Πότε να ξεκινήσω να διαβάζω βιβλία στο παιδί μου; -Thisisus.gr

Πότε να ξεκινήσω να διαβάζω βιβλία στο παιδί μου; -Thisisus.gr

Ήμουν σε ένα βιβλιοπωλείο με την έγκυο κουμπάρα μου, θα ήταν 7-8 μηνών τότε, όταν της πρότεινα να αγοράσουμε κάποια παιδικά βιβλία για να έχει όταν γεννηθεί το παιδί. Τότε γύρισε η κουμπάρα μου – έκπληκτη – και μου λέει: «Ακόμα δεν γεννήθηκε το παιδί βιβλία θα του πάρω;» στην αρχή απόρησα. Μετά σκέφτηκα ότι ίσως και να έχει δίκαιο. Άλλα πράγματα έχει ανάγκη το παιδί με το που γεννηθεί.

«Εσύ, αλήθεια, πότε αγόρασες πρώτη φορά βιβλίο στο παιδί σου;» μία που έγινε η ερώτηση και μία που άρχισα να επεξεργάζομαι περισσότερο το θέμα βιβλίο και παιδί.

Προσωπικά ποτέ δεν αναρωτήθηκα πότε θα αγοράσω βιβλίο στο πρώτο μου παιδί. Θυμάμαι ήμουν έγκυος όταν είχα επισκεφτεί πρώτη φορά την έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο. Εκεί λοιπόν, πλησίασα κάθε πάγκο και αγόρασα τα πρώτα βιβλία της Ναταλίας μου. Μάλιστα κάποια υπογεγραμμένα από τους ίδιους τους συγγραφείς, ε μιας και ήταν εκεί άδραξα την ευκαιρία! Δεν σκέφτηκα ποτέ αν κάνουν αυτά τα βιβλία ή όχι για την ηλικία του παιδιού. Σκέφτηκα ότι θα ήταν τόσο ωραίο να μοιραζόμαστε αγκαλιά ιστορίες βγαλμένες από βιβλία.

Όταν γεννήθηκε το παιδί άρχισα το διάβασμα. Τη θυμάμαι να μην κοιμάται ποτέ και να με κοιτάει με εκείνα τα τεράστια γουρλωτά μάτια της. Τα πάντα όλα διαβάζαμε όσο ήταν βρέφος. Μεγαλώνοντας, καλά μην φανταστείτε θα ήταν πάνω από 6 μηνών, έγινε πιο επιλεκτική. Είδα ότι της άρεσαν τα βιβλία με τα έντονα χρώματα, και τις μεγάλες εικόνες. Και εννοείται μιας και ήθελε να τα πιάνει, να τα δαγκώνει και να τα γεύεται έπρεπε να έχουμε υφασμάτινα βιβλία, με χοντρές σελίδες και μικρά στο μέγεθος για να μπορούμε να τα κουβαλάμε παντού μαζί μας.

Στην πορεία, τα βιβλία φάνηκαν ένα χρήσιμο εργαλείο για να μάθουμε ήχους, χρώματα, αριθμούς και γράμματα. Επίσης, τα βιβλία με CD μας έσωσαν από γκρίνια σε μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο. Σωτήρια σας λέω!

Σήμερα, με δυο παιδιά, τα βιβλία στο σπίτι μας έχουν πολλαπλασιαστεί και καλύπτουν όλα τα γούστα.

Όταν οι γονείς διαβάζουν, είναι φυσικό και επόμενο να διαβάζουν και στα παιδιά τους

Και για να ολοκληρώσω θα σας πω τι διαπίστωσα παρατηρώντας γύρω μου παιδιά και γονείς. Όταν οι γονείς διαβάζουν, είναι φυσικό και επόμενο να διαβάζουν και στα παιδιά τους. Αυτοί οι γονείς λοιπόν, δε θα αναρωτηθούν πότε θα αγοράσουν βιβλία για τα παιδιά τους. Απλά θα αγοράζουν. Οι υπόλοιποι, είναι υπέροχο να αναρωτιούνται, να προβληματίζονται και στο τέλος να επιλέγουν ποια βιβλία είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού τους. Γιατί στην τελική θα διαβάσουν. Και αυτή η μοιρασιά με τα παιδιά σας πιστέψτε με θα σας ανταμείψει και θα σας σώσει από πολλές καταστάσεις στο μέλλον! Γιατί; Επειδή τα οφέλη του διαβάσματος είναι απεριόριστα.. Τι; Θέλετε να μάθετε τώρα τα οφέλη του διαβάσματος στο παιδί; Α, αυτά θα σας τα αναλύσω σε ένα άλλο κείμενο όχι εδώ.

Για την ώρα άντε να δείτε ποια ιστορία θα διαβάσετε σήμερα στα παιδιά σας!

Μαρίνα

Διαβάστε επίσης:

Oliver Jeffers, ένας σπουδαίος παραμυθάς για όσους έχουν παιδική καρδιά

Ακούστε τα αγαπημένα σας παιδικά βιβλία στον Μικρό Αναγνώστη

Torben Kuhlmann, ένας αυθεντικός ποντικοπαραμυθάς

About Author