Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα και αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία. Στη σύγχρονη εποχή αναφέρεται στους επιστημονικούς κύκλους σαν την επιδημία του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παχυσαρκία ορίζεται ως εξής: «κατάσταση μεγάλης συσσώρευσης λίπους στο λιπώδη ιστό σε βαθμό που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ατόμου». Ουσιαστικά η παχυσαρκία οφείλεται στη διαταραχή του ισοζυγίου ενέργειας και συγκεκριμένα στο θετικό ισοζύγιο ενέργειας. Μια από τις σημαντικότερες αιτίες αυτού του προβλήματος είναι η κατανάλωση ενεργειακά πλούσιων τροφίμων, με αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά και προστιθέμενα σάκχαρα.
Ελλάδα και παιδική παχυσαρκία
Όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα, τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η επιδημιολογική έρευνα που διεξήχθη από την ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκιας και αφορούσε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών έδειξε πως το 31.2% των αγοριων και το 26.5% των κοριτσιών ήταν υπέρβαρα ενώ αντίστοιχα το 9.4% και το 6.4% ήταν παχύσαρα. Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2016 ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα 41 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτων των 5 ετών και πάνω από 340 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 5-19 ετών.
Ένα παχύσαρκο παιδί είναι αρκετά πιθανό να παραμείνει παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή. Πολλές φορές οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το πρόβλημα.
Κίνδυνοι
Τι κινδύνους όμως κρύβει η παιδική παχυσαρκία;
- Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Μεταβολικό σύνδρομο
- Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
- Αναπνευστικά προβήματα
- Άπνοια ύπνου
- Διαταραχές περιόδου
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ώστε να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες;
- Αρχικά ξεκινάμε με το πρωινό, το οποίο είναι ένα από τα βασικά γεύματα. Πρέπει να γίνει η αγαπημένη τους συνήθεια ώστε να ξεκινάνε την ημέρα τους με την κατάλληλη ενέργεια.
- Μαθαίνουμε στα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διαθέσιμα στο σπίτι και να μας βλέπουν και εμάς να τα καταναλώνουμε αντίστοιχα.
- Ακολουθούμε το μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν και να δοκιμάζουν νέες γεύσεις.
- Περιορίζουμε το junk food και τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά.
- Περιορίζουμε τα αναψυκτικά. Επιλέγουμε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών.
- Περιορίζουμε τα γλυκά και δεν τα χρησιμοποιούμε ως μέσο επιβράβευσης. Για παράδειγμα: αν διαβάσεις θα φας σοκολάτα.
- Προετοιμάζουμε καθημερινά τα σχολικά σνακ.
- Αφιερώνουμε χρόνο για τις αθλητικές τους δραστηριότητες. Η σωματική άσκηση έχει πολύριθμα οφέλη στην υγεία και τα παιδιά πρέπει από τη μικρή ηλικία να αθλούνται.
Περισσότερα για την κυρία Κατερίνα Βαμβούκα μπορείτε να δείτε στη σελίδα της στο Facebook εδώ