Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ζωγραφικής στα νήπια – Thisisus.gr

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ζωγραφικής στα νήπια – Thisisus.gr

Η ζωγραφική είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών. Παρατηρήστε τα την ώρα που ζωγραφίζουν. Αλήθεια πόση ώρα μπορούν να κάτσουν πάνω από μια λευκή κόλλα χαρτί σχεδιάζοντας και ζωγραφίζοντας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ζωγραφική βοηθά στη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, βελτιώνεται η μνήμη και η έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων, τα οποία ενδεχομένως να ήταν και κρυμμένα.

Ποια είναι αναλυτικά όλα αυτά τα οφέλη στα νήπια;

Μαθαίνουν πως να κρατάνε σωστά το μολύβι

Ένα από τα πρώτα όργανα τέχνης/γραφής που κατέχουν τα περισσότερα νήπια είναι ένας μαρκαδόρος. Χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους για γραφή ή ζωγραφική, τελειοποιούν το κράτημα του μολυβιού, όπου θα τους χρησιμεύσει αργότερα όταν ξεκινήσουν δειλά δειλά τη γραφή. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούν μαρκαδόρους για να χρωματίσουν, τόσο το καλύτερο, καθώς τα βοηθά και στη βελτίωση της δύναμης των χεριών τους. Η δύναμη των χεριών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

Διεγείρει τη δημιουργικότητα

Κάθε φορά που χαρίζετε ένα βιβλίο ζωγραφικής και μερικά υλικά τέχνης σε ένα παιδί, διεγείρετε τα δημιουργικά του κέντρα του εγκεφάλου του. Ο εγκέφαλος αρχίζει να επεξεργάζεται τα χρώματα, τις γραμμές, τα σχήματα και τα στοιχεία της εκάστοτε εικόνας. Επιπλέον, προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτό που βλέπουν και να δημιουργήσουν ή να φανταστούν ιστορίες στο μυαλό τους.

Ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και την αυτο-έκφραση

Όταν δίνετε στο μικρό σας την ευκαιρία να σχεδιάσει και να χρωματίσει, συμβάλλετε στη βελτίωση της ανεξαρτησίας και της αυτο-έκφρασής του. Με μαρκαδόρους και ένα κομμάτι χαρτί, τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση του τι να σχεδιάσουν, ποια χρώματα θα επιλέξουν (να χρησιμοποιήσουν μόνο ένα χρώμα ή περισσότερα ) πώς θα παραμείνουν μέσα στις γραμμές κ.α. Κατά κάποιο τρόπο, εκφράζουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους μέσα από το “έργο τέχνης” που δημιουργούν.

Ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα

Σε ό, τι κάνουμε στη ζωή, χρησιμοποιούμε λεπτές κινητικές δεξιότητες συντονισμού – μαγείρεμα, δακτυλογράφηση, γραφή, οικιακές δουλειές, χρήση εργαλείων κλπ. Τα νήπια εξακολουθούν να αναπτύσσουν αυτή την κρίσιμη ικανότητα που θα είναι πολύ χρήσιμη αργότερα στη ζωή τους. Όταν χρωματίζει ένα παιδί, βελτιώνονται οι λεπτές κινητικές δεξιότητες συντονισμού. Σε αυτό βοηθάει πολύ και ο dot-to-dot χρωματισμός, η προσπάθεια να μην ξεφύγουν από το πλαίσιο και να ζωγραφίζουν μέσα στις γραμμές.

Μην το σκέφτεστε άλλο χαρίστε στα παιδιά μπογιές, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και πολλά άλλου είδους χρώματα ζωγραφικής, κι αφήστε τα να αποτυπώσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τον κόσμο γύρω τους. Και που ‘στε. Την επόμενη φορά δοκιμάστε να κάτσετε δίπλα του και ζωγραφίστε μαζί. Απολαύστε στιγμές ηρεμίας και γαλήνης χρωματίζοντας απλά κι εσείς μια εικόνα!

About Author