Πρώτη φορά στον οδοντίατρο με το παιδί μας – Thisisus.gr

Πρώτη φορά στον οδοντίατρο με το παιδί μας – Thisisus.gr

Πότε χρειάζεται να επισκεφτεί το παιδί μας τον οδοντίατρο ;

Αν έχετε παιδί τότε σίγουρα έχετε προβληματίστεί για το πότε πρέπει να επισκεφτείτε μαζί έναν οδοντίατρο. Εμείς για να σας βοηθήσουμε μιλήσαμε με την Δρ. Νικολέττα Σκουρίδου (DMD, MMedSci) από το Maydental και μας έλυσε όλες τις απορίες.

ΕΡ. Γιατρέ απο ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να σας επισκεφτεί;

ΑΠ. Από την στιγμή που το πρώτο δόντι ανατέλλει στο στόμα του βρέφους, δηλαδή γύρω στους 6 μήνες, μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο! Απλά φέρτε το μαζί σας σε μια δική σας επίσκεψη για εξέταση. Έτσι το βρέφος και αργότερα το παιδί αποκτά εξοικείωση με το οδοντιατρικό περιβάλλον, σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής και διατροφής και επιτυγχάνουμε σωστή πρόληψη.

ΕΡ. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε όσο γίνεται την τερηδόνα;

ΑΠ. Με φθορίωση και προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (fissure sealants).

Φθορίωση

Πιο συγκεκριμένα, από τα 4 έτη και έπειτα συνιστάται να γίνεται κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο στίλβωση και φθορίωση στο οδοντιατρείο ως μέτρο πρόληψης κατά της τερηδόνας. Το φθόριο από τη μία βοηθά στον σχηματισμό δυνατότερων κρυστάλλων του σμάλτου που αντιστέκονται στην τερηδόνα. Από την άλλη όταν υπάρχει τερηδόνα στα αρχικά στάδια βοηθά στην επανασβεστίωση του σμάλτου.

Προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών (fissure sealants).

Επίσης, γνωρίζουμε οτι οι μόνιμοι τραπεζίτες ανατέλλουν στο στόμα στην ηλικία των 6 και 11 ετών και όπως ξέρουμε δεν αλλάζουν ξανά. Η προληπτική έμφραξη είναι ένα λεπτό στρώμα λευκού σφραγίσματος που τοποθετείται στις αύλακες του δοντιού, εκεί όπου παγιδεύονται οι τροφές και ξεκινά η τερηδόνα. Επιπλέον, το sealant απελευθερώνει φθόριο που δρα εναντίον της τερηδόνας όπως εξηγήσαμε πιο πάνω.

Όλες οι προληπτικές και θεραπευτικές μέθοδοι συνοδεύονται με τις αντίστοιχες οδηγίες στοματικής υγιεινής και συμβουλές διατροφής αναλόγως με την ηλικία του παιδιού.

Επομένως, αγαπημένοι μας γονείς το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πηγαίνουμε μαζί με τα παιδιά μας παρέα και στον οδοντίατρο. Είναι πολύ σημαντικό να εξοικειωθούν με το περιβάλλον για να είναι κι αυτά έτοιμα για τον πρώτο τους καθαρισμό.

Και να θυμόμαστε όπως τόνισε η γιατρός: Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας με τη γιατρό μπορείτε να δείτε εδώ

About Author

Έχετε εγγραφεί επιτυχώς στο newsletter

Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την προσπάθεια αποστολής του αιτήματός σας. ΠΑΡΑΚΑΛΩ προσπαθήστε ξανά.

This Is Us will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.