Παγκόσμια ανησυχία για το νέο κορονοϊό-Τι πρέπει να γνωρίζουμε –Δείτε live την εξάπλωση του ιού -Thisisus.gr

Παγκόσμια ανησυχία για το νέο κορονοϊό-Τι πρέπει να γνωρίζουμε –Δείτε live την εξάπλωση του ιού -Thisisus.gr

Τα χιλιάδες κρούσματα ανά τον κόσμο και οι εκατοντάδες θάνατοι έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για το νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα πάντως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάσταση δεν εμπνέει πανικό.

«Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιλβί Μπριάν, η διευθύντρια της υπηρεσίας του ΠΟΥ η οποία είναι αρμόδια για την παγκόσμια προετοιμασία έναντι κινδύνου μόλυνσης.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

«Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες» είπε αλλά τόνισε πως «ελπίζουμε πως βασιζόμενοι σε αυτά τα μέτρα που ελήφθησαν στην Κίνα αλλά και σε άλλα μέρη στα οποία είχαμε κρούσματα, θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση και να απαλλαχθούμε απ’ αυτόν τον ιό».

Μέτρα και στην Ελλάδα για τον κορονοϊό

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί ακόμα κάποιο κρούσμα κορονοϊού, ωστόσο λαμβάνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή του.
Τα μέτρα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος είναι ορατά καθώς οι αφίξεις από χώρες με κρούσμα περνούν από ειδικές θερμικές κάμερες ενώ ασκήσεις ετοιμότητας αντιμετώπισης κρουσμάτων πραγματοποιήθηκε στο Αττικό νοσοκομείο το οποίο έχει οριστεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

Δείτε live την εξάπλωση του ιού

Ερευνητές μάλιστα του John Hopkins δημιουργησαν μια πλατφόρμα όπου καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο τα νέα δεδομένα για τον ιο (κρούσματα, θανατοι) παγκοσμίως.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό

 1. Τι είναι ο κορονοϊός
  Ο νέος κοροναϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, που δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί ως παθογόνο για τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS. Παρόλα αυτά, ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς.
 2. Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού;
  Τα μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εμφανίζουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολία στην αναπνοή. Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εμφανίζεται ως πνευμονία, ενώ σε μερικές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή/και θάνατο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου βασίζονται στη μελέτη πολύ περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.
 3. Πώς μεταδίδεται ο νέος κορονοϊός;
  Μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζουμε πώς έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ιό όσοι έχουν νοσήσει. Η διερεύνηση όμως των κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να προσδιοριστεί ποια είναι η πηγή του ιού, ποιοι τύποι έκθεσης οδηγούν στη μόλυνση, ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης, ποια είναι η κλινική εικόνα και η πορεία της νόσου.
 4. Μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο;
  Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο . Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί δυο μικρές συρροές κρουσμάτων μέσα σε οικογένειες, με εκδήλωση της νόσου και μεταξύ μελών που δεν είχαν ταξιδέψει ,αλλά που είχαν εκτεθεί στο αρχικό περιστατικό – μέλος της οικογένειας.
 5. Υπάρχει εμβόλιο για το νέο κορονοϊό;
  Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό.
 6. Ποια είναι η θεραπεία για το νέο κορονοϊό;
  Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο που προκαλείται από το νέο κοροναϊό. Η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, ενώ η υποστηρικτική αγωγή των κρουσμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
 7. Πώς μπορώ να προστατευτώ;
  Όπως προαναφέρθηκε ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής και συγκεκριμένα:
  Υγιεινή του Αναπνευστικού
  Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση. Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.
 8. Έχει εκδοθεί σύσταση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για περιορισμό ταξιδιών ή διακίνησης προϊόντων για τις χώρες που σχετίζονται με το νέο κορονοϊό;
  Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει καμιά σύσταση για περιορισμό ταξιδιών ή διακίνησης προϊόντων για τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Όμως οι συστάσεις μπορεί να αναθεωρηθούν, με τη συλλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του ιού.

Πηγή: ΕΟΔΥ

About Author