Πρώτη φορά μπαμπάς -Thisisus.gr

Πρώτη φορά μπαμπάς -Thisisus.gr

Θυμασαι τη δικιά σου “πρώτη φορά μπαμπάς ;”

«Συγχαρητήρια, να σας ζήσει!» σου λέει η νοσοκόμα καθώς σου δίνει στα χέρια το παιδί σου. Πρώτη φορά μπαμπάς, λοιπόν… η ομορφότερη και πιο συγκινητική στιγμή της ζωής σου! Έτσι είναι οι ομορφότερες και πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής; Με κενά μνήμης; Γιατί προσωπικά δεν μπορώ να θυμηθώ τίποτα από εκείνην τη στιγμή. Θυμάμαι μόνο όσα μου είπαν γονείς, πεθερικά, φίλοι και εκείνος ο άμοιρος νονός του παιδιού που μεταμεσονύχτια έψαχνε στις καφετέριες να μου βρει ένα καπουτσίνο μπας και συνέλθω! 

Αλήθεια πότε γίνεσαι πρώτη φορά μπαμπάς;

Τις πρώτες μέρες στο μαιευτήριο; Μάνα και παιδί είναι υπό την φροντίδα των νοσοκόμων και των γιατρών. Οι γονείς και τα πεθερικά είναι απίκο είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο μη τυχόν και χρειαστείτε κάτι. Και εσύ. Εσύ αράζεις πανευτυχής και ασφαλής, ενώ κερνάς καφέδες σε φίλους και συγγενείς. Φίλε αν νομίζεις ότι έτσι γίνεσαι πρώτη φορά μπαμπάς, σου έχω νέα. Δεν έχεις αρχίσει καν. Είναι ακριβώς το ίδιο όταν ενηλικιώνεσαι στα 18 σου, αλλά άντρας δε γίνεσαι μέχρι να αγοράσεις το πρώτο σου τρυπάνι.

Η διαδικασία μύησης λοιπόν στο κλαμπ «πρώτη φορά μπαμπάς» προϋποθέτει μερικά πολύ συγκεκριμένα – άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα – σοκαριστικά γεγονότα.

Το πρώτο μικρό σοκ έρχεται όταν με το καλό μαμά και παιδί πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι. Αφήνεις πίσω σου τη θαλπωρή και την ασφάλεια του μαιευτηρίου και τα – τάμ έτοιμος (!!!) να φορτώσεις μάνα και παιδί στο αμάξι. Με το πορτ μπεμπέ τι παίζει; Μήπως είναι τεράστιο και δεν χωράει καλά στο αμάξι; Πως το δένω είπαμε; Το μωρό γιατί είναι τόσο μικρό; Τώρα όλο αυτό είναι φυσιολογικό;

Βάζεις μπρος το αμάξι και είναι λες και πρώτη φορά οδηγείς. Φοβάσαι μην πέσεις σε λακκούβα, μην ταραχτεί το παιδί, μην αναστατωθεί η μαμά… Με σαράντα καλά πάω ή μήπως τρέχω πολύ;

Φτάνετε σπίτι. Παρκάρεις. Και διαβαίνετε την πόρτα του σπιτιού. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες από δύο γίνατε τρεις. Και τώρα στο σπίτι οι τρεις σας. Μακριά από την ασφάλεια του μαιευτηρίου. Μόνος, εσύ, μαζί με τη μαμά αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.

Ένταξη στο κλαμπ πρώτη φορά μπαμπάς

Αν τώρα έχεις ενταχτεί για τα καλά στο κλαμπ «πρώτη φορά μπαμπάς»; Όχι. Υπάρχουν κι άλλα στάδια.

Πρώτη φορά μπαμπάς γίνεσαι:

  • όταν οδηγείς προσεκτικά και αργά ακόμα και όταν είσαι μόνος στο αμάξι.
  • όταν είσαι βαρετός στους άτεκνους κολλητούς σου, γιατί το μόνο που έχεις να πεις δε τους ενδιαφέρει καθόλου, ίσως τους φοβίζει κιόλας κάπου βαθιά μέσα τους.
  • όταν διαπιστώνεις ότι ο μητρικός θηλασμός είναι πολύ σέξι.
  • όταν καταλαβαίνεις τη βαρύτητα της λέξης αυταπάρνησης.
  • όταν έχεις ένα παραπάνω λόγο να γυρίσεις στην ώρα σου στο σπίτι.

Πρώτη φορά μπαμπάς φίλε μου γίνεσαι όταν για πρώτη φορά στη ζωή σου πραγματικά δε σου φτάνει ο χρόνος. Θυμάσαι τότε φοιτητής που έλεγες ότι δε σε φτάνει ο χρόνος επειδή είχες μερικά υποχρεωτικά εργαστήρια κάθε μέρα; Εδώ γελάνε μέχρι και οι πέτρες. Δε σου έφτανε ο χρόνος ούτε και τότε όταν μετά τη σχολή και το στρατό βρήκες δουλειά και μετακόμισες μόνος σου σε δικό σου σπίτι. Οι δουλειές του σπιτιού ήταν η αιτία. Δικαιολογίες. Τώρα μαθαίνεις να σέβεσαι και να αξιοποιείς το χρόνο σου. Θα δεις μια ταινία μόνο αν θέλεις πάρα πολύ να τη δεις και έχεις διασταυρώσει από τουλάχιστον 3 άτομα που εμπιστεύεσαι ότι είναι καλή. Εντάξει μην φανταστείς ότι με το που τη βρεις την ταινία τη βλέπεις και με τη μία! Ίσως σου πάρει 2-3 μερούλες. Σου αρέσουν και τα βιβλία; Ε, θα διαβάσεις το πρώτο από τη top reading list σου, δεν έχεις περιθώρια για πειραματισμούς.

Και εδώ μπήκες στην τελική ευθεία , γιατί κάπου εκεί μέσα σε όλα αυτά συνειδητοποιείς και την πραγματική δύναμη της αγάπης. και αντιλαμβάνεσαι οτι τελικά 1 + 1 δε κάνει 2 αλλά 3!

ΝΑΙ. 1 + 1 = 3.

Οικογένεια. Τα κατάφερες!

Συγχαρητήρια, μόλις έγινες – για τα καλά – πρώτη φορά μπαμπάς!

Υπ. Το κείμενο γράφτηκε και στάληκε απο τον Χρήστο Χαλκιόπουλο και τον ευχαριστούμε πολύ για τη μοιρασιά.

Δείτε επίσης

Κατάθεση ψυχής ενός πατέρα: 6 μήνες με το νεογέννητο στο σπίτι

Πατέρας… ένας “άχαρος” ρόλος

Πάντα Δεύτερος(;) 

Είμαστε έγκυος!

About Author