τα παιδιά επιτυχημένα και ευτυχισμένα – Thisisus.gr

Ένα άρθρο με τίτλο “Η επιστήμη λέει ότι οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών έχουν αυτά τα 13 κοινά πράγματα” που δημοσιεύθηκε στο Tech Insider απαριθμεί τις δουλειές του σπιτιού ως έναν παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία των παιδιών ως ενήλικες.

Ας το δούμε όμως όλα τα οφέλη αναλυτικά.

Οι δουλειές του σπιτιού αυξάνουν την Αυτοεκτίμηση των παιδιών

Αυτοεκτίμηση είναι η εμπιστοσύνη για τη δική τους αξία και ικανότητα. Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην έχουν μάθει να διαβάζουν και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αγωνίζονται με μακρά διαίρεση ή τετραγωνικές εξισώσεις, αλλά τα περισσότερα παιδιά μπορούν να μάθουν να στρώνουν τα κρεβάτια τους και να βάζουν ηλεκτρική σκούπα.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Είναι αυτά αξιόλογα καθήκοντα; Φυσικά και είναι. Κι είναι πολύ πιο εύκολο για ένα παιδί να καταλάβει τη χρησιμότητα ενός καθαρού πατώματος παρά να καταλάβει πού θα τον βοηθήσει η άλγεβρα στη μετέπειτα ζωή του. Τα παιδιά που αισθάνονται ικανά έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Οι δουλειές του σπιτιού είναι ένας τομέας που τα περισσότερα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αυτήν την ικανότητα σχετικά εύκολα.

Οι δουλειές του σπιτιού κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται χρήσιμα και απαραίτητα

Όταν τους προσφέρουμε τα πάντα έτοιμα στο χέρι, δίνουμε λανθασμένη εκτίμηση της αξίας τους. Όπως ακριβώς συμβαίνει κι όταν τα επαινούμε συνέχεια, χάνεται η σημασία της σπουδαιότητας και της σημαντικότητας τους. Περισσότερο τα αποσυντονίζει θα λέγαμε. Αυτό που θέλουν τα παιδιά είναι να αισθάνονται σημαντικά για την οικογένειά τους κι ότι είναι χρήσιμα. Ε λοιπόν, οι δουλειές του σπιτιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να αισθάνονται ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μιας οικογένειας.

Κάνοντας δουλειές μοιράζεται η “δυσκολία”

Σε προηγούμενες γενιές, οι οικογένειες είχαν πολλά παιδιά ακριβώς επειδή ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό ήταν απαραίτητο μόνο για να κρατήσει το οικογενειακό αγρόκτημα ή την επιχείρηση. Μόλις μεγάλωναν λίγο, τους ανάθεταν να κάνουν απλές δουλειές μέσα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, γινόταν όλα όσα έπρεπε να γίνουν και οι οικογένειες άνθισαν. Σήμερα, αν και πολλές δουλειές είναι μηχανοποιημένες (πλύσιμο των ρούχων, πιάτων κ.λπ.) , οι άνθρωποι είναι πολύ πιο απασχολημένοι έξω από το σπίτι. Με τους γονείς να εργάζονται πολλές ώρες και τα παιδιά να έχουν ένα σωρό εξωσχολικές δραστηριότητες, απομένει πολύ λίγος χρόνος για τις δουλειές του σπιτιού. Σύμφωνα με έρευνα της Braun Research το 2014, το 82% των ερωτηθέντων ενηλίκων δήλωσαν ότι έκαναν καθημερινά δουλειές όταν μεγάλωναν, αλλά μόνο το 28% ανέφεραν ότι ζήτησαν από τα παιδιά τους να κάνουν οποιαδήποτε (12 Ιουλίου 2015).

Φανταστείτε μια οικογένεια όπου οι δουλειές του σπιτιού μοιράζονται όσο το δυνατόν ισότιμα μεταξύ των μελών της. Τα παιδιά θα έχουν μια καθαρή εικόνα του τι χρειάζεται να κάνει ο καθένας για να έχουν φαγητό αλλά και καθαρά ρούχα να φορέσουν! Αυτό οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη εκτίμηση για το καθετί και η εκτίμηση συνδέεται με την ευτυχία!

Τα παιδιά που κάνουν δουλειές μειώνουν το γονεϊκό άγχος

Με μόνο το 28% των παιδιών να βοηθούν σε τακτική βάση, οι γονείς έρχονται σπίτι μετά από μια ολόκληρη μέρα εργασίας και αντιμετωπίζουν ένα πλήρες βράδυ από δουλειές. Και μόνο στη σκέψη δεν κουράζεστε; Πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι δεν έχουν χρόνο να κάνουν παρέα με τα παιδιά τους. Αλλά αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά τους παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ενώ αυτοί τους ετοιμάζουν το δείπνο. Γιατί να μην έχουν τα παιδιά στην κουζίνα μαζί τους; Ένα παιδί μπορεί να τρίψει το τυρί, ενώ το άλλο να κόψει τα λαχανικά. Και να ξέρετε πως καθώς τα χέρια και η προσοχή των παιδιών είναι απασχολημένα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις. Ο χρόνος αγγαρείας γίνεται χρόνος σύνδεσης και η ανθρώπινη σύνδεση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ευτυχία.

Ένας τελευταίος κρυμμένος παράγοντας στη μείωση του στρες είναι ότι οι γονείς που δεν πλένουν τα πιάτα ή σιδερώνουν τα ρούχα, αφού τα παιδιά τους έχουν πάει για ύπνο, μπορούν να περάσουν πραγματικά ποιοτικό χρόνο μαζί και να έρθουν πιο κοντά. Οι συνδεδεμένοι γονείς κάνουν καλύτερη δουλειά υποστηρίζοντας τα παιδιά τους και κάνοντάς τα να αισθάνονται ασφαλείς.

Οι δουλειές του σπιτιού κρύβουν δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά στο σχολείο

Αναρωτιέστε πώς ακριβώς το πλυντήριο βοηθάει στη σύνταξη μιας σωστής και δομημένης έκθεσης; Είναι απλό. Το πλυντήριο διδάσκει την ευθύνη, τη λογοδοσία, τον προγραμματισμό, την προσοχή στη λεπτομέρεια και την παρακολούθηση (έχετε ξεχάσει ποτέ τα πλυμένα ρούχα μέσα στο πλυντήριο να δείτε πως βρωμάνε;). Δεν είναι όλες αυτές οι δεξιότητες που χρειάζονται για το γράψιμο γράψιμο μιας έκθεσης; Φυσικά! Και σε όλα τα είδη των καθηκόντων που σχετίζονται με το σχολείο, όπως να παραδοθεί μια εργασία στην ώρα της, να σπάσει σε πολλά στάδια μέχρι να ολοκληρωθεί κ.λπ.

Τα παιδιά που έχουν μάθει να αναλαμβάνουν δικά τους καθήκοντα είναι τα ίδια παιδιά που γίνονται ανεξάρτητοι μαθητές. Είναι επίσης σπουδαία μέλη της ομάδας, σε μια ομαδική εργασία. Ξέρουν ότι πολλά χέρια κάνουν καλύτερη δουλειά και είναι πανέτοιμα για να αναλάβουν το δικό τους κομμάτι, υπεύθυνα. Δεν περιμένουν κάποιον άλλο – πολύ λιγότερο τη μαμά ή τον μπαμπά – να κάνει τη δική τους δουλειά.

Και δεν είναι μόνο αυτό!!

Μέχρι τώρα μιλήσαμε για επιχειρήματα που αυξάνουν τόσο την προσωπική ευτυχία των παιδιών σας όσο και την επιτυχία τους στο σχολείο (για να μην αναφέρουμε αργότερα στη ζωή).

Υπάρχει ακόμα ένα επιχείρημα: κάνοντας δουλειές ως παιδιά βοηθά να διδάξετε τα παιδιά από νωρίς την ισορροπία εργασίας/προσωπικής ζωής. Η ζωή δεν είναι μόνο για να κάνουν σχολικές εργασίες, να εξασκούνται στο πιάνο ή στο ποδόσφαιρο. Πρόκειται, επίσης, για τη δημιουργία ενός υγιεινού χώρου για να ζήσουν και να μαγειρέψουν θρεπτικά γεύματα που φέρνουν πιο κοντά την οικογένεια. Αυτά έχουν από καιρό θεωρηθεί στυλοβάτες ενός ευτυχισμένου σπιτιού.

Έχουμε αναφέρει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στη μαγειρική τρώνε και περισσότερη ποικιλία στα φαγητά; Και ότι τα παιδιά που μοιράζονται το πλύσιμο και τον καθαρισμό φροντίζουν καλύτερα τα ρούχα και τα παιχνίδια τους; Τελικά όσο περισσότερο το σκεφτείτε τόσα πιο πολλά θετικά πράγματα θα βρείτε!

ΠΗΓΗ

About Author