Σε πολλά μέρη, οι μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο θα πρέπει να φορούν μάσκες. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να προσαρμοστούν.
Από Την Lori Desautels
31 Ιουλίου 2020
Στον εγκέφαλο μας δεν αρέσουν οι εκπλήξεις —αγαπάει να κάνει προβλέψεις βρίσκοντας πρότυπα που είναι οικεία και μαθαίνει από ενώσεις, συνδέσεις και εμπειρίες με σχέδια. Αλλά καθώς τα σχολεία αρχίζουν στις αρχές του Σεπτέμβρη, θα υπάρξουν πολλές άγνωστες εμπειρίες: νέες ρουτίνες, χρονοδιαγράμματα και κατευθυντήριες γραμμές. Ειδικά για τους νέους μαθητές, θα είναι δύσκολο, στην καλύτερη περίπτωση, να προσαρμοστούν στη χρήση μάσκας για παρατεταμένες περιόδους.
Τα σχολεία που επιστρέφουν στη διδασκαλία στην τάξη θα έχουν ποικίλους κανονισμούς και πρωτόκολλα και πρέπει να σκεφτούμε συλλογικά πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους μαθητές να ακολουθήσουν αυτά τα πρωτόκολλα. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν με το να συνηθίσουν τα παιδιά τους να φορούν μάσκες για αυξανόμενα διαστήματα ακόμη και πριν ξεκινήσει το σχολείο και έχω κάποιες προτάσεις για το πώς θα μπορούσαμε να εισαγάγουμε μάσκες στους μαθητές δημιουργώντας παράλληλα ασφαλή και προβλέψιμα περιβάλλοντα για να μετριάσουμε τον αναμενόμενο φόβο και το άγχος που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτές οι αλλαγές.
Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους εκπαιδευτικούς να μοιράζονται τα δικά τους συναισθήματα όταν φορούν τις μάσκες τις πρώτες εβδομάδες του σχολείου. Όταν μοιραζόμαστε τα τρωτά σημεία, τις ανησυχίες και τις ερωτήσεις μας, μπορούμε να καθίσουμε δίπλα στους μαθητές μας για να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή, ανοιχτό χώρο για να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους φόβους τους.
Οι συνδέσεις και η εμπιστοσύνη θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητές μας στην αρχή. Ποια εργαλεία, καπέλα ή άλλα κομμάτια από υφάσματα, φανταστικούς χαρακτήρες ή αντικείμενα θα μπορούσατε να μοιραστείτε με τους μαθητές σας, για να παρουσιάσετε τον εαυτό σας και να δημιουργήσετε θετικές συσχετίσεις και συνδέσεις αμέσως; Πώς θα μπορούσατε να αποκαλύψετε τα πάθη σας, τα ενδιαφέροντα σας και τις προσωπικές σας ιστορίες ενώ φοράτε τη μάσκα σας κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης ημέρας ή εβδομάδας του σχολείου; Έχω μοιραστεί τις παρακάτω στρατηγικές με τους δασκάλους όλο το καλοκαίρι. Έχουν αρχίσει να τα εφαρμόζουν και αναφέρουν ότι αγαπούν τις δραστηριότητες και αισθάνονται μια αίσθηση ηρεμίας.
Στη δουλειά μου ως καθηγητής εκπαίδευσης, είμαι τυχερός που μπορώ να περάσω δύο πρωινά την εβδομάδα σε αίθουσες διδασκαλίας . Όταν συναντήσω τους νέους μου μαθητές της τέταρτης τάξης σε λίγες εβδομάδες, ενώ φοράω τη μάσκα μου, θα φέρω ένα πλαστικό εγκέφαλο, ένα ζευγάρι σαγιονάρες και μια φωτογραφία του σκύλου διάσωσης της οικογένειάς μου, Nellie. Οι μαθητές θα μάθουν λίγα πράγματα για μένα μέσα από αυτά τα αντικείμενα, όπως εγώ με τη σειρά του, θα τους καλέσω κάθε μέρα για τις πρώτες εβδομάδες να μοιραστούν τα πάθη και τα ενδιαφέροντά τους μέσα από αντικείμενα ή εικόνες.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ
1. Μια ηρεμιστική τσάντα: απτά αντικείμενα όπως τσιρότα, καραμέλες για τον λαιμό, προσωπικά σημειώματα ή ενθαρρυντικά αυτοκόλλητα, επιπλέον μολύβια κλπ. μπορεί συχνά να αποτελέσουν παρηγοριά όταν κάποιος παρατηρεί τους φόβους ή τις ανησυχίες του. Αντί να μοιράσετε αυτά τα αντικείμενα, ίσως είναι καλύτερο οι εκπαιδευτικοί να δημιουργήσουν μια τσάντα για κάθε μαθητή —εάν υπάρχει επιχορήγηση ή άλλη χρηματοδότηση —ή να στείλουν στο σπίτι μια λίστα αντικειμένων έτσι ώστε οι γονείς και οι κηδεμόνες να μπορούν να δημιουργήσουν τις τσάντες. Οι μαθητές τις κρατούν στο σχολείο και τις χρησιμοποιούν όταν χρειάζεται. Τι θα έβαζες εσύ σε μια ηρεμιστική τσάντα;
2. Νέες ρουτίνες: οι εκπαιδευτικοί πρέπει σκόπιμα να δημιουργήσουν μια ρουτίνα στην τάξη για να διευκολύνουν οποιαδήποτε αμηχανία, δυσφορία, ανησυχία ή άγχος που μπορεί να έχουν οι μαθητές για να φορούν μάσκες. Πολλοί από τους μαθητές μας δεν θα έρθουν ήδη συνηθισμένοι να φορούν μάσκες, έτσι οι ρουτίνες και οι προβλέψιμες δομές μπορούν να τους βοηθήσουν να αισθάνονται ήρεμοι και έτοιμοι να μάθουν. Οι ρουτίνες που θα δημιουργήσουμε μπορούν να περιλαμβάνουν πράγματα όπως η ζωγραφική ή καταγραφή των σκέψεων σε ένα ημερολόγιο.
3. Συνδέσεις με τους γονείς: μια επιστολή προς τους γονείς που να περιγράφει τις διαδικασίες και τις ρουτίνες της τάξης θα διευκολύνει το άγχος τους και αυτό των παιδιών τους. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτή την επιστολή για να προσκαλέσουν τους γονείς να μοιραστούν τις γιορτινές περιστάσεις αλλά και τις προκλήσεις που έχουν βιώσει τα παιδιά τους, τους τελευταίους μήνες.
Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να σκεφτείτε να ρωτήσετε τους γονείς:
Ποιοι είναι οι δύο ή τρεις καλύτεροι τρόποι με τους οποίους μπορώ να δημιουργήσω μια θετική εμπειρία για το παιδί σας φέτος;
Παρακαλώ μοιραστείτε τις αγαπημένες σας αναμνήσεις του παιδιού σας. Τι τον/την κάνει να χαμογελάει και να γελάει;
Τι χρειάζεστε από μένα που θα ήταν χρήσιμο για την οικογένειά σας;
Ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσα να βοηθήσω το παιδί σας να προσαρμοστεί στη μάσκα φέτος;
Υπάρχουν αλλαγές στο σπίτι που θα ήταν χρήσιμο για μένα να ξέρω; (Μπορείτε να το πλαισιώσετε ως ερώτηση ναι/όχι και να δώσετε στους γονείς τη δυνατότητα να εξηγήσουν εάν το επιθυμούν.)
Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε φέτος; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να διδάξετε ή να μοιραστείτε με την τάξη μας φέτος;
4. Μάσκες προσώπου και σούπερ δυνάμεις: αυτή είναι μια νέα πρακτική συγκέντρωσης της προσοχής που σχεδιάστηκε γύρω από τις μάσκες. Ρωτήστε τους μαθητές ποιός υπερήρωας είναι και ζητήστε από όλους να πάρουν μια στάση/θέση εξουσίας. Καθώς κρατούν αυτή τη στάση, να αναπνέουν σε τρεις βαθιές αναπνοές, να κρατούν για μερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να αναπνέουν μια υπερδύναμη που επιθυμούν να στείλουν στον εαυτό τους, σε κάποιον που τους ενδιαφέρει ή στον κόσμο.
5. Ερωτήσεις πρωινής συνάντησης: αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πρώτη εβδομάδα ή τη δεύτερη καθώς οι μαθητές συνηθίζουν τις μάσκες τους και ο ένας τον άλλον.
Πώς μας προστατεύει μια μάσκα;
Ξέρεις κανέναν υπερήρωα που να φοράει μάσκες;
Ίσως θα μπορούσαμε όλοι να διακοσμήσουμε τις δικές μας μάσκες χαρτιού; Ποια χρώματα, σχήματα και σχέδια θέλετε στη μάσκα σας;
6. Θεματικές εβδομάδες: οι πρώτες εβδομάδες του σχολείου θα είναι δύσκολες για πολλούς εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μερικές φορές η ανακατεύθυνση της προσοχής μας μακριά από τις μάσκες μας μπορεί να συμβεί πιο εύκολα αν επικεντρωθούμε σε κάτι άλλο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ορίσετε θεματικές εβδομάδες με μια ποικιλία ενώσεων και συνδέσεων. Οι ιδέες περιλαμβάνουν πράγματα όπως η αγαπημένη εβδομάδα χρωμάτων, Η Εβδομάδα των ζώων, η αγαπημένη εβδομάδα αγαπημένων εθίμων, Η εβδομάδα καλλιτεχνών, η εβδομάδα μουσικής και η εβδομάδα φίλων! Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τους μαθητές προτάσεις ώστε να αισθάνονται συνδεδεμένοι με τα θέματα. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μαζί μπορούν επίσης να βρουν δραστηριότητες για τα θέματα.
7. Πρακτική ανάγνωσης συναισθημάτων: είμαστε σε θέση να διαβάζουμε τις εκφράσεις του προσώπου από τα μάτια . Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να περάσουν λίγα λεπτά την ημέρα εξασκώντας το. Έχετε έναν μαθητή που φοράει μάσκα, μπορεί να σκεφτεί ένα συναίσθημα και να προσπαθήσει να το εκφράσει με το πρόσωπό του και να ζητήσει από την τάξη να μαντέψει το συναίσθημα. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε μικρές μάσκες στα emojis στα διαγράμματα με τα συναισθήματα. Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν για να γίνουν ειδικοί στην ανάγνωση των εκφράσεων του προσώπου των ανθρώπων που φορούν μάσκες, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα διασκεδαστικό τελετουργικό που μειώνει το άγχος και το φόβο.
Πηγή: edutopia