Ο φόβος και ο πανικός μπορούν να αποδειχθούν χειρότεροι από τον ίδιο τον κορονοϊό επισημαίνουν οι επιστήμονες. Το πρώτο κρούσμα έχει κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας όπως αναμενόταν.
Η 38χρονη που νοσεί στη Θεσσαλονίκη, είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο τις περασμένες μέρες για την εβδομάδα μόδας και εκεί φαίνεται πως κόλλησε τον κορονοϊό . Ήδη πολλά άλλα πιθανά κρούσματα ελέγχονται στα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Λάρισας.
Με σύνθημα «δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε» ο ΕΟΔΥ έχει ήδη κυκλοφορήσει σποτ με συμβουλές για τον κορονοιό.
Την ίδια ώρα οι ίδιοι οι γιατροί επισημαίνουν ψυχραιμία, ενημέρωση και υπευθυνότητα.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο του παθολόγου κ. Ιωάννη Πλατή για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πρώτα συμπτώματα κρυολογήματος και τι πρέπει να κάνουμε για το καλό όλων.
«Με βάση όσα γίνονται και κυρίως ακούγονται τελευταία περί κορονοϊού κι άλλων ιών, θα ήθελα να πω τα εξής:
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένα φτέρνισμα, λίγος πυρετός, λίγος πονόλαιμος και λίγος βήχας είναι λόγος να μείνουμε σπίτι, να ξεκουραστούμε, να φάμε ελαφρά κι να πίνουμε πολλά υγρά κι όχι να τρέχουμε στους γιατρούς και τα νοσοκομεία. Το πιο πιθανό είναι να έχουμε μια οποιαδήποτε, απλή και κυρίως αυτοϊώμενη ίωση.
Αν τα συμπτώματα κρατήσουν πάνω από 3 ημέρες, τότε είναι χρήσιμο να μιλήσουμε ή να δούμε κάποιον γιατρό.
Είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύουμε τόσο εμάς τους ίδιους όσο και τους γύρω μας και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με πολλά προβλήματα υγείας ή πολύ μικρά παιδιά), αποφεύγοντας τις κοντινές επαφές μαζί τους, πλένοντας συχνά τα χέρια μας και καλύπτοντας το στόμα μας με τον αγκώνα μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε.
Επίσης, το ίδιο ισχύει ακόμη και αν έχουμε ταξιδέψει τις προηγούμενες 14 ημέρες σε χώρες υψηλής μεταδοτικότητας του κορονοϊού, όπως η Ιταλία, οι χώρες της Άπω Ανατολής κι το Ιράν.
Αν παραταύτα δεν είμαστε τόσο καλά κι πιστεύουμε ότι χρειάζεται νοσοκομείο, πρέπει να φερόμαστε υπεύθυνα και να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο με μάσκα, να ενημερώνουμε για το ταξιδιωτικό μας ιστορικό από την πύλη του νοσοκομείου κιόλας και να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επαφές μας (αποφυγή χειραψίας, προσοχή με τον βήχα και το φτάρνισμα, κλπ). Εφόσον γίνουν αυτά, μειώνονται οι πιθανότητες για διασπορά. Εφόσον δεν γίνουν, θα καταλήξουμε σαν την Ιταλία, όπου σε μια εβδομάδα η νόσος επεκτάθηκε σε όλη την χώρα. Χρειάζεται προσοχή, σύνεση κι υπευθυνότητα εκ μέρους όλων μας…..»