Πως επιλέγω babysitter για το παιδί μου – Thisisus.gr

Πως επιλέγω babysitter για το παιδί μου – Thisisus.gr

Το να εμπιστευτείτε το παιδί σας σε έναν άλλον άνθρωπο, μια babysitter , δεν είναι μια απλή υπόθεση. Υπάρχουν όμως κάποια βήματα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή…

Οι σύγχρονοι ρυθμοί, το πρόγραμμα και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, μας ωθούν τις περισσότερες φορές στην ανάγκη αναζήτησης ενός ατόμου που θα προσέχει τα παιδια μας και θα τα απασχολεί δημιουργικά, τις ώρες που εμείς λείπουμε από το σπιτι. Ταυτόχρονα όμως μας γεννιούνται αισθήματα φόβου, ανησυχίας και ανασφάλειας και το ερώτημα που στριφογυρνάει στο κεφάλι μας είναι «Πως θα επιλέξω το κατάλληλο άτομο; Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής;»

Από έρευνα που διεξήγαμε με μητέρες κι αν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα υποτυπώδες προφίλ μιας «υποψήφιας babysitter / νταντάς», σύμφωνα με τις απαντήσεις που μας έδωσαν θα λέγαμε σε γενικές γραμμές ότι θα πρέπει να:

  • Έχει επαφή με το παιδί
  • Εμπνέει εμπιστοσύνη
  • Είναι ευχάριστος και δημιουργικός άνθρωπος στην ενασχόληση του με το παιδί ,
  • Λειτουργεί με καθαριότητα και τάξη στον περιβάλλοντα χώρο
  • Βάζει όρια στο παιδί και κυρίως να εναρμονίζεται με τους κανόνες του σπιτιού

Θυμηθείτε όμως ότι η επιλογή «νταντάς» αποτελεί τελικά μια  προσωπική υπόθεση. Όπως δεν υπάρχουν καλούπια που να παράγουν ιδανικούς και τέλειους ανθρώπους, έτσι δεν υπάρχουν και ιδανικές νταντάδες. Το μυστικό είναι να «ζυγίσετε» τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του ανθρώπου που προορίζεται να εισέλθει στο χώρο σας  και να βάλετε από την πρώτη στιγμή, τις δικές σας «κόκκινες» γραμμές.

Το κλειδί για την επιλογή του κατάλληλου ανθρώπου είναι η «χημεία» που δημιουργείται ανάμεσα σας. Το βασικότερο είναι να αισθανθείτε ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας. Να νιώσετε την οικειότητα και την ζεστασιά που θα σας κάνει το «κλικ» για να εμπιστευτείτε στα χέρια του, το παιδί σας , τις ώρες εκείνες που εσείς θα λείπετε από το σπίτι.

Βήμα βήμα τι κάνουμε μέχρι να αποφασίσουμε

ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ “ΝΤΑΝΤΑ”

Ξεκινάμε απο το οικείο περιβάλλον: φίλους, συνεργάτες, συγγενείς. Δοκιμασμένες προτάσεις φίλων και γνωστών, προτάσεις από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο του παιδιού μας. Επίσης, αναζήτηση σε πιστοποιημένες σελίδες που διαθέτουν εξακριβωμένα προφίλ όπου παρατίθενται στοιχεία, βιογραφικό (nannuka) ή και αγγελίες που μπορούμε να αναρτήσουμε εμείς οι ίδιοι.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η τηλεφωνική επικοινωνία προηγείται της συνάντησης και θα σας βοηθήσει σε 1ο στάδιο να καταλάβετε / διαισθανθείτε αν επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε και μια συνάντηση δια ζώσης. Αποσαφηνίστε εξαρχής ποιος θα είναι ο ρόλος του ανθρώπου που καλείτε στο σπίτι σας. Να είστε ξεκάθαροι αν θα ασχολείται αποκλειστικά με το παιδί σας ή και με άλλες δουλειές του σπιτιού/ εξωτερικές δραστηριότητες. Κι αυτό για να είναι οι προσδοκίες σας ρεαλιστικές και να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις. Ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί θα ‘ναι πιο περιορισμένος αν μοιράζεται και σε άλλες υποχρεώσεις / καθήκοντα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Στην 1η συνάντηση , αποφασίζετε εσείς κι ανάλογα το πρόγραμμα σας ρυθμίζετε, αν θα είστε μαζί με τον σύζυγό σας . Το κυριότερο είναι να παρευρίσκεται το ίδιο το παιδί, για να παρατηρήσετε και τις διάφορες αντιδράσεις και των δυο πλευρών. Παρατηρήστε αν το παιδί είναι σε θέση να μιλήσει (ανάλογα την ηλικία του) αλλά και τις αντιδράσεις του ατόμου που έχετε απέναντί σας. Για παράδειγμα, αν το παιδί εμφανίσει στιγμιαία μια έκρηξη θυμού, κλάψει, φωνάξει, την ώρα που συζητάτε, πως αντιδρά η υποψήφια babysitter ;

Μιλήστε με ειλικρίνεια από την πρώτη γνωριμία για ό,τι σας προβληματίζει, δυσανασχετεί. Αφήστε κατά την διάρκεια της κουβέντας το περιθώριο, να προσεγγίσει ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντί σας το ζήτημα με τον δικό του τρόπο, για να καταλάβετε περισσότερα για την εμπειρία , τη στάση και τη φιλοσοφία του. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τελικά κατά πόσο συγκλίνουν με τις δικές σας απόψεις.

*Tip*: Αντλήστε τις πληροφορίες που επιθυμείτε και ό,τι είναι για εσάς  σημαντικό σχετικά με:

  • την προϋπηρεσία ,
  • το βιογραφικό,
  • προσόντα,
  • συστάσεις,
  • απόσταση και τρόπος μετακίνησης,
  • αν είναι καπνιστής-ρια,
  • αν γνωρίζει α’ βοήθειες
  • τις μεθόδους πειθαρχίας που χρησιμοποιεί
  • κι ό,τι άλλο κρίνετε εσείς αναγκαίο.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Θα ήταν ωφέλιμο εφόσον είναι εφικτό και το επιτρέπει το πρόγραμμά σας πριν αφήσετε  την babysitter στο σπίτι με το παιδί, να προηγηθούν κάποιες ημέρες που θα βρίσκεστε κι εσείς στο σπίτι, κατά αυτό τον τρόπο θα συστήσετε στο παιδί το καινούργιο άτομο ώστε και το ίδιο να νιώσει την ασφάλεια ότι βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον  κι όχι με κάποιον άγνωστο και να μάθει με την σειρά του , ο καινούργιος φροντιστής τις συνήθειες και το πρόγραμμα του παιδιού , ώστε να αναπτυχθεί μια πρώτη επαφή με θετικό τρόπο και τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά.

ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ

Θα διαβάσετε τα «σημάδια» θετικά ή αρνητικά στην συμπεριφορά του παιδιού σας, όταν περάσει η περίοδος των πρώτων ημερών, που αποτελεί μια περίοδο προσαρμογής, το παιδί σας αν περνάει καλά θα βρει τρόπο να σας το δείξει είτε άμεσα , είτε έμμεσα.

Π.χ θα αντιδρά χαρούμενα στο άκουσμα της καινούργιας νταντάς , θα εκδηλώνεται (με τον καιρό) λεκτικά και μη, με μια αγκαλιά με ένα φιλί, με μια εκδήλωση συναισθήματος «ανυπομονώ να έρθει η ….. να παίξουμε!», ακόμα και στην περίπτωση που το παιδί σας δεν ανήκει στην κατηγορία των τόσο εκφραστικών παιδιών, θα το καταλάβετε από τις αντιδράσεις του ότι αυτές είναι θετικές , το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που δεν κατέχουν ακόμα την ικανότητα του λόγου.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν παρατηρήστε έντονη νευρικότητα, άρνηση, αδικαιολόγητη στάση θυμού ή οτιδήποτε ασυνήθιστο για τον χαρακτήρα του, μην το αγνοήσετε.. συζητήστε το! Κάτι θέλει να σας πει, κάτι θέλει να σας δείξει!

Η συμπεριφορά του παιδιού και το ένστικτό σας θα σας οδηγήσει στην καλύτερη επιλογή babysitter .

Για το Thisisus.gr γράφει η Δρίβα Κωνσταντίνα, Νηπιαγωγός – εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης.

Δείτε επίσης

Πώς να διαλέξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό;

About Author

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσπαθήστε ξανά.

This Is Us will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.