«Σας άλλαξε η πατρότητα;» 5 μπαμπάδες απαντούν – Thisisus.gr

«Σας άλλαξε η πατρότητα;» 5 μπαμπάδες απαντούν – Thisisus.gr

Γονείς είναι μαμά και μπαμπάς, ΜΑΖΙ.

Με αφορμή τη γιορτή του πατέρα βρήκαμε και ρωτήσαμε 5 επιτυχημένους μπαμπάδες την ίδια ερώτηση : «Σας άλλαξε η πατρότητα; Κι αν ναι πως;».

Απολαύστε τους.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Θάνος Παπανικολάου (συνθέτης-στιχουργός)

Η πατρότητα άλλαξε σε εμένα πρωτίστως τη σχέση μου με το χώρο και το χρόνο. Πριν γίνω μπαμπάς είχα μάθει ότι όλο το σαλόνι είναι δικό μου, όλο το κρεβάτι μου είναι δικό μου, όλα τα μπισκότα είναι δικά μου. Ε δεν είναι πια. Και πολύ χαίρομαι για αυτό. Είχα μάθει ότι κοιμάμαι όποτε θέλω ξυπνάω όποτε θέλω κάνω ότι θέλω με το δικό μου ρυθμό. Ε δε γίνεται πια.

Και ευτυχώς. Γιατί το να συντονίζεσαι με το χώρο και το χρόνο μπορείς μόνος σου. Αλλά να καταλάβεις την αξία τους, να μαθαίνεις όχι να τα κατακτάς αλλά να τα προσφέρεις και πάνω από όλα να τα εκτιμάς, μόνο μέσα από την παρουσία ενός παιδιού μπορείς να το κάνεις αυτό.

Γιατί το παιδί είναι ο χώρος της ψυχής σου και ο χρόνος της ζωής σου.

Γιάννης Χριστοφόρου (σκηνοθέτης)

Πατρότητα είναι να έρθουν τα μάτια σου, στο ίδιο επίπεδο με εκείνα του μικρού παιδιού σου. Εκεί, γονατιστός, ο κόσμος μοιάζει αλλιώς, μεγαλύτερος σε κλίμακα. Φέρε το πρόσωπο σου κοντά στο δικό του και, ψιθύρισε του στο αυτί, ό,τι μαζί θα κατακτήσετε τον κόσμο.

Κώστας Κρομμύδας (συγγραφέας και ηθοποιός)

Η γέννηση της κόρης μου ήταν η αφορμή να ανακαλύψω τις πιο δημιουργικές πτυχές του εαυτού μου. Βασικά με έκανε καλύτερο άνθρωπο.

Χρήστος Χαλκιόπουλος (προγραμματιστής)

Η πατρότητα μου έμαθε τι σημαίνει πραγματική αγάπη, στην πρωτόλεια μορφή της. Συνειδητοποίησα ότι αγάπη είναι να δίνεις τα πάντα και να παίρνεις πίσω μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο, μια φωνή που λέει μπα-μπά. Αυτό μόνο. Αυτό και είναι υπεραρκετό, είσαι γεμάτα ευτυχισμένος. Η αγάπη στη πρωτόγονη μορφή της, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι με όλους. Η πατρότητα με έμαθε να βγαίνω από το comfort zone μου, να σπάσω τις αναστολές μου μπροστά στον οποιοδήποτε και να προσπαθώ να είμαι ο ήρωας του παιδιού μου. Αυτός που θα βουτήξει με τα ρούχα μαζί με τον Γ. στη θάλασσα, και μετά θα μείνει ημίγυμνος για να ντυθεί ο μικρός Γ. με το πουκάμισό μου, επειδή η μαμά δεν έχει 2η αλλαξιά μαζί.

Η πατρότητα μου έδειξε μια διαφορετική διάσταση του χώρου και του χρόνου. Αυτή είναι δικιά μου θεωρία της σχετικότητας. Πολύ απλά, το σπίτι δεν είναι δικό μου. Ούτε μια γωνίτσα του. Και το τέλειο είναι ότι δε χρειάζομαι τίποτα  πραγματικά εκτός από τα ρούχα μου και τα βιβλία μου.

Επίσης , μπορείς να κάνεις πολλά πράματα μέσα σε 60 λεπτά προσωπικού χρόνου και έτσι κατάφερα να αξιοποιώ το χρόνο μου -να μην τον χαραμίζω. Έμαθα να τον σέβομαι και  να σέβομαι το χρόνο του άλλου. Ο προσωπικός χρόνος του άλλου είναι δικός του, όχι δικός μου. Ο χρόνος είναι ζωή. Έμαθα να ζω. Και εν τέλει, η πατρότητα με άλλαξε με τέτοιο τρόπο που μπορεί να μην θεωρούμαι πλέον ο κολλητός, ο ενδιαφέρων, ο παρών για τους άλλους. Αλλά είμαι ο μπα-μπάς!

Γιώργος Βασιλείου (παγκόσμιος πρωταθλητής ελεύθερης κατάδυσης)

Πάει ο χρόνος που είχα σαν μη γονιός. Πάει το χόμπι μου, ίσα ίσα που προλαβαίνω να πάω μια φορά την εβδομάδα κι αυτή με τρέξιμο. Προσπαθώ να βοηθάω σε όλες τις δουλειές και υποχρεώσεις του νοικοκυριού και στο τέλος δέχομαι και παρατηρήσεις από τη γυναίκα μου. Όταν όμως ακούω τον Δημήτρη να φωνάζει : ” παπακιιι” λες και σταματούν τα πάντα και είμαστε μόνοι μας στον κόσμο, δεν υπάρχει κούραση ούτε τίποτα. Καμιά φορά ακούω και από τη γυναίκα μου κανένα σ’αγαπώ και όλα γίνονται όπως παλιά , στην αρχή της σχέσης μας. Αλλά κι αυτό κρατάει τόσο όσο μιας και μετά από λίγο ξυπνά ξανά το μωρό. Όσο δύσκολο κι αν σας ακούγεται είναι παράλληλα και το πιο όμορφο πράγμα του κόσμου.

About Author