Όχι και τόσο Μακριά της Βάνας Μαυρίδου | Μια απρόσμενη φιλία -Thisisus.gr

Όχι και τόσο Μακριά της Βάνας Μαυρίδου | Μια απρόσμενη φιλία -Thisisus.gr

Τίτλος: Όχι και τόσο Μακριά
Συγγραφέας: Βάνα Μαυρίδου
Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
Εκδόσεις: Διόπτρα
*Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ.

Όχι και τόσο Μακριά:

Μια ιδιαίτερη φιλία ανάμεσα σε δύο κορίτσια θα γεννηθεί μέσα από τις στάχτες του πολέμου. Μια ιστορία για τη δύναμη της αλληλεγγύης και την ειρήνη των λαών.

Η Ζωή ζει στην Αθήνα και η Μάρτα στο Κίεβο. 2.103 χιλιόμετρα – τελικά όχι και τόσο μακριά…

Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται μέσω της Ζωής που ζει στην Ελλάδα και της Μάρτα που ζει στην Ουκρανία.

Η Μάρτα και η Ζωή, η Ζωή και η Μάρτα, μας μεταφέρουν τις λεπτομέρειες της καθημερινότητάς τους, ώσπου κάποια στιγμή οι παράλληλοι βίοι τους ενώνονται.

Η ζωή της Μάρτα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα αλλάξει ριζικά. Θα αναγκαστεί να αποχωριστεί τους γονείς της και για την ασφάλειά της θα μεταφερθεί σε άλλη χώρα.

Η Ζωή από την άλλη βιώνει την καθημερινότητά της ομαλά. Χωρίς αλλαγές. Και εννοείται χωρίς τον Πόλεμο και τις τραγικές συνέπειές του.

Η μαμά της Ζωής θα κάνει αίτηση ώστε να μπορέσουν να φιλοξενήσουν ένα παιδί από την Ουκρανία που τους έχει ανάγκη. Αυτό το παιδί θα είναι η Μάρτα.

Αυτή θα είναι η αρχή μιας συγκινητικής ιστορίας, που θα μας γεμίσει συναισθήματα και ανθρωπιά.

Μια επίκαιρη διήγηση γεγονότων που συγκλονίζουν και μας θυμίζουν πως οι ξαφνικές αλλαγές μπορεί να βρίσκονται έξω από την πόρτα μας. Παρέα με την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη.

Δείτε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Συμπεράσματα:

Η Ζωή ζει στην Αθήνα και η Μάρτα στο Κίεβο. 2.103 χιλιόμετρα – τελικά όχι και τόσο μακριά…

Μια ιστορία κοινή, κι όμως τόσο διαφορετική για τα δυο συνομήλικα κορίτσια. Οι ζωές τους μέσα από το πρίσμα της καθημερινότητας αλλά και του πολέμου. Η Μάρτα και η Ζωή μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις και τους φόβους τους.

Ένα βιβλίο για όλα τα παιδιά που βίωσαν τη φρικαλεότητα του πολέμου αλλά και για όλα εκείνα που άνοιξαν την αγκαλιά τους για να τα υποδεχτούν.

Μέσα από κάθε βιβλίο μπορούμε να αναπτύξουμε ένα θέμα συζήτησης με το παιδί αλλά και ακόμα να μάθουμε πληροφορίες για τον κόσμο μέσα από μια δραστηριότητα. Δείτε παρακάτω το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Ανδρομάχη Καλλιβρούση μαζί με τη συγγραφέα Βάνα Μαυρίδου.

Πατήστε εδώ.

Ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη:

Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα αυτού του υπέροχου βιβλίου! Η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη. Αυτό είναι και που θα αποκομίσουν τα παιδιά διαβάζοντάς το! Αυτή την έννοια του νοιαξίματος για τον συνάνθρωπο που υποφέρει. Η οποία δεν έρχεται έτσι μαγικά. Έρχεται με κόπο αλλά και μετά από πάλη με πολλά συναισθήματα. Αυτό είναι που κάνει αυτό το βιβλίο ξεχωριστό. Δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις. Μας δείχνει πως είναι να παλεύεις για να νιώσεις τη δυστυχία του άλλου. Μας δείχνει τη δυσκολία που έχουμε να κατανοήσουμε τον πόνο του διπλανού μας.

Είναι ωραίο όμως και ελπιδοφόρο που στο τέλος το κατορθώνουμε! Εκεί φαίνεται και το μεγαλείο του ανθρώπου. Να μπορούμε να μπούμε στη θέση του πονεμένου. Να καταλάβουμε πως τυχαία δεν βρισκόμαστε κι εμείς σε αυτή τη θέση. Μεγάλη και δύσκολη υπόθεση η ενσυναίσθηση. Αλλά τεράστιο μάθημα για παιδιά και μεγάλους.

*Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ.

Κουτί αγαπημένων πραγμάτων:

Μέσα από αυτό το βιβλίο θα γεννηθούν πολλά και μεγάλα συναισθήματα! Γι΄ αυτό και θα μας δημιουργηθούν πολλές ιδέες για παιχνίδια και δραστηριότητες! Η αξιοποίηση με βιωματικό τρόπο μέσα από το παιχνίδι είναι πάντοτε σπουδαία για τα παιδιά.

Στην αρχή της ιστορίας μας η Μάρτα, όταν αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της, βάζει στο σακίδιό της μια χούφτα από τα αγαπημένα της αντικείμενα. Άσχετα μεταξύ τους παιδικά παιχνίδια και αντικείμενα της καθημερινότητας που αργότερα θα της θυμίζουν την κανονικότητα που είχε η ζωή της πριν τον πόλεμο.

Στο τέλος του βιβλίου όταν η Ζωή και η Μάρτα θα έρθουν κοντά, τα δύο κορίτσια θα εξερευνήσουν το σακίδιο και τα αντικείμενα που κρύβει και αυτές οι αναμνήσεις θα τις φέρουν πιο κοντά και θα τις ενώσουν.

Εμείς λοιπόν με αφορμή αυτό το τόσο συγκινητικό κομμάτι του βιβλίου, επιλέξαμε να φτιάξουμε ένα κουτί αγαπημένων πραγμάτων. Τα παιδιά έβαλαν μέσα αγαπημένα τους παιχνίδια και μικροαντικέιμενα αλλά και χαρτάκια με μικρά αγαπημένα μηνύματα, όπως πράγματα που αγαπούν να κάνουν στο σπίτι τους και με την οικογένειά τους!

Είναι σπουδαίο να εκτιμάμε όλα αυτά που έχουμε! Να τους δίνουμε αξία και να ξέρουμε πως είναι ευλογία που κανείς δεν μπορεί να μας τα πάρει!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1986. Σπούδασε στην Πάτρα Αρχιτεκτονική και εξειδικεύτηκε στον σχεδιασμό χώρων για παιδιά. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Η αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή έχει ρίζες στην παιδική της ηλικία. Παρατηρώντας τον κόσμο γύρω της, ξεπηδούν στο μυαλό της ήρωες και ιστορίες που διαδραματίζονται σε μέρη στα οποία δεν έχει βρεθεί ποτέ. Θέλει να πιστεύει ότι οι ιστορίες της θα μπορέσουν να βάλουν μικρές πινελιές με χρώμα στον κόσμο των παιδιών και θα τον κάνουν λίγο πιο φωτεινό. Είναι μέλος του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου. Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 2018 και ήταν η αφορμή για να αφιερώσει όλη της την προσοχή στο γράψιμο και στα παιδιά. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο Μέλη και Μελέκ. www.instagram.com/mavridouvana www.facebook.com/vanamavridou1

About Author