Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο; – Thisisus.gr

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο; – Thisisus.gr

Παρόλο που σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις στα παιδιά είναι σπάνιες, ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να διαγνωσθούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πιθανά προβλήματα όρασης.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οφθαλμολογική Ακαδημία ο πρώτος έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται αμέσως μετά τη γέννηση και στη συνέχεια στις κάτωθι περιόδους: στην ηλικία των 6 μηνών, γύρω στα 3.5-4 έτη, πριν τη έναρξη του σχολείου (στα 5-6 έτη) και για τα παιδιά σχολικής ηλικίας κάθε 2 χρόνια εκτός αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα στην όραση οπότε και ο έλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται πιο τακτικά. Επίσης, ο οφθαλμολογικός έλεγχος είναι σημαντικός αν υπάρχει ιστορικό προβλημάτων όρασης στην οικογένεια , όπως ο στραβισμός ή η αμβλυωπία.

ekdoseis_papadopoulos

Πολλές είναι οι παθήσεις που μπορεί να διαγνωσθούν κατά τη διάρκεια του ελέγχου όπως:

  • συγγενής καταρράκτης (θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού από τη γέννηση)
  • συγγενής απόφραξη ρινοδακρυϊκού πόρου οπότε και το παιδί εμφανίζει συνέχεια δακρύρροια
  • αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι): όταν η όραση στο ένα μάτι δεν αναπτύσσεται σωστά
  • στραβισμός: όταν τα δύο μάτια κοιτούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις
  • μυωπία: όταν δε βλέπουν καλά μακριά
  • υπερμετρωπία: όταν κυρίως τα κοντινά αντικείμενα δεν είναι καλά εστιασμένα
  • αστιγματισμός: όταν το περίγραμμα των αντικείμενων εμφανίζεται ασαφώς
  • δυσχρωματοψία : όταν υπάρχει δυσκολία στην αντίληψη χρωμάτων

Πολλά από τα προβλήματα αυτά μπορούν να διορθωθούν είτε με γυαλιά είτε με κάλυψη του ενός ματιού είτε με χειρουργική επέμβαση. Το σημαντικό είναι το πρόβλημα να αναγνωριστεί άμεσα ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Ο οφθαλμίατρος είναι ο αρμόδιος ιατρός για τη διενέργεια του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου. Είναι απαραίτητη όμως και η σωστή ενημέρωση των γονιών έτσι ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν οφθαλμολογικά προβλήματα των παιδιών τους.

Κάποια από τα σημάδια με τα οποία μπορούμε να υποψιαστούμε ότι το παιδί μας δε βλέπει καλά είναι:

Όταν τα μάτια του παιδιού κοιτούν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Όταν το παιδί παραπονιέται για πονοκεφάλους.

Όταν το παιδί τρίβει συχνά τα μάτια του.

Όταν κάθεται κοντά στην τηλεόραση.

Όταν δυσκολεύεται να διαβάσει και φέρνει πολύ κοντά το βιβλίο στο πρόσωπό του.

Τα προβλήματα όρασης μπορεί να οδηγήσουν σε μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα κοινωνικοποίησης και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στις μέρες μας που  ο χρόνος έκθεσης των παιδιών μας στις οθόνες (τάμπλετ, υπολογιστές, κινητά) έχει αυξηθεί και καθώς η κοντινή εργασία και η έλλειψη δραστηριοτήτων σε εξωτερικό περιβάλλον έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη μυωπίας ο οφθαλμολογικός έλεγχος είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένος.

Μην αναβάλλετε τον οφθαλμολογικό έλεγχο του παιδιού σας. Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την υπόλοιπη ζωή του.

Για το thisisus.gr γράφει η Χριστίν Τάντρος (MD,MSc,FEBO Χειρουργός οφθαλμίατρος). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2106800083. Ιατρεία: Αγίας Παρασκευής 121 , Χαλάνδρι και Λ. Κύπρου 69, Αργυρούπολη.

About Author
ekdoseis_papadopoulos