Πως κατάφερα να ξανα-αγαπήσω το σώμα και τα κιλά μου! -Thisisus.gr

Πως κατάφερα να ξανα-αγαπήσω το σώμα και τα κιλά μου! -Thisisus.gr

Ο πόλεμος για τα κιλά μου μετά απο δυο εγκυμοσύνες και ποιος κέρδισε στο τέλος!

Με σιγουριά μπορώ να πω πως μιλώ εκ μέρους των απανταχού πρώην γκόμενων, νυν μαμάδων!!! Όντας μαμάδες, μετά από τις τόσες αλλαγές που υφίσταται το σώμα μας κατά τις εγκυμοσύνες είναι αναπόφευκτο – κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο – να το νιώθουμε ξένο, «άσχημο» και ότιδηποτε άλλο από αγαπητό και ποθητό.

Θα παραθέσω εδώ λοιπόν, την δική μου εμπειρία. Πως δηλαδή, μετά από δύο εγκυμοσύνες κατάφερα να αγαπήσω πάλι το σώμα μου, να το νιώσω δικό μου ξανά.

Δυο εγκυμοσύνες

Το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο μου εγκυμοσύνων προσπάθησα για μικρά χρονικά διαστήματα δραστικούς τρόπους για να επανέλθω στα κιλά μου. Βλέπε εντατικά προγράμματα άθλησης σε συνδυασμό με αυστηρή διατροφή, χημικές δίαιτες για άμεσα αποτελέσματα… Το κύριο ζητούμενο ήταν πάντα να χάσω κιλά μέχρι το καλοκαίρι!!!

Εντοπίστε τα λάθη στην πιο πάνω πρόταση. Το πρώτο είναι τα μικρά χρονικά διαστήματα. Το δεύτερο και κυριότερο, το ζητούμενο! Η παροδικότητα και η αστάθεια.

Αγάπησα τον εαυτό μου ως έχει

Κατάφερα με τις λανθασμένες αυτές μεθόδους λοιπόν να χάσω κάποια κιλά τα οποία κάποια επέστρεφαν και ξαναέφευγαν και πάει λέγοντας. Σε συνδυασμό με τις δύσκολίες και το τρέξιμο της καθημερινότητας ο οργανισμός μου αρνιόταν να πειθαρχήσει. Ώσπου έφτασε η στιγμή που η θέληση υπερνίκησε. Η στιγμή που αποφάσισα πως ήρθε ο καιρός να αφιέρωσω στον εαυτό μου τον χρόνο που του αξίζει. Κατάλαβα πως για να επανέλθει το σώμα μου χρειάζεται αρχικά χρόνο και έπειτα εσωτερική δύναμη και θέληση.

Μετά από τόσες αλλαγές λοιπόν, κατάφερα να τα ξαναβρώ με τον εαυτό μου, και κατά συνέπεια με το σώμα μου. Ξεκίνησα να τρέφομαι σωστά και έκανα την άσκηση μέρος της καθημερινότητας μου. Και τώρα μπορώ να πω ότι πια με αγαπώ και μου αρέσω και πάλι.

Τι χρειάζεται να κάνουμε;

Μοιράζομαι μαζί σας τις δικές μου αλήθειες ελπίζοντας πως ίσως κάπου ακουμπήσουν και εσάς:

  1. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά το πιο δύσκολο είναι να πάρεις την απόφαση ότι εσύ θέλεις να αλλάξεις για εσένα. Σημασία έχει πάντα εσύ να νιώθεις εντάξει με το σώμα σου. Και αυτή η επιλογή/απόφαση να είναι συνειδητή για να αποφύγεις πισωγυρίσματα.
  2. Το άγχος μόνο προβλήματα προκαλεί. Επομένως, θα το πας βήμα βήμα. Αργά και σταθερά. Ήρεμα και υπομονετικά. Τα αποτελέσματα θα έρθουν σιγά σιγά. Αποδέξου το.  
  3. Κάνε την άσκηση μέρος της ζωής σου για τη σωματική αλλά και τη ψυχική σου υγεία. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η άσκηση βοηθά στην θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους. Εδώ θέλω λίγο την προσοχή σας. Ναι, γιατί σας μιλάει τώρα κάποια που με τα γυμναστήρια δεν είχε καμία ιδιαίτερη σχέση. Ούτε καν πλατωνική… Η εισήγηση λοιπόν είναι να βρείτε ένα γυμναστήριο στα δικά σας μέτρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για την κάθε μια από εμάς. Για παράδειγμα, για εμένα ήταν πολύ σημαντική η απόσταση από το γυμναστήριο. Επειδή δυσκολεύομαι με χίλια δυο στην καθημερινότητα ήθελα στο γυμναστήριο να πηγαίνω τσακ μπαμ, χωρίς ταλαιπωρία. Επίσης, σημαντικό για εμένα ήταν να είναι όμορφος ο χώρος, να με εμπνέει! Μη γελάτε.. αλήθεια!
  4. Αν κάποια στιγμή επιθυμήσεις πολύ κάτι παχυντικό να το φας! Ναι κουκλίτσα μου, μην το αφήσεις να σε «τρώει» πάνω από μια βδομάδα… Γιατί τότε είναι επικίνδυνο – ειδικά αν μου μοιάζεις και λίγο.
  5. Να θυμάσαι πως το «κάνω διατροφή» δεν σημαίνει πεινάω!  Και η υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική για τον οργανισμό και όχι κάποιου είδους τιμωρία. Ξέρω αυτά δεν τα πολύ καταλαβαίνεις. Ούτε και γω τα κατανοούσα μέχρι που ξεκίνησα πραγματικά μια ισορροπημένη διατροφή. Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει πως τρέφομαι με όλες τις ομάδες τροφών, σε κανονικές ποσότητες και εντάσσω και μικρά σνακ στα ενδιάμεσα των γευμάτων μου. Βάζω δηλαδή τον μεταβολισμό μου μπρος, τον ξυπνάω.
  6. Να κρατάς τον οργανισμό σου ενυδατωμένο. Νερό, χυμό, τσάι κλπ. Το νερό βοηθάει την λειτουργία του μεταβολισμού στην καύση θερμίδων και στην αποβολή τοξίνων και περιττών ουσιών.
  7. Χρειάζεται προγραμματισμός! Και για την ετοιμασία του φαγητού και για να πας γυμναστήριο! Με τον προγραμματισμό αποφεύγεις delivery και junk food ενώ έχεις περισσότερες πιθανότητες να καταφέρεις να πας στο γυμναστήριο!

Και εφόσον τα έχετε τακτοποιήσει όλα τα πιο πάνω μένει κάτι τελευταίο η θετική σκέψη. Και μαζί της η αγάπη προς τον εαυτό σου!

Να τον αγαπάτε τον εαυτό σας κορίτσια, να τον «κακομαθαίνεται», κανακεύεται με την πρώτη ευκαιρία και να του μιλάτε συχνά! Και που ‘στε να τον ακούτε κιόλας.

Γράφει για το Thisisus.gr η Χάρις Ιωάννου

About Author