Πυρετός -Thisisus.gr

Πυρετός -Thisisus.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον πυρετό όπως παρουσιάζονται στο Kidcare.gr

Φυσιολογική θερμοκρασία

Η φυσιολογική θερμoκρασία του ανθρωπίνου σώματος είναι 37 βαθμοί κελσίου. Πυρετός χαρακτηρίζεται η θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 37,8 βαθμούς κελσίου. Οι ενδιάμεσες τιμές χαρακτηρίζονται ως δεκατική πυρετική κίνηση.

Θερμόμετρο

Το κλασικό υδραργυρικό θερμόμετρο θεωρείται πιο αξιόπιστο.

Ας είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με θερμόμετρα τύπου υπερύθρων καθώς οι μετρήσεις τους δυνατό να επηρεάζονται σημαντικά από το φωτισμό.

Aν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό θερμόμετρο, μην βιαστείτε να το βγάλετε με το που θα σφυρίξει. Περιμένετε 15-20sec ακόμα για πιο σίγουρο αποτέλεσμα.

Μέτρηση θερμοκρασίας

Για τη βρεφική ηλικία πιο αξιόπιστη είναι η μέτρηση θερμοκρασίας από το ορθό. Για το σκοπό αυτό συστήνω χρήση ηλεκτρονικού θερμομέτρου με εύκαμπτο ρύγχος (αποφυγή τραυματισμού). Χρησιμοποιείστε λίγο ελαιόλαδο ως λιπαντικό και βυθίστε το ασημί μέρος του θερμομέτρου στον πρωκτό. Για να αντιστοιχίσετε τη θερμοκρασία που λαμβάνεται με τη μέθοδο αυτή με τη “θερμοκρασία μασχάλης” αφαιρέστε 0,4 βαθμούς κελσίου. Για μεγαλύτερα παιδιά θεωρείται αξιόπιστη η μέτρηση θερμοκρασίας από τη μασχάλη. Στεγνώστε πολύ καλά την περιοχή πριν τοποθετήσετε το θερμόμετρο. Η παρουσία ιδρώτα δυνατό να οδηγήσει σε ψευδές αποτέλεσμα.

Eίναι ο πυρετός επικίνδυνος;

Εκείνο που πρέπει να μας ενοχλεί δεν είναι ο ίδιος ο πυρετός αλλά ή αιτιολογία του. Ο πυρετός θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα σύστημα ειδοποίησης, ένας συναγερμός με τον οποίο το σώμα του παιδιού μας ενημερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως σε

•           “επηρεασμένη” γενική κατάσταση του παιδιού ενώ έχει λάβει αντιπυρετικό.

•           ρίγος κατά την άνοδο του πυρετού.

•           πυρετό χωρίς σαφή αιτιολογία.

•           πυρετό που παρατείνεται μετά το 3ο 24ωρο.

Η επικοινωνία και εκτίμηση ή επανεκτίμηση του παιδιού από τον παιδίατρό του δυνατό να προστατεύσουν από “κακοτοπιές”

Αντιπυρετικά

Χορηγείστε αντιπυρετικό

–           αν η θερμοκρασία σώματος είναι πάνω από 38,5 βαθμούς κελσίου

–           αν η θερμοκρασία σώματος είναι 38 – 38,5 βαθμούς κελσίου αλλά το παιδί φαίνεται “πεσμένο” ή “γκρινιάζει”

ΠΡΟΣΟΧΗ: αν το παιδί έχει ιστορικό πυρετικών σπασμών παραδοσιακά δίνουμε αντιπυρετικό σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 37,5 βαθμούς κελσίου – ακολουθείστε το πλάνο το οποίο έχει συστηθεί από τον παιδίατρό σας.

Tips & Tricks

Κατά την άνοδο της θερμοκρασίας φροντίσετε να διατηρήσετε το παιδί ζεστό. Ντύστε το καλά, τυλίξτε το με ζακέτα ή κουβέρτα. ΜΗΝ το κάνετε μπάνιο, ΜΗΝ βαζετε κομπρέσες σε αυτή τη φάση, ιδιαίτερα αν το παιδί φαίνεται να κρυώνει.

Κομπρέσες και μπάνιο επιτρέπονται μόνο όταν:

•           το παιδί δεν φαίνεται πλέον να “κρυώνει” αλλά αρχίζει να ιδρώνει.

•           η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί μετά τη λήψη αντιπυρετικού (δεν βλέπουμε αύξηση της θερμοκρασίας σε δύο διαδοχικές μετρήσεις με απόσταση 20 περίπου λεπτών).

•           η θερμοκρασία μετά τη λήψη αντιπυρετικού ”πέφτει” αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Μπάνιο: Βάλτε το παιδί σε χλιαρό νερό για λίγα λεπτά.

Κομπρέσες: Μουσκέψτε καθαρές πετσέτες σε μπολ με 1/2 νερό 1/2 οινόπνευμα ή ξύδι και τοποθετείστε τις σε μασχάλες και βουβώνες.

ΠΗΓΗ https://www.kidcare.gr/

About Author