Oliver Jeffers, ένας σπουδαίος παραμυθάς για όσους έχουν παιδική καρδιά -Thisisus.gr

Oliver Jeffers, ένας σπουδαίος παραμυθάς για όσους έχουν παιδική καρδιά -Thisisus.gr

γράφει η εκπαιδευτικός Θεοφίλου Μαρία

Κάθε φορά που επισκέπτομαι το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου, οι πωλήτριες συνήθως απλά με χαιρετάνε στα γρήγορα, γνωρίζοντας ότι -πάλι- θα χαθώ ανάμεσα στα ράφια με τα παιδικά παραμύθια ψάχνοντας να βρω αυτό που θα με κερδίσει αληθινά. Αυτό που χωρίς πολλά, θα μιλήσει στην καρδιά μου. Αυτό που νοερά θα με φανταστώ να το διαβάζω στα παιδάκια της τάξης μου και αυτά με μάτια όλο περιέργεια θα περιμένουν να γυρίσω την επόμενη σελίδα για να «ταξιδέψουμε» μαζί στο μαγικό μας κόσμο!

Λίγες ματιές δεξιά- αριστερά, δίπλα μου, κάποιος ίσως ψάχνει με το ίδιο πάθος να ανακαλύψει ένα δικό του βιβλίο. Και εάν αυτός ο κάποιος φορούσε ένα ξεβαμμένο ροζ κοστούμι, δεν πιστεύω να τολμούσες να του έδινες και ιδιαίτερη σημασία! Και όμως, ο τολμηρός αυτός κύριος με το κοστούμι δεν είναι άλλος από τον πολύ πετυχημένο Oliver Jeffers. Που ίσως να μην του έδινες σημασία για το ροζ και ξεβαμμένο του κοστούμι αλλά σίγουρα θα έδινες στα βιβλία του!

Ποιος είναι ο Oliver Jeffers

Για όσους δεν έτυχε να ακούσετε για τον Oliver Jeffers είναι ένας εφευρετικός, αστείος και γεμάτος φαντασία άνθρωπος. Ζωγράφος στο επάγγελμα. Δημοφιλής για τις εικονογραφήσεις και τις τυπωμένες με χειρόγραφα στοιχεία ιστορίες του, για την παραστατική ζωγραφική και τις εικαστικές εγκαταστάσεις που κατά καιρούς εκθέτει. Κυρίως όμως είναι ένας σπουδαίος παραμυθάς για όσους έχουν παιδική καρδιά!

Oliver Jeffers
Ο τολμηρός αυτός κύριος με το κοστούμι δεν είναι άλλος από τον πολύ πετυχημένο Oliver Jeffers.

Γεννημένος στο Belfast της Ιρλανδίας, ζει πλέον στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Έχει καταφέρει με σκληρή δουλειά να βρίσκεται στις αγκαλιές των παιδιών στα παιδικά κρεβατάκια και στις βιβλιοθήκες των ψαγμένων νηπιαγωγών! Αν τον κρυφοκοιτάξεις από τα παράθυρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα έχεις την αίσθηση, ότι αυτός ο άνθρωπος δεν κοιμάται ποτέ! Αλλά καθόλου τυχαία η παγκόσμια επιτυχία του! Πώς θα μπορούσε άλλωστε εάν δεν ήταν τόσο εργατικός με μια απλότητα που σε αφοπλίζει!

Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των Nestle Children’s Book Prize Award, Blue Peter Book of the Year και Irish Book Awards Children’s Book, ενώ έχει μπει και στις μικρές λίστες για το Kate Greenaway Medal. Μερικά από αυτά είναι: «Αυτό το ελάφι είναι δικό μου», «Ουπς!» , «Πώς να πιάσεις ένα αστέρι», «Ο δρόμος για το σπίτι», «Βρισκόμαστε εδώ»

Πιγκουίνος χάθηκε, πιγκουίνος βρέθηκε

Και να! Ορίστε ένα εξαιρετικό βιβλίο στο ράφι του βιβλιοπωλείου! Ένα βιβλίο με λιτές γραμμές και μια απλότητα , με εύστοχα και βαθιά μηνύματα που με τη πρώτη ματιά έφτασαν σε εκείνη την παιδική πλευρά της καρδιάς μου.

Ένας κύκλος και μια γραμμούλα από κάτω για δεντράκι, ένα παιδικό πρόσωπο φτιαγμένο με τα βασικά υλικά, ένας όλο συναίσθημα πιγκουίνος, το απολύτως αναγκαίο σκηνικό πίσω από τα απολύτως αναπόδραστα πρόσωπα, μικρές φράσεις, ξεκάθαρα λόγια! Και εκεί που βολεύτηκα στον λιτό κι απέριττο κόσμο του «Πιγκουίνος χάθηκε, πιγκουίνος βρέθηκε», να σου από το πουθενά μια σελίδα με πελώρια κύματα, που σε πετάει αυτοστιγμεί στη μεγαλύτερη θαλασσινή περιπέτεια της ζωής σου! Ίσως αυτήν μιας φιλίας που για να στεριώσει και να μετουσιωθεί από απλή σε αληθινή, να χρειάστηκε να περάσει μια περιπέτεια με κύματα που έμοιαζαν αδιαπέραστα!

Και το παραμύθι αυτό κάποτε, ήταν μια αληθινή ιστορία του μικρού Όλιβερ, όταν είχε χαθεί από τους γονείς του και ένας κύριος αναγκάστηκε να διαβάσει το όνομα του πάνω στην ετικέτα από το πουκάμισο του για να τον παραδώσει εκεί που έπρεπε.

Η ιστορία

Στις λιτές γραμμές του «Πιγκουίνος χάθηκε, πιγκουίνος βρέθηκε» θα διαβάσεις ότι, ήταν κάποτε ένα αγόρι και μια μέρα βρήκε στην πόρτα του ένα πιγκουίνο. Το αγόρι δεν ήξερε από πού είχε έρθει ο πιγκουίνος και σε ποιον ανήκε. Επειδή όμως έδειχνε πολύ θλιμμένο, σκέφτηκε ότι μπορεί να είχε χαθεί. Έτσι αποφάσισε να τον βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι του, ακόμα κι αν χρειαζόταν να κάνει κουπί ως την άλλη άκρη της γης. Το αγόρι νοικιάζει μόνο του μία βάρκα και διασχίζει όλον τον ωκεανό μέχρι το Νότιο Πόλο για να τον συνοδεύσει στο παγωμένο σπίτι του.  

Σε όλη τη διαδρομή ο πιγκουίνος ήταν θλιμμένος. Μέσα από ένα δύσκολο ταξίδι με φουρτούνες, κύματα και θαλασσοταραχή το αγόρι κατάφερε να επιστρέψει τον πιγκουίνο στο σπίτι του. Παρόλα αυτά η θλίψη του πιγκουίνου δεν είχε φύγει από το πρόσωπό του. Μια στιγμούλα χρειάστηκε το αγόρι, για να συνειδητοποιήσει ότι, ο πιγκουίνος δεν ήταν θλιμμένος, δεν είχε χαθεί, αλλά έψαχνε παρέα γιατί ένιωθε μόνος! Μόνος! Στη μέση του ωκεανού, το αγόρι καταλαβαίνει το λάθος του και επανορθώνει αμέσως.

Ανάμεσα σε σελίδες που αποπνέουν δροσιά και ζωντάνια με τις θαυμάσιες υδατογραφίες του ο Jeffers καταφέρνει κάθε φορά να με συγκινήσει και να μου θυμίζει το μήνυμα ανάγκης της συντροφικότητας και φιλίας. Και ότι κάποιες φορές όταν κάποιος αναζητά την επαφή μαζί σου, ίσως να μην ψάχνει κάτι περισσότερο από την παρέα, που είναι πολύ σημαντική σε μια συνηθισμένη ζωή όπως οι δικές μας.

Σε κάθε αναποδιά η παιδική σκέψη έχει τη δυνατότητα να εναντιώνεται σε αυτό και να δίνει λύσεις.

Κάπως έτσι λειτουργούν τα παιδιά! Σε κάθε αναποδιά η παιδική σκέψη -μέσα στο χάος που την περικλείει- έχει τη δυνατότητα να εναντιώνεται σε αυτό και να δίνει λύσεις. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να αντικρίζουν καθαρά και να σκέφτονται με όλη τη δύναμη της ψυχής τους μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα που με την πρώτη ματιά μοιάζει ακατόρθωτο. Σε μια φιλία που είναι ουσιαστική, σε μια αγάπη που είναι αληθινή και σε μια προσπάθεια που ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπεται αν μιλάει στην καρδιά σου!

Δεν έχει σημασία ποιος είστε, από που προέρχεστε ή αν φοράτε ένα ξεβαμμένο ροζ κοστούμι εάν αυτό που έχετε να πείτε έχει φαντασία και την ικανότητα να πλάθει και να κτίζει κόσμους ολόκληρους παντρεύοντας το αυτονόητο με το παράδοξο, με μια απρόσμενη οπτική χωρίς φλυαρίες και διευκρινίσεις. Ας είναι μονάχα ένας πιγκουίνος που ήθελε την παρέα ενός αγοριού. Ας είναι μονάχα μια απλή φιλία! Ας είναι κάτι αληθινό!

About Author

1 Σχόλιο

  • by Chrysolie Posted 18 Φεβρουαρίου 2020 2:26 μμ

    Πολύ όμορφα γραμμένο το άρθρο ❤️

Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.