Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το διαζύγιο; -Thisisus.gr

Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το διαζύγιο; -Thisisus.gr

10 συμβουλές για να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά να αντιμετωπίσουν τον χωρισμό και το διαζύγιο από την παιδοψυχολόγο Φώτια Παναγίδου:

1. Ανακοινώστε το άμεσα και συζητήστε σαν οικογένεια. Τα μικρά παιδιά έχουν αυξημένη αντίληψη και το καταλαβαίνουν αμέσως οτι κάτι πάει στραβά. Επομένως προσοχή καθώς, η μυστικότητα μπορεί να βλάψει περισσότερο από τη γνώση. Καλέστε λοιπόν σε συζήτηση όλα τα μέλη της οικογένειας για να το ανακοινώσετε.

2. Διαλέξτε την κατάλληλη στιγμή. Καθώς όλα τα μέλη χρειάζονται τη προσοχή σας φροντίστε να ξεκινήσετε τη συζήτηση όταν όλοι είναι διαθέσιμοι. Αποφύγετε να συζητήσετε αν ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας είναι κουρασμένα, πεινασμένα ή βιάζονται. Παρόλο που η συζήτηση μπορεί να αποδειχθεί πολύ σύντομη και το παιδί σας να μην έχει ερωτήσεις και να θέλει απλώς να γυρίσει στα παιχνίδια του, χρειάζεται να είστε στη διάθεσή του εάν θέλει να μιλήσει, να φωνάξει, να συζητήσει, να κλάψει ή απλά να σας αγκαλιάσει.

3. Χρησιμοποιήστε απλά λόγια. Ένα μικρό παιδί δεν θέλει να γνωρίζει – και δεν μπορεί να καταλάβει – τους περίπλοκους λόγους του χωρισμού. Στην πρώτη συζήτησή σας για το θέμα αυτό είναι αρκετό γνωρίζει απλά πράγματα – που θα μείνετε, ποιος θα το πηγαίνει στο σχολείο, πόσο συχνά μπορεί να βλέπει τον κάθε γονέα, και ότι θα εξακολουθεί να έχει και τους δύο γονείς.

4. Εκφράστε την αγάπη σας και δείξτε ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Ο μεγαλύτερος φόβος του παιδιού είναι να χάσει έναν ή και τους δύο γονείς. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα συνεχίσετε να το αγαπάτε για πάντα, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, και ότι θα το προστατεύσετε. Προσοχή: Μην επιβαρύνετε το παιδί με δικό σας θυμό, συναισθήματα ή προβλήματα. Φροντίστε να είστε σταθεροί και σίγουροι στις διαβεβαιώσεις σας, ότι όλα θα πάνε καλά. Αφήστε τα δράματα στους φίλους και ψυχοθεραπευτές. Ανεξάρτητα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με το σύντροφό σας, το παιδί θα είναι πιο ευτυχισμένο, υγιέστερο και ισχυρότερο εάν αισθάνεται ότι μπορεί να βασιστεί σε εσάς και ότι θα συνεργαστείτε μαζί με τον άλλο γονέα για το καλό του.

5. Να είστε έτοιμοι να σηκώσετε την ευθύνη για τις αλλαγές και να δείξετε υπομονή. Να είστε παρατηρητικοί, προσεκτικοί και έτοιμοι για τις αντιδράσεις του παιδιού σας στις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Κάποια παιδιά αμέσως γεμίζουν με ερωτήσεις, και άλλα χρειάζονται μήνες για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες. Ορισμένες αντιδράσεις σε τέτοια αλλαγή περιλαμβάνουν φόβο, θυμό, οργή, δάκρυα, προσκόλληση, συναισθηματική αστάθεια, άγχος, γκρίνια και γενική ευερεθιστότητα. Το παιδί σας μπορεί να έχει πρόβλημα με το ξύπνημα, την νυχτερινή ενούρηση ή τους εφιάλτες, οπότε χρειάζεται την καθησυχαστική παρουσία σας. Επίσης, συνηθίζεται τα παιδιά να κατηγορούν τον εαυτό τους για το διαζύγιο των γονιών τους. Πολλές φορές γίνονται υπερβολικά υπάκουα ή εχθρικά και ιδιότροπα. Διαβεβαιώστε τα ότι εσείς με το σύντροφό σας μόνοι σας αποφασίσατε να προχωρήσετε στο χωρισμό και τα παιδιά δεν φταίνε σε καμία περίπτωση γι αυτή σας την απόφαση.

6. Απαντήστε τις ερωτήσεις των παιδιών εκφράζοντας την αλήθεια σας.  Μην προσπαθείτε να αποκρύψετε τις ανησυχίες σας. Να είστε θετικοί, υπομονετικοί και ειλικρινείς όσο μπορείτε.

7. Διατηρήστε τη ρουτίνα και τις παλαιές συνήθειες. Η γονική επιμέλεια και φροντίδα είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά τη μεταβατική περίοδο, όπως είναι το διαζύγιο. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι ο κόσμος του είναι ασφαλής και προβλέψιμος. Το να ακολουθούν την καθιερωμένη τους ρουτίνα – φαγητό, υπαίθριο παιχνίδι, μπάνιο, ύπνο – είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ.

8. Ενημερώστε το δάσκαλο ή παιδαγωγό. Προετοιμάστε τους άλλους ενήλικες στη ζωή του παιδιού σας για πιθανές αλλαγές στην διάθεσή του και ενδεχόμενες ερωτήσεις. Ζητήστε τους να είναι διακριτικοί και κατανοητοί. Ξεκαθαρίστε τους ότι δεν χρειάζεται να μιλάνε στο παιδί γι’ αυτό το θέμα εκτός και αν το αναφέρει από μόνο του.

9. Δείξτε υπομονή και σεβασμό στα συναισθήματα τα δικά σας και του συντρόφου σας. Όσο πιο ώριμοι εσείς και ο/η σύντροφός σας μπορεί να είστε κατά τη διαδικασία του χωρισμού, τόσο καλύτερο για το παιδί σας. Ωστόσο, αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τους περισσότερους γονείς: σωματικά, συναισθηματικά και οικονομικά. Εάν εσείς ή ο/η σύντροφός σας είστε θυμωμένος ή αναστατωμένος μπροστά στο παιδί, αποδεχτείτε το και ζητήστε συγνώμη από το παιδί σας, εξηγώντας του ότι η αλλαγή είναι πάντα δύσκολη. Τονίστε, ότι πιστεύετε πως θα το πετύχετε και ότι όλα θα πάνε καλά.

10. Μην το παρατραβάτε. Από την στιγμή που είπατε στο παιδί σας τι συμβαίνει, προχωρήστε στη δράση – δημιουργήστε ένα νέο περιβάλλον και καινούργια καθημερινότητα.

Κάθε αλλαγή προκαλεί άγχος, αλλά δεν πρέπει να φέρει την καταστροφή. Ένα παιδί του οποίου οι γονείς είναι ώριμοι και αξιόπιστοι, εκφράζουν αγάπη και αυτοπεποίθηση, μπορούν να αντιμετωπίσουν το χωρισμό και το διαζύγιο με μεγαλύτερη αντοχή και λιγότερο στρες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή του παιδιού σας, μια εποχή που πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας ως γονείς.

Περισσότερα για την κυρία Φώτια Παναγίδου, μπορείτε να δείτε εδώ

Δείτε επίσης

Άγχος αποχωρισμού 

Παιδική Σεξουαλικότητα

Βοηθάμε τα παιδιά μας να βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά

About Author

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσπαθήστε ξανά.

This Is Us will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.