Σι Λόντε και ο συγγραφέας που βρήκε τη μουσική – Thisisus.gr

Σι Λόντε και ο συγγραφέας που βρήκε τη μουσική – Thisisus.gr

Είναι συγγραφέας, κάτσε μισό, είναι παιδαγωγός ή πιο σωστά μουσικός, όχι, μήπως οργανοπαίκτης; Μπα! Τότε τί; Είναι ο Μίλτος Πιστωφ κι είναι φως! Δημιουργικός, χαμογελαστός, με θετική αύρα και φοβερή διάθεση είναι ένας άνθρωπος που είναι χαρά σου να μιλάς μαζί του!

Η αλήθεια είναι ότι πρώτα γνώρισα το βιβλίο «ΣΙ ΛΟΝΤΕ – ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ» (εκδόσεις Διόπτρα) κι έπειτα τον Μίλτο. Και χάρηκα πολύ που πίσω από ένα όμορφο παιδικό βιβλίο κρύβεται κι ένας όμορφος άνθρωπος. Από αυτούς με το καθαρό βλέμμα, την ειλικρίνεια και την ατόφια ανθρωπιά. Ξέρετε σπανίζει το είδος κι εντός των «ανθρώπων του πνεύματος»! Υπάρχουν όμως κι είναι ευλογία η συναναστροφή μαζί τους.

«Το βιβλίο γεννήθηκε με τη βοήθεια κάποιων χαρισματικών παιδιών, με τα οποία είχα την τύχη να δουλέψω» μου λέει και λάμπει ολόκληρος όσο περιγράφει τη διαδικασία της γραφής του βιβλίου. Δεν το παίζει συγγραφέας, είναι δημιουργός. Κι αυτό φαίνεται στον τρόπο που προσεγγίζει τα παιδιά στις παρουσιάσεις και στη δουλειά του αλλά και στον λόγο του. Κι όμως εγώ ξέρω πως απέναντι μου έχω έναν άνθρωπο που είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων απλά ούτε κι ο ίδιος το πιστεύει τόσο ακόμα.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, στάθηκα τυχερός» επιμένει. Τυχεροί είναι όλοι οι υπόλοιποι παιδαγωγοί που έχουν στα χέρια τους το βιβλίο του, το οποίο αποτελεί πολυεργαλείο. Η απώλεια και η δύναμη της θέλησης έρχονται για να δώσουν κουράγιο και δύναμη σε κάθε παιδί και ενήλικα που νιώθει πως έχασε τον δρόμο ή τον «ρυθμό» του. Κι όλα αυτά δένουν σε απόλυτη αρμονία με την εικονογράφηση του βιβλίου, που υπογράφει ο Ιωάννης Σκουλούδης και είναι εξαιρετική. Δεν είναι τυχαία η υποψηφιότητα του βιβλίου στη βραχεία λίστα του IBBY για το βραβείο σε εικονογράφο για την εικονογράφηση βιβλίου με εικόνες για παιδιά και νέους.

«Να περιμένουμε δεύτερο βιβλίο;» ρωτάω και ξεκινάμε να ξεδιπλώνουμε σκέψεις, προβληματισμούς που μπλέκουν σε όνειρα, στόχους και θέλω. Και έπειτα ξέρω, πως το επόμενο βιβλίο είναι θέμα χρόνου. Γιατί ο Μίλτος δεν βιάζεται να δώσει κάτι απλά και μόνο για να διατηρηθεί στο χώρο του βιβλίου, θέλει κι επιθυμεί το επόμενο βήμα να είναι κάτι ουσιαστικό, να έχει λόγο ύπαρξης στα χέρια ενός παιδαγωγού που διψά το ίδιο με εκείνον να προσφέρει ό,τι καλύτερο στα παιδιά. Και χαίρομαι διπλά, γιατί βλέπω πως επιτέλους υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για τα παιδιά μας. Και οι ίδιοι εμπλέκονται και συνυπάρχουν μαζί τους, καθώς ασχολούνται με παιδιά. Ο Μίλτος, βλέπετε, διδάσκει μουσική. Κι είναι τόσο ευλογημένοι οι μαθητές του. Γιατί το ταξίδι μαζί του είναι ένα μουσικό ταξίδι ζωής που ανοίγει το δρόμο της φαντασίας, εμπνέει την ομαδικότητα, ξυπνά την αυτογνωσία και δοκιμάζει τα όρια της εμπιστοσύνης και του σεβασμού.

To βιβλίο κυκλοφορεί και σε μορφή audiobook. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Περίληψη:

Κάπου στην Αφρική υπάρχει ένα μουσικό χωριό, το Αμπαγιόμι, όπου όλοι οι κάτοικοι παίζουν μουσική! Κάθε πρωί τον ρυθμό της ημέρας δίνει από την καλύβα της η γιαγιά Μάχα με το τύμπανό της.

Ωστόσο, ένα πρωινό το τύμπανο της γιαγιάς δεν ακούγεται. Οι κάτοικοι του χωριού αναστατώνονται, αφού δεν ξέρουν πώς να ζουν χωρίς ρυθμό. Αν και ο αρχηγός του χωριού στέλνει τους τρεις πιο γενναίους άντρες του να αναζητήσουν τη γιαγιά Μάχα, το μυστήριο θα λύσει η μικρή εγγονή της, η Σι Λόντε.

Σε μια συναρπαστική διαδρομή μέσα στη ζούγκλα, θα περάσει πρώτα από το χωριό με τους γορίλλες, θα συναντηθεί με το πιο άγριο λιοντάρι και, έστω για μια στιγμή, θα ξαναβρεθεί με τη γιαγιά της, κατορθώνοντας να επαναφέρει τη μουσική στο χωριό.

Η απώλεια και ο δρόμος προς την αυτογνωσία ισορροπούν στην ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας ως πιο ισχυρή δύναμη τη θέληση μέσα μας.

Βιογραφικό:

Ο Μίλτος Πιστώφ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Παντειο Πανεπιστήμιο ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Απολλώνειο Ωδείο. Υστερα από μια περίοδο αναζήτησης τον κέρδισε η μουσική και ασχολήθηκε ενεργά με την διδασκαλία όπου και δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια.

Από νωρίς συνειδητοποίησε την αξία της εναλλακτικής διδασκαλίας, ως ανάγκη της σύγχρονης εκπαίδευσης και έχοντας μαθητεύσει και συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς/παιδαγωγούς
(Keith Terry, Victor Wooten, Tony Moreno, Sandy Silva) απέκτησε μεγάλη εμπειρία στο creative learning εστιάζοντας στο body percussion.

Είναι καθηγητής μουσικής στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και προετοιμάζει επίλεκτους μαθητές
για τις μουσικές τους σπουδές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η τελευταία δεκαετία τον βρίσκει να δραστηριοποιείται ως alternative educator στην εκπαίδευση καθώς και ως team building facilitator στο corporate περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης είναι η δημιουργία του Spirit Of Rhythm, ένα μουσικοκινητικό παιχνίδι που συνδυάζει την μουσική και του ρυθμού με την ψυχολογία και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

About Author