Πώς να διαλέξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό; – Thisisus.gr

Πώς να διαλέξω τον κατάλληλο παιδικό σταθμό; – Thisisus.gr

Η επιλογή για τον κατάλληλο παιδικό σταθμό χρειάζεται τρόπο κι όχι κόπο.

Ο παιδικός σταθμός είναι συνήθως η πρώτη αποχώρηση της νέας μαμάς από το παιδάκι της. Δύσκολη κι ευαίσθητη στιγμή και για τους δυο. Ανησυχία κι αγωνία για τη μαμά που δυσκολεύεται να εμπιστευτεί την ευθύνη του μικρού της σε κάποιον που μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζε. Ταυτόχρονα άγχος και φόβος για το νήπιο που για πρώτη φορά αποχωρίζεται τη μητέρα του. Έχει να να αντιμετωπίσει μια νέα συνθήκη, νέους ανθρώπους, νέο χώρο. Το βασικό κριτήριο, επομένως, είναι το κατά πόσο το κάθε σχολείο εμπνέει στη μαμά την εμπιστοσύνη που χρειάζεται.

Ασφάλεια και υγιεινή

Το σίγουρο είναι πως κάθε μαμά θα θελήσει να ελέγξει το σχολείο σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από την ασφάλεια και την υγιεινή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι παιδικοί σταθμοί ελέγχονται τουλάχιστον μια φορά ετησίως όσον αφορά την ασφάλεια, την υγιεινή και το προσωπικό τους. Επομένως τέτοια ζητήματα συνήθως διευθετούνται άμεσα και αυστηρά από κρατικούς φορείς. Οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες που ελέγχονται καθημερινά. Αν παρατηρήσετε ότι κάτι από τα παραπάνω σας προβληματίζει υπάρχουν τρόποι να το ελέγξετε.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Φιλοσοφία του σχολείου

Αυτό που είναι απαραίτητο να σκεφτείτε όταν επιλέγετε παιδικό σταθμό είναι η φιλοσοφία του σχολείου. Δεδομένου ότι όλες οι μαμάδες, όλα τα παιδιά, όλοι οι εκπαιδευτικοί και τα σχολεία διαφέρουν είναι σημαντικό να επιλέξετε σχολείο που να ταιριάζει στη νοοτροπία σας. Η εκπαίδευση στηρίζεται στην επικοινωνία. Επικοινωνία μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και μεταξύ του προσωπικού του σχολείου. Ο κάθε επαγγελματίας αποδίδει στη δουλειά του την προσωπική του φιλοσοφία και χρησιμοποιεί διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Μια καλή τακτική θα ήταν να συζητήσετε με τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον τρόπο που πραγματοποιείται η μάθηση στην τάξη, τις μεθόδους διαχείρισης κρίσεων και τους τρόπους προσέγγισης των μαθητών και δεσίματος της ομάδας. Είναι βέβαιο πως όλοι οι εκπαιδευτικοί και διευθυντές των σταθμών θα σας δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις σας οι οποίες θα αντιστοιχούν σε κάποια παιδαγωγική προσέγγιση.

Αναζητήστε ποιο σχολείο ταιριάζει περισσότερο σε εσάς, στον τρόπο που αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα, στον τρόπο που οι ίδιοι λειτουργείτε με τα παιδιά και τους γύρω σας. Το σχολείο που θα αισθανθείτε ότι είναι πιο κοντά στον τρόπο που σκέφτεστε είναι και αυτό που θα πρέπει να επιλέξετε.

Το ιδανικό και το τέλειο δεν υπάρχει

Η αναζήτηση του απόλυτου, του ιδανικού, του τέλειου οδηγεί σχεδόν πάντα σε έναν φαύλο κύκλο. Ακούστε τί σας προσφέρει ο κάθε παιδικός σταθμός και οι εκπαιδευτικοί και επιλέξτε αυτόν με τον οποίο η μεταξύ σας επικοινωνία θεωρείτε ότι μπορεί να είναι επιτυχής. Η εκπαίδευση και η φροντίδα των παιδιών στηρίζεται στην επικοινωνία οικογένειας και σχολείου. Επίσης, στοχεύει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας και συνεργασίας. Στην αναζήτηση του κατάλληλου παιδικού σταθμού εμπιστευτείτε την ανθρώπινη πλευρά σας. Επικοινωνήστε με τους εκπαιδευτικούς και επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει.

Το τέλειο είναι σχετικό!

Για το Thisisus.gr γράφει η Βερλέκη Ιωάννα, Νηπιαγωγός – Ειδική Παιδαγωγός

Δείτε επίσης

Πως επιλέγω babysitter για το παιδί μου

About Author