Μάσκες, μικρές τάξεις και υπαίθρια μαθήματα: Πώς 5 χώρες στην Ευρώπη ξανανοίγουν τα σχολεία –Thisisus.gr

Μάσκες, μικρές τάξεις και υπαίθρια μαθήματα: Πώς 5 χώρες στην Ευρώπη ξανανοίγουν τα σχολεία –Thisisus.gr

Οι αποφάσεις σχετικά με το πως θα ξανανοίξουν τα σχολεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού είναι φυσικά πολλλές, δεδομένων των πολλών δυνητικά αντικρουόμενων αναγκών που εμπλέκονται: την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, την ανάγκη εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης και τις οικονομικές και ψυχικές επιπτώσεις για τους γονείς ώστε να μπορούν να εργάζονται χωρίς ταυτόχρονα να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οι υπολογισμοί περιπλέκονται από το γεγονός ότι η μετάδοση COVID-19 παραμένει ευρέως διαδεδομένη στις κοινότητες. Στην Ευρώπη, όπου τα ποσοστά μόλυνσης είναι τώρα πολύ χαμηλότερα —αν και δεν είναι ακόμη εντελώς υπό έλεγχο —η πεπλατυσμένη καμπύλη επέτρεψε στα σχολεία να ξανανοίξουν πιο ελεύθερα τους τελευταίους μήνες.

Εδώ θα δείτε πως αυτό θα συμβεί σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες-και θα παρατηρήσετε τα ίδια μοτίβα που επαναλαμβάνονται παντού, σε διαφορετικό βαθμό. 

Γερμανία

Ορισμένα γερμανικά σχολεία άνοιξαν εν μέρει την άνοιξη, αλλά μόνο τώρα, μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, τα σχολεία ξανανοίγουν πλήρως σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, κάθε κράτος έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα για το καλοκαιρινό διάλειμμα και η βορειοανατολική πολιτεία του Μεκλεμβούργου -Δυτική Πομερανία —η οποία είχε τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης της Γερμανίας —την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη που άνοιξε πλήρως τα σχολεία της. Βερολίνο, Βρανδεμβούργο, Σλέσβιχ-Χολστάιν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ακολουθούν αυτή την εβδομάδα.

Η πρώιμη εμπειρία του Μεκλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Μέχρι το τέλος αυτής της πρώτης εβδομάδας, δύο σχολεία έπρεπε να κλείσουν λόγω λοιμώξεων —ένας δάσκαλος σε ένα σχολείο, ένας μαθητής στο άλλο.

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το αν τα παιδιά πρέπει να φορούν μάσκες στο σχολείο. Στο Schleswig-Holstein, κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό. Στο Βερολίνο και το Βρανδεμβούργο είναι, αν και μόνο στους διαδρόμους, κυλικεία, και κλιμακοστάσια. Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές και στην τάξη —αλλά μόνο μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Anja Karliczek, θα προτιμούσε απλώς να φορούν όλοι μάσκες στα σχολικά κτίρια.

Σουηδία

Τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ στη Σουηδία, ούτε άλλαξαν ουσιαστικά τους κανόνες τους. Αυτό δημιούργησε την ευκαιρία να συλλεχθούν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το COVID-19 θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα σχολεία υπό τέτοιες συνθήκες —αλλά τέτοια δεδομένα δεν συλλέχθηκαν ποτέ.

Ο Anders Tegnell, κορυφαίος ιολόγος της Σουηδίας, υποστηρίζει ότι η απόφαση να διατηρηθούν ανοικτά τα σουηδικά σχολεία και τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας δεν είχε μεγάλη σχέση με τα ποσοστά μόλυνσης. Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι το άνοιγμα σχολείων μόνο για να τα κλείσουν και πάλι, λόγω των αναζωπυρώσεων στις λοιμώξεις, θα ήταν “καταστροφικό” για την εμπιστοσύνη στις δημόσιες αρχές.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τα σχολεία της Σκωτίας πρόκειται να ξανανοίξουν την Τρίτη, με τις αρχές να σημειώνουν ότι μόλις το 0, 8% των περιπτώσεων της Σκωτίας αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών. Τα σχολεία ενθαρρύνονται να αερίζουν τα δωμάτια όσο το δυνατόν περισσότερο και να βάζουν σε καραντίνα τα βιβλία της βιβλιοθήκης για τρεις ημέρες. Η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν απαιτείται για τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να αποθαρρύνονται για αποστάσεις.

Πολλά σχολεία της Ουαλίας άνοιξαν εκ νέου στα τέλη Ιουνίου, καθιστώντας τα μαθήματα μικρότερα και κλιμακώνοντάς τα έτσι ώστε μόνο το ένα τρίτο (το πολύ) των μαθητών να είναι παρόντες ανά πάσα στιγμή. Όλα τα σχολεία υποτίθεται ότι θα ανοίξουν πλήρως στις αρχές ή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο Υπουργός Ουαλίας Mark Drakeford έχει προειδοποιήσει ότι οι τοπικές εξάρσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο των σχολείων.

Όσον αφορά την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει τα σχολεία να ανοίξουν πλήρως τον Σεπτέμβριο. Τον Ιούνιο, η κυβέρνησή του άρχισε μια σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, αλλά έπρεπε να αλλάξει γνώμη λόγω έλλειψης προσωπικού και των χωρικών επιπτώσεων της προσπάθειας οργάνωσης μικρότερων τάξεων.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο The Lancet προέβλεψε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο θα πρέπει να συνοδεύεται από εκτεταμένες δοκιμές κορονοϊού, καραντίνα και μέτρα ανίχνευσης επαφών-διαφορετικά θα εμφανιστεί πιθανώς ένα δεύτερο κύμα, κορυφώνοντας τον Δεκέμβριο.

Ιταλία

Η Ιταλία δεν ήταν συνηθισμένη στο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, μετά το πέρας του lockdown,  αν και  χτυπήθηκε πολύ άσχημα από την πανδημία νωρίτερα. Τώρα, σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου τα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου.

Οι τάξεις θα πρέπει να είναι μικρότερες για να επιτρέψουν την κοινωνική αποστασιοποίηση—50.000 προσωρινό διδακτικό προσωπικό υποτίθεται ότι θα μεταφερθούν για να καταστεί αυτό δυνατό, με ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, και σε ορισμένες σχολικές περιοχές κυριολεκτικά πριονίζουν τα γραφεία, ώστε τα παιδιά να μην χρειάζεται να είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φορούν μάσκες (και οι τελευταίοι θα πρέπει να φορούν και ασπίδες προσώπου). Θα υπάρξει επίσης μια μεγάλη ώθηση για να γίνουν μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους όπου είναι δυνατόν, ή να γίνουν μαθήματα σε θέατρα και μουσεία.

Γαλλία

Η Γαλλία άρχισε να ανοίγει εκ νέου σχολεία τον Μάιο, σε εθελοντική βάση. Δεκάδες λοιμώξεις που συνδέονται με το σχολείο εμφανίστηκαν γρήγορα, που οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις σε κλείσιμο σχολείων, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι η διάρκεια της επώασης κατέστησε πιθανό ότι οι λοιμώξεις έλαβαν χώρα πριν να ανοίξουν τα σχολεία τις πόρτες τους.

Μετά από εβδομάδες σταδιακής επαναλειτουργίας, η επιστροφή στα γαλλικά σχολεία ξεκίνησε σοβαρά στα τέλη Ιουνίου, αφού ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι ήταν “υποχρεωτική.”Δεν υπήρχαν κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για τα παιδιά των νηπιαγωγείων, κανόνας ενός μέτρου για τα δημοτικά σχολεία και εντολή μάσκας για τα μεγαλύτερα παιδιά σε περιπτώσεις όπου δεν ήταν δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ωστόσο, αυτή η υποχρεωτική εκπαίδευση διήρκεσε μόνο μερικές εβδομάδες, καθώς οι σχολικές καλοκαιρινές διακοπές διάρκειας δύο μηνών της Γαλλίας ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι η ώρα να αξιολογήσουμε πώς πηγαίνουν τα πράγματα.

Πηγή: Fortune

About Author