Online Σεμινάριο Συγγραφής Παιδικού & Νεανικού βιβλίου με την Αργυρώ Πιπίνη στην ARTENS!-Thisisus.gr

Online Σεμινάριο Συγγραφής Παιδικού & Νεανικού βιβλίου με την Αργυρώ Πιπίνη στην ARTENS!-Thisisus.gr

Online Σεμινάριο Συγγραφής Παιδικού & Νεανικού βιβλίου με την Αργυρώ Πιπίνη στην ARTENS ! Κάνε Τώρα την Εγγραφή σου!

Εισηγήτρια: Αργυρώ Πιπίνη

Διάρκεια: 11 εβδομάδες

Συχνότητα: κάθε Τρίτη 18:00-20:00

Έναρξη: Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Στο Σεμινάριο Συγγραφής Παιδικού & Νεανικού βιβλίου στην ARTENS με την Αργυρώ Πιπίνη θα αναλύσουμε τη διαδικασία που ακολουθούμε γράφοντας για τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες, τα παιδιά και τους νέους, από την αρχική ιδέα μέχρι την αποτύπωσή της.

Μέσα από αναγνώσεις κειμένων, σχετική βιβλιογραφία και ασκήσεις γραφής θα προσεγγίσουμε τα εικονογραφημένα βιβλία, τα βιβλία γνώσεων, τα chapterbooks, αλλά και τα εφηβικά μυθιστορήματα. Ο στόχος είναι, με την ολοκλήρωση των μαθημάτων, να έχουμε εξετάσει σφαιρικά το θέμα ‘Παιδικό βιβλίο’ και να έχουν αποκτήσει οι συμμετέχοντες, ανεξαρτήτως συγγραφικής εμπειρίας, μια σαφή εικόνα των κανόνων της γραφής ώστε να βρουν την προσωπική τους φωνή και να είναι σε θέση να γράψουν ή να ολοκληρώσουν τις δικές τους ιστορίες!

Επικρατεί η άποψη πως τα βιβλία για παιδιά είναι εύκολο είδος, λόγω έκτασης, λόγω πιθανόν της εικονογράφησης που έρχεται να ‘συμπληρώσει’ τα κενά, λόγω του κοινού στο οποίο απευθύνονται.

Και η ιστορία; Ναι, η ιστορία. Όχι η ιδέα, αλλά η ανάπτυξη της ιδέας, η φόρμα, η γλώσσα. Αν η ιστορία δεν μιλάει με τον τρόπο τον μοναδικό εκείνου που τη γράφει, αν δεν κουβαλάει τη δική του ιστορία, το χιούμορ του, την αγωνία, τον πόνο του, τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα, τον κόσμο του, εν τέλει, αν δεν συνεγείρει, γιατί να πάρεις το βιβλίο, γιατί να το διαβάσεις;

Θεματικές ενότητες του σεμιναρίου:

•Γράφοντας για παιδιά: το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε και οι ιδιαιτερότητές του.

Μικρές ηλικίες – picturebooks, εικονογραφημένα βιβλία, βιβλία παιχνίδια, ποίηση για παιδιά, βιβλία γνώσεων,chapterbooks, βιβλία για νέους και εφήβους.

•Έμπνευση: η επινόηση και η εξάσκηση του βλέμματος. Πώς συνδυάζουμε βιωματικό υλικό με υλικό μυθοπλασίας.

•‘Γράφω λίγα, λέω πολλά’: η δύναμη του ευσύνοπτου λόγου στα βιβλία για παιδιά. Σχέση κειμένου και εικόνας.

•Θεματολογία: αληθινές ιστορίες, δύσκολα θέματα, περιεχόμενο και φόρμα.

•Τεχνικές γραφής, δομή, χαρακτήρες, πλοκή, λεξιλόγιο, θεματολογία, ρυθμός, λογοτεχνικότητα στις ιστορίες για παιδιά και νέους. Δίνοντας έμφαση στις διαφορετικές ηλικιακές ανάγκες.

•Οι τάσεις της παραγωγής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H Αργυρώ Πιπίνη είναι συγγραφέας, μεταφράστρια και ηθοποιός. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και θέατρο. Μεταφράζει λογοτεχνία, κείμενα για το θέατρο, παιδικά βιβλία. Οργανώνει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και προγράμματα για παιδιά και ενήλικες σε συνεργασία με πανεπιστήμια και διάφορους φορείς. Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου (Μελάκ, μόνος-Καλειδοσκόπιο), με το βραβείο της Greek ΙΒΒΥ (Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι… Πατάκης και Ζάζα-Καλειδοσκόπιο), έχει αναγραφεί στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ κι έχει κερδίσει το βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης (Το δικό τους ταξίδι, Μελάκ, μόνος και Ζάζα). Πολλά βιβλία της έχουν βρεθεί σε βραχείες λίστες βραβείων και Το δικό τους ταξίδι, Μελάκ, μόνος, Μικρά Γατικά-Περικλής και Ασπασία, Όταν ο ήλιος πάει για ύπνο, Ζάζα έχουν συμπεριληφθεί στα White Ravens της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Το 2022 ήταν υποψήφια για ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία παιδικής λογοτεχνίας τo Astrid Lindgren Memοrial Award (ALMA).

Ενημερωθείτε για: το πρόγραμμα!

οι εγγραφές ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ!!!

Σας περιμένουμε στην ARTENS!

Για να κάνετε την εγγραφή σας στα σεμινάρια που σας ενδιαφέρουν, σας προτείνουμε να περάσετε το συντομότερο από την γραμματεία μας και να συμπληρώσετε την δήλωση συμμετοχής, προκειμένου να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σας, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Για την εγγραφή σας θα πρέπει να καταβάλλετε στην γραμματεία το 40-50% ή το σύνολο της εισφοράς.

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα -Παρασκευή: 12:00 -22:00 μμ, Σάββατο 12:00-15:00

Διεύθυνση: Βουκουρεστίου 40 – Αθήνα (1ος όροφος) -μετρό Συντάγματος & Πανεπιστήμιο

Τηλέφωνα για πληροφορίες & εγγραφές: 210 33 17 312

info@artens.gr

www.artens.gr

* Σε όλους τους συμμετέχοντες, αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο κάθε σεμιναρίου, δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης υπογεγραμμένη από την διεύθυνση και τον διδάσκοντα.

About Author