Παιδικό βιβλίο: Σ’έναν κήπο μια φορά – Thisisus.gr

Παιδικό βιβλίο: Σ’έναν κήπο μια φορά – Thisisus.gr

Γράφει για το Thisisus.gr η Ανδρομάχη Καλλιβρούση από το μπλογκ Παιδαγωγοί με ενσυναίσθηση  «Σε έναν κήπο μια φορά»

Συγγραφέας: Ευτυχία Βαρσάμη

Εικονογράφος: Αλεξάνδρα Καλτσή

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Εκδόσεις: Εντύποις

«Μια φορά κι έναν καιρό στην πιο κάτω γειτονιά ζούσαν δυο παιδιά που ήθελαν πολύ να παίξουν παρέα.»

Έτσι ξεκινά η ιστορία της Ευτυχίας Βαρσάμη, έτσι ξεκινούν και τα παιχνίδια. Θέλουμε να παίξουμε παρέα και ό,τι αναποδιές κι αν παρουσιαστούν τις ξεπερνάμε μαζί. Χέρι χέρι, με γέφυρες, με σκαρφαλώματα, με φαντασία θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Κι αν κάποιος θέλει αλλά νοιώθει πως δεν μπορεί; Πώς θα τον βοηθήσουμε; Πώς θα κάνουμε το «δεν μπορώ» θέληση και δύναμη; Θα μπορέσουν τα παιδιά; Αν συναντήσουν κάποιον διαφορετικό; Θα παίξουν μαζί ή η διαφορετικότητα θα σταθεί εμπόδιο;

Και αν τα παιδιά μπορούν και δεν τα παρατούν, τι εμποδίζει εμάς τους μεγάλους να είμαστε παρέα, να είμαστε μαζί;

Η Ευτυχία είναι ψυχοπαιδαγωγός με ειδίκευση στην Ψυχολογία, με μεταπτυχιακό στη Θεατρική Αγωγή και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Πιστεύει στους εναλλακτικούς τρόπους μάθησης, στην εκπαίδευση μέσω τέχνης και βιωματικής μάθησης. Είναι μητέρα τριών παιδιών και Παιδαγωγός με ενσυναίσθηση. Έχει δημιουργήσει ένα λογαριασμό στο Instagram (https://www.instagram.com/eftychia_varsami/) όπου ο καθένας μπορεί να βρει βιωματικούς τρόπους προσέγγισης του κάθε παιδιού.

Με το πρώτο της βιβλίο «Σε ένα κήπο μια φορά….» μας εισάγει στον κόσμο των παιδιών, αλλά και των παιδιών που κρύβουμε μέσα μας. Όταν παίζουμε με τα παιδιά, παίζουν και τα εσωτερικά μας παιδιά. Η αποδοχή, η αλληλοβοήθεια, η εμπιστοσύνη και η φιλία αναπηδούν μέσα από το βιβλίο χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Η εικονογράφηση ταιριάζει τόσο με τη ματιά της και τα λόγια της και μας προσκαλεί να φανταστούμε κι εμείς τι μπορούμε να συναντήσουμε σε έναν κήπο μια φορά…

Στις βιβλιοπαρουσιάσεις της, η Ευτυχία προσκαλεί τα παιδιά να φτιάξουν κήπους. «Κήπους ξεχωριστούς, αλλιώτικους, μοναδικούς, διαφορετικούς. παράξενους, περίεργους…»

Στα αισθητηριακά της παιχνίδια χρησιμοποιεί φυσικά υλικά και αφήνει τη φαντασία των παιδιών να φτιάξουν τον κήπο που θα προσκαλέσουν τους νέους φίλους τους. Τα αφήνει να φανταστούν ποιον άλλο θα προσκαλέσουν, πώς θα περάσουν, τι ευχές θα κάνουν και τι παιχνίδια θα παίξουν.

Πώς μοιάζει ο δικός σας κήπος;

About Author