Ο θηλασμός και η διατροφή – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς οι διατροφικές ανάγκες του νεογνού καλύπτονται από το μητρικό γάλα. Επομένως, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη με έμφαση στην ποιότητα και την ποσότητα. Κατά τη γαλουχία οι ανάγκες σε ενέργεια παραμένουν αυξημένες όπως και κατά το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καθώς για την παραγωγή γάλατος απαιτείται ενέργεια.
Διατροφικές συστάσεις σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για τη διατροφή και θηλασμός
- Λαχανικά: 4 μερίδες/ημέρα
- Φρούτα: 3 μερίδες/ημέρα
- Δημητριακά: 5-7 μερίδες/ημέρα. Η ομάδα περιλαμβάνει ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτα.
- Γάλα και γαλακτοκομικά: 2 μερίδες/ημέρα
- Κόκκινο κρέας: έως 1 μερίδα την ημέρα
- Λευκό κρέας: 1-2 μερίδες/εβδομάδα
- Ψάρια και θαλασσινά: 2-3 μερίδες/εβδομάδα
- Αυγά: έως 4/εβδομάδα
- Όσπρια: τουλάχιστον 4 μερίδες/βδομάδα
- Έλαια, ελιές, ξηροί καρποί:4-5 μερίδες/ημέρα
Πρόσληψη υγρών
Η κατανάλωση υγρών είναι σημαντική για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Η σύσταση είναι 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα εκ των οποίων τα 6-8 να είναι νερό.
Καφεΐνη
Οι θηλάζουσες μπορούν να προσλαμβάνουν καφεΐνη; Η καφεΐνη περνάει στο μητρικό γάλα επομένως είναι καλό κατά τη διάρκεια της γαλουχίας οι γυναίκες να περιορίζουν την κατανάλωση. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως δεν περιέχει μόνο ο καφές καφεΐνη, άλλες πηγές είναι: αναψυκτικά, τσάι, κακάο, ενεργειακά ποτά. Η θηλάζουσα μπορεί να καταναλώσει μέχρι 2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως και ιδανικά μετά το θηλασμό ώστε να μην επηρεαστεί η σύσταση του γάλατος.
Αλκοόλ
Όπως και στην εγκυμοσύνη έτσι και στη διάρκεια της γαλουχίας οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών. Το αλκοόλ περνάει στο μητρικό γάλα έτσι λοιπόν δεν ενδείκνυνται η κατανάλωση πριν το γεύμα του νεογνού. Αν μια γυναίκα το επιθυμεί μπορεί να καταναλώνει ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα μόνο όταν θα υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα θηλασμού σε συγκεκριμένες ώρες και η κατανάλωση θα απέχει αρκετές ώρες από τη στιγμή του γεύματος.
Κάπνισμα
Τα συστατικά που περιέχει ο καπνός περνάνε στο μητρικό γάλα επομένως όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία του μωρού. Με αίσθημα ευθύνης, το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς και η έκθεση του μωρού σε χώρο που υπάρχει καπνός από τσιγάρο.
Σωματική δραστηριότητα
Μπορεί η θηλάζουσα να γυμναστεί; Ουσιαστικά το πρόβλημα που προκύπτει είναι το γαλακτικό οξύ που παράγεται μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Το γαλακτικό οξύ αλλάζει τη γεύση του μητρικού γάλατος και υπάρχει περίπτωση το νεογνό να είναι ανήσυχο κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Να θυμάστε όμως πως τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος επιστρέφουν στα φυσιολογικά έπειτα από δύο ώρες από το τέλος της σωματικής άσκησης. Η σωματική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική για τη γυναίκα διότι τη βοηθάει στην απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, της προσφέρει ευεξία, την απαλλάσσει από το στρες ενισχύοντας θετικά τη διάθεσή της. Συμπερασματικά, η θηλάζουσα θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια αλλά να επιλέγει με σύνεση το είδος και την ένταση της άσκησης.
Συμπεράσματα
Η περίοδος της γαλουχίας είναι σημαντική τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό. Η σωματική και ψυχική υγεία της μητέρας είναι το άλφα και το ωμέγα για την επαρκή θρέψη του νεογνού. Ο μητρικός θηλασμός εξασφαλίζει τη θρέψη και την ανάπτυξη του μωρού ενισχύοντας την υγεία του. Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποδίδει καλύτερα την περίοδο του θηλασμού.
Ο θηλασμός και διατροφή είναι αλληλένδετα.
Για το Thisisus.gr γράφει η Κατερίνα Βάμβουκα MSc,Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας με την κυρία Βάμβουκα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της σε Facebook , Instagram αλλά και στην ιστοσελίδα της Keydiet.
Διαβάστε επίσης
Ότι φάγαμε, φάγαμε. Η δίαιτα που ακολουθεί το Πάσχα
“Τα πατατάκια μου παρακαλώ” Ιστορίες διατροφής
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την παιδική Παχυσαρκία
Κόλλησε η ζυγαριά, γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος;