H 10χρονη πορεία των BTS ως μια διεισδυτική ματιά στην εφηβεία -Thisisus.gr

H 10χρονη πορεία των BTS ως μια διεισδυτική ματιά στην εφηβεία -Thisisus.gr

Οι BTS, ένα Νοτιοκορεάτικο συγκρότημα 7 αγοριών κατάφερε να κάνει διεθνή καριέρα και να αποκτήσει θαυμαστές 10 ως 59 ετών, όλων των φύλων. Τον Ιούνιο του 2023 γιόρτασαν την 10η τους επέτειο από το ντεμπούτο τους (13 Ιουνίου 2003). Τότε, ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο, σε επιλεγμένους εκδοτικούς, κυκλοφόρησε ο επίσημος τόμος της 10χρονης πορείας τους, μια πορεία που δεν ήταν γραμμική αλλά συνεχώς εξελικτική. Στην Ελλάδα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση Βαγγέλη Γιαννίση.

Από το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του Myeongseok Kang, κριτικός και πρώην αρχισυντάκτης πολλών ενημερωτικών μέσων και τώρα στο Weverse Magazine, ο αναγνώστης μεταφέρεται στη γειτονιά που ξεκίνησαν να ονειρεύονται την καριέρα τους. Ξεκίνησαν σε μια –τότε μικρή και άγνωστη – δισκογραφική την Big Hit Entairtenment, αργότερα γνωστή ως HYBE. Το άγχος της επιλογής, οι ατελείωτες πρόβες και οι δοκιμασίες για να ντεμπουτάρει ένα K-POP συγκρότημα έγιναν γνωστά πρώτη φορά από τις αναρτήσεις των μελών. Σε αντίθεση με άλλα γνωστά ονόματα της χώρας, ο RM, o Jin, o Suga, o J-Hope, o Jungkook, o V και ο Jimin κατάφεραν να κερδίσουν θαυμαστές πριν την επίσημη εμφάνισή τους μέσω βίντεο και mixtapes όπου πρόβαλαν τον αληθινό τους εαυτό.

Κι αυτό είναι που κέρδισε τον κόσμο! Το κάθε άλμπουμ που έβγαινε, η κάθε συνεργασία, ο κάθε στίχος ξεχωριστά ήταν κομμάτι κάθε μέλους. Το κάθε μέλος σε κάθε άλμπουμ είχε έναν προσωπικό στόχο να ξεπεράσει και να εξελίσσει. Έγραφαν για όσα ζούσαν, σκέφτονταν με ενδοσκόπηση και μοιραζόντουσαν ατόφια τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσαν άρτια μουσικά κομμάτια και απίστευτα συγχρονισμένες χορογραφίες. Σε κάθε συναυλία και επαφή με το κοινό τους, ήταν – και είναι – πάντα ευγνώμονες που το κοινό απαντούσε με γεμάτες αρένες. Κάθε φορά ευχαριστούν το κοινό που τους δίνει δύναμη και αγάπη ώστε να αντεπεξέλθουν σε κάθε προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική δυσκολία, ονομάζοντάς τους ARMY. Ένα κοινό που αποτελείται όχι μόνο από εφήβους, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες (τον Οκτώβριο του 2019 19,3% 10-19 ετών, 39,7% 20-29 ετών, 27,9% 30-39 ετών, 10,8% 40-49 ετών και 2% 50-59 ετών γυναικών και αντρών παγκοσμίως).

Σε κάθε κεφάλαιο του τόμου ξεδιπλώνονται άγνωστες ιστορίες της πορείας τους, μαθαίνουμε τα κρυμμένα μηνύματα ενθάρρυνσης των στίχων τους και πορευόμαστε στον δρόμο που επέλεξαν πρώτοι. Ακούγοντας με τη σειρά κυκλοφορίας τα τραγούδια τους αντιλαμβάνεσαι την έκρηξη των εφηβικών τους χρόνων, τις στιγμές κατάθλιψης και αμφισβήτησης, τα ανάμεικτα συναισθήματα προς την ενηλικίωση και την βαθμιαία ωρίμανσή τους. Αυτό όμως που κάνει ξεχωριστό τον τόμο αυτό, είναι η αναφορά σε βίντεο, blogs, mixtapes και αναρτήσεων μέσω QR codes.

Η πρωτοπόρα αναφορά πάνω από 330 κωδικών QR σε όλα τα κεφάλαια, σε μεταφέρει στις εμπειρίες τους και διεισδύεις με άλλη ματιά, όχι μόνο στην πορεία τους, αλλά και στην νοτιοκορεάτικη κουλτούρα. Μοιράζονται προσωπικές και παρασκηνιακές ιστορίες με ή χωρίς μακιγιάζ, σε όλες τις στάσεις τους στον πλανήτη. Ενώ στήριξαν την αφετηρία της καριέρας τους στην αλληλεπίδρασή τους με το κοινό μέσω διαδικτύου, μέσω του βιβλίου καταφέρνουν να συνδέσουν το παραδοσιακό (βιβλίο) με το σύγχρονο (QR codes) και να μείνουν στην ιστορία για την αυθεντικά ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη. Δίνουν έμπνευση και δύναμη σε κάθε θαυμαστή να μην πιστέψει τον ιδεατό κόσμο των idols (όπως έχουν χαρακτηριστεί πολλάκις) αλλά να μιλήσουν με τον εαυτό τους και να τον αγαπήσουν. Έτσι κατάφεραν και οι ίδιοι να κατακτήσουν τον κόσμο και να μάθουμε το BEYOND THE STORY της πορείας τους.

Ως παιδαγωγός με ενσυναίσθηση, αγάπησα την πορεία τους που είχε εμπόδια και αντιπάλους αλλά και τόσο επιμονή και υπομονή να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Ακόμα κι όταν φαινόταν πως δεν θα τα καταφέρουν, πήραν δύναμη από τους ARMY επειδή κι εκείνοι είχαν λάβει δύναμη από αυτούς. Σπάνια συναντάς καλλιτέχνες με αληθινή αλληλεπίδραση με το κοινό και ενσυνειδητότητα του εαυτού. Ως παιδαγωγός θέλω αυτός ο τόμος να φτάσει στα χέρια κάθε ανθρώπου (εφήβου ή μη) που ψάχνει κίνητρο για να σηκωθεί.

Ως ARMY, γιατί είμαι κι εγώ θαυμάστριά τους από όταν μου τους σύστησε μαθήτριά μου, χαίρομαι που υπάρχει επιτέλους ένα βιβλίο που αποκαλύπτει πως η επιτυχία τους έχει να κάνει με την πίστη στον εαυτό, καταρρίπτοντας φήμες και κακόβουλα σχόλια. Δεν είναι τυχαίο το κοινωνικό τους έργο και η ανάγκη τους να μιλήσουν για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατάρριψη του μίσους.

Για μένα είναι –αν όχι παιδαγωγοί- προσωπικότητες με ενσυναίσθηση και σεβασμό σε κάθε άνθρωπο από οποιαδήποτε μεριά του πλανήτη.

Ανδρομάχη Καλλιβρούση, Παιδαγωγός με ενσυναίσθηση

About Author