Πρότυπα Γυμνάσια: μικρά μυστικά επιτυχίας -Thisisus.gr

Πρότυπα Γυμνάσια: μικρά μυστικά επιτυχίας -Thisisus.gr

Τα Πρότυπα Γυμνάσια τα τελευταία χρόνια αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές των γονιών αλλά και των μαθητών (με αυτή τη σειρά). Είναι αλήθεια πως είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, με την οποία δεν τασσόμαστε απόλυτα. Παρ’ όλα αυτά, εάν αποτελεί απόφαση των ίδιων των μαθητών η επίτευξη  ενός τόσο δύσκολου στόχου, είμαστε εδώ να μοιραστούμε μαζί σας μερικά μικρά μυστικά επιτυχίας.

Για αρχή να πούμε πως οι μαθητές διαγωνίζονται στα μαθήματα της Γλώσσας (κατανόησης κειμένου) και των Μαθηματικών, σε ένα τεστ διάρκειας 2,5 ωρών με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Ερωτήσεις ανάπτυξης δεν περιλαμβάνονται καθόλου. Οι ημερομηνίες των εξετάσεων ανακοινώνονται από το αρμόδιο Υπουργείο και είναι μέσα Απρίλίου με αρχές Μαΐου.

Προηγείται η αίτηση των μαθητών για να πάρουν μέρος στις εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία και μπορούν πλέον να δηλώσουν μέχρι 2 σχολεία της επιλογής τους.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η Κεντρική Επιτροπή Οργάνωσης των Εξετάσεων για τα Πρότυπα και της Κλήρωσης για τα Πειραματικά Σχολεία (Κ.Ε.Ο.Ε.Κ.) απέστειλε οδηγίες για τους γονείς/κηδεμόνες και τους υποψήφιους μαθητές και μαθήτριες αναφορικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία για το σχολικό έτος 2023-2024. Αναλυτικά οι οδηγίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Πάμε τώρα να δούμε παρέα μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Ξεκινήστε νωρίς

Τα φροντιστήρια και οι στατιστικές λένε πως οι μαθητές που ξεκινούν τον Γενάρη έχουν πολύ μικρότητες πιθανότητες επιτυχίας. Βάλτε λοιπόν από νωρίς στο πρόγραμμά σας την έναρξη φροντιστηρίου ή την έναρξη σταθερού διαβάσματος. Το ιδανικό θα ήταν οι μαθητές να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό θα τους δώσει τον χρόνο να προσαρμοστούν αλλά και να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Βάλτε ένα σταθερό πρόγραμμα διαβάσματος

Είναι γνωστό πως η προετοιμασία για τα πρότυπα Γυμνάσια, απαιτεί ειδικά φροντιστήρια. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς μαζί με τα φροντιστήρια ξεκινούν και ιδιαίτερα μαθήματα για την ενίσχυση των μαθητών. Παρ’ όλα αυτά αν υπάρχει καλή προετοιμασία του προγράμματος του παιδιού, ίσως όλα τα παραπάνω να περιττεύουν. Η ύλη είναι μεγάλη και απαιτητική και το διάβασμα πολύωρο. Γι΄αυτό και ένα σταθερό μόνιμο πρόγραμμα διαβάσματος θα σώσει την κατάσταση. Είναι γνωστό πως το διάβασμα της εβδομάδας υπολογίζεται σε 7-8 ωρες. Μοιράστε αυτές τις ώρες διαβάσματος μέσα στο Σαββατοκύριακο και όχι διάσπαρτες μέσα στην εβδομάδα. Έτσι το παιδί θα μάθει να εργάζεται συγκεντρωμένα και με σκοπό τα μέγιστα αποτελέσματα.

Επιλέξτε τα κατάλληλα βοηθήματα

Στη μάχη για τα πρότυπα ρίχνονται φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα και όλα όσα θα σταθούν βοηθητικά δίπλα στους μαθητές για να τους υποστηρίξουν ώστε να έχουν ένα άριστο αποτέλεσμα. Σε αυτή την προσπάθεια ιδανική επιλογή αποτελούν τα βοηθήματα  που θα επιλέξουμε. Ως γνωστόν τα φροντιστήρια δίνουν δικά τους βιβλία, τα οποία αποτελούν την βάση του διαβάσματος των μαθητών. Στη δική μας περίπτωση τα βοηθήματα που επιλέξαμε ήταν άκρως βοηθητικά. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία στα βιβλιοπωλεία!

Εμπιστευτείτε τη RaniaSchool

Πολλές φορές παρά το διάβασμα, τα παιδιά συνεχίζουν να έχουν απορίες.  Στο δικό μας  σπίτι η λύση ήταν πάντα μια :  η RaniaSchool! Η Ράνια στο κανάλι της στο youtube έχει βιντεομαθήματα με όλη την ύλη του δημοτικού! Οτιδήποτε ψάχνετε να εξηγήσετε στο παιδί σας θα το βρείτε με ένα πάτημα του κουμπιού. Το πιο σημαντικό είναι πως η Ράνια, εξηγεί τα πάντα στα παιδιά με απίστευτα θετική ενέργεια και μεταδοτικότητα! Με το χαμόγελό της λύνει όοολες τος απορίες!!! Ναι, καλά καταλάβατε, μας έχει βοηθήσει πολύ στο διάβασμα του σχολείου και την λατρεύουμε! Διαβάστε εδώ και τη συνέντευξή της στο thisisus.

Εξάσκηση σε τεστ δυόμιση ωρών

Μια πολύ βασική πληροφορία που θα βοηθήσει για την εισαγωγή των παιδιών στα Πρότυπα σχολεία είναι η εξάσκηση σε τεστ 2,5 ωρών. Τα παιδιά που παίρνουν μέρος, εξετάζονται στο μάθημα της γλώσσας και στο μάθημα των μαθηματικών. Η διάρκεια της εξέτασης είναι 2,5 ώρες στο σύνολο. Οι δυόμιση ώρες συγκέντρωσης των μαθητών είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Γι’ αυτό τον λόγο παίζει σπουδαίο ρόλο η εξάσκηση. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σημαντικό μόνο να ξέρει ο μαθητής να λύνει τα θέματα, αλλά να αντέχει και να γράφει τεστ 2μιση ωρών. Χαρακτηριστικό είναι το δικό μας παράδειγμα:

Ο γιος μου έγραψε κάποια στιγμή τα θέματα της προηγούμενης χρονιάς (θα τα βρείτε με μια αναζήτηση στο ίντερνετ) ώστε να δει το επίπεδο δυσκολίας των εξετάσεων! Όταν διόρθωσε το τεστ του είδε πως είχε πετύχει μια πάρα πολύ υψηλή βαθμολογία. Αρκετό καιρό μετά, το ίδιο τεστ κλήθηκε να το γράψει στο φροντιστήριο του. Εκεί η βαθμολογία (για το ίδιο τεστ) ήταν αρκετά χαμηλή. Όταν τον ρωτήσαμε πως έγινε αυτό, μας εξήγησε πως ενώ το τεστ στο σπίτι το έλυσε σταδιακά (τη μια μέρα τη γλώσσα και την άλλη τα μαθηματικά) στο φροντιστήριο μετά την πρώτη ώρα του τεστ ένιωθε πολύ πολύ κουρασμένος και δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και να λύσει επαρκώς τα μαθηματικά.

Πρέπει να εξασκηθούν οι μαθητές σε τεστ δυόμιση ωρών και σταδιακά θα δουν την αντοχή και την συγκέντρωσή τους να βελτιώνονται! Μια πολύ καλή λύση είναι το να ετοιμάζουν τις ασκήσεις της εβδομάδας (γλώσσας και μαθηματικών) μέσα στο χρονικό πλαίσιο των δύο ωρών, χρησιμοποιώντας ένα χρονόμετρο.

Παρακολουθήστε ειδήσεις, διαβάστε εφημερίδες, διαβάστε βιβλία

Οι μαθητές εξετάζονται στο μάθημα της Γλώσσας σε γραμματική, συντακτικό αλλά και στην κατανόηση κειμένου. Και ενώ για την γραμματική και το συντακτικό, ο μαθητής μπορεί με βάση την ύλη να κατανοήσει αν είναι καλά προετοιμασμένος, δεν ισχύει το ίδιο για την κατανόηση κειμένου. Καθώς εκεί, απαιτείται κριτική σκέψη αλλά (και το πιο βασικό) πλούσιο λεξιλόγιο! Το πλούσιο λεξιλόγιο δεν είναι κάτι που μαθαίνεται από την μια μέρα στην άλλη, γι’ αυτό και προτείνουμε μερικούς δοκιμασμένους τρόπους που θα βελτιώσουν το λεξιλόγιο του μαθητή αλλά και τις δεξιότητές του στην κατανόηση κειμένου! Διαβάστε βιβλία, διαβάστε εφημερίδες, παρακολουθήστε ειδήσεις!

Εάν λοιπόν έχετε βάλει προ πολλού τα βιβλία στη ζωή σας, όπως κι εμείς, τότε ήρθε η ώρα να παρακολουθήσετε μαζί με τα παιδιά σας την επικαιρότητα μέσω των εφημερίδων, του ραδιοφώνου αλλά και των δελτίων ειδήσεων! Όλο το λεξιλόγιο που θα χρειαστούν οι μαθητές, βρίσκετε εκεί!

Κάντε τεστ ξανά και ξανά

Ίσως η πιο sos συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε! Ειδικά όσο πλησιάζει η περίοδος των εξετάσεων, τόσο πιο σημαντικό είναι! Θα βρείτε πολλά τεστ στα βοηθήματα Σαββάλας, χωρισμένα ανά ενότητα αλλά και πολλά τεστ προσομοίωσης τα οποία είναι παρόμοιας δυσκολίας με αυτά των πραγματικών εξετάσεων! Όσα περισσότερα τεστ θα κάνει ο μαθητής τόσο καλύτερα θα είναι προετοιμασμένος. Σε αυτό και μόνο το σημείο θα δώσουμε ένα point στα φροντιστήρια τα οποία κάθε μήνα κάνουν τεστ προσομοίωσης σε χώρους σχολείων, κάνοντας αναπαράσταση της όλης διαδικασίας. Αυτό είναι βοηθητικό κυρίως για το άγχος των μαθητών, το οποίο σταδιακά θα αποβάλλεται.

Μην εγκαταλείπετε τη μάχη, η γνώση έρχεται σταδιακά

Στην αρχή πάντα όλα μας φαίνονται βουνό. Όμως πρέπει να θυμόμαστε πως η γνώση έρχεται σταδιακά και πως μήνα με τον μήνα οι μαθητές αποκτούν επιπρόσθετες γνώσεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα τους φανούν χρήσιμες. Αφήστε τους  μαθητές να συνεχίσουν την προσπάθειά τους και δείξτε υποστήριξη και υπομονή στην επιλογή τους!

Προετοιμάστε ψυχολογικά τα παιδιά για όλα τα ενδεχόμενα

Όσο καλά και αν έχετε προετοιμαστεί για την διαδικασία των εξετάσεων και όσο σίγουροι και αν είστε για την επιτυχία του παιδιού σας, πρώτο μέλημα σας θα πρέπει να αποτελέσει η ψυχολογική προετοιμασία του παιδιού για όλα τα ενδεχόμενα. Η μη επίτευξη ενός τόσο δύσκολου στόχου, αποτελεί μέρος του παιχνιδιού και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε προετοιμάσει τα παιδιά κατάλληλα. Είναι δύσκολο σε μικρές ηλικίες να διαχειριστούν την απόρριψη και την απογογοήτευσή τους, γι’ αυτό αποτελεί χρέος των γονιών να καλλιεργήσουν υγιείς συνθήκες, που θα επιτρέψουν στο παιδί να είναι ο εαυτός του και να διαχειριστεί όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στη ζωή μας θα κληθούμε να δώσουμε πολλές μάχες και σίγουρα αυτή δεν είναι η σημαντικότερη!

Καλή επιτυχία σε Όλους!

About Author