Παιδική Σεξουαλικότητα -Thisisus.gr

Παιδική Σεξουαλικότητα -Thisisus.gr

Ανοίγοντας το κεφάλαιο της Παιδικής Σεξουαλικότητας, θα πρέπει να πούμε πως οι περισσότερες ερωτήσεις που αφορούν την σεξουαλικότητα του παιδιού και το κύριο ερώτημα των γονιών είναι αν αυτό που συμβαίνει είναι φυσιολογικό. Ως προς αυτό, ας δούμε λοιπόν τα παρακάτω:

Είναι φυσιολογικο;

  • Η σεξουαλικότητα αποτελεί μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
  • Το σώμα έχει ενδιαφέρον και αποτελεί πηγή ηδονής και για τα παιδιά!
  • Κάθε παιδί γεννιέται με την ικανότητα να βιώνει σεξουαλικά αισθήματα και αντλεί ευχαρίστηση από το σώμα του.
  • Η ερωτική πράξη είναι ένα μικρό μέρος μόνο της σεξουαλικότητας μας και το σεξ είναι διαφορετικό από τη σεξουαλικότητα.
  • Η παιδική σεξουαλικότητα των παιδιών είναι πολύ διαφορετική από αυτή των ενηλίκων και σημαίνει κυρίως την εμπλοκή των αισθήσεων με σκοπό την αναζήτηση συναισθηματικών ερεθισμάτων, που οδηγούν στη διαμόρφωση θετικής εικόνας για τον εαυτό και το σώμα.

Παιδική σεξουαλικότητα, σημαίνει όρια, εγγύτητα, συναισθήματα, σωματική επαφή, ενίσχυση της αίσθησης πως είμαι αγόρι ή κορίτσι και σωματική ευφορία.Η διεργασία αυτή είναι όχι μόνο φυσιολογική αλλά και απαραίτητη για τη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαμόρφωση μιας υγιούς ανάπτυξης της σεξουαλικότητας και στην ενήλικη ζωή.

Η παιδική σεξουαλικότητα, χαρακτηρίζεται από μια έμφυτη περιέργεια για το σώμα και  την ανάγκη διερεύνησης μέσα από ερωτικά παιχνίδια. Είναι απόλυτα φυσικό για το παιδί να εξερευνά το σώμα του χωρίς ντροπή.

Όλα τα παιδιά δείχνουν μια φυσική περιέργεια τόσο για το δικό τους όσο και για το σώμα των άλλων και μπορεί να συμμετέχουν τόσο σε μια σεξουαλικού τύπου διερεύνηση του σώματός τους όσο και σε ανάλογης μορφής παιχνίδια με άλλα παιδιά.

Για το Thisisus.gr γράφει η Σιάνου Θάλεια, Ψυχολόγος Msc, Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού

Δείτε επίσης

Βοηθάμε τα παιδιά μας να βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το διαζύγιο;

Άγχος αποχωρισμού 

About Author