Είναι κάποιοι άνθρωποι που είναι ξεχωριστοί και ότι και να κάνουν το κάνουν καλά! Εγώ σήμερα θα σας γνωρίσω ένα τέτοιο άνθρωπο: τον Γιάννη! Τον Γιάννη Σκρίμπα που το τελευταίο διάστημα αγάπησε την ζαχαροπλαστική και ότι φτιάχνει είναι τέλειο και λαχταριστό. Και γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί σας έχω μια μοναδική συνταγή για υπέροχα, μυρωδάτα μαστιχωτά τσουρέκια!
Υλικά για μαστιχωτά τσουρέκια:
Υλικά για παρασκευή Νο.1.
- 110 γρ. Μαγιά νωπή.
- 200 γρ. Γάλα Ζεστό στους 38 βαθμούς (100 γρ. Εβαπορέ και 100 γρ. νερό)
- 100 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκια.
- 100 γρ. Ιμβερτοζάχαρη.
Υλικά για παρασκευή Νο.2.
- 300 γρ. Ζάχαρη
- 200γρ. Γάλα ζεστό στους 38 βαθμούς (100γρ. Εβαπορέ και 100 γρ. νερό)
- 3 Αυγά θερμοκρασία δωματίου.
- 2 κουταλάκια του γλυκού Μαχλέπι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη.
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι.
- 200 γρ. Αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1100 γρ. Αλεύρι για Τσουρέκια.
Εκτέλεση βήμα βήμα:
Παρασκευή Νο.1
Σε ένα μπολ Ρίχνουμε το χλιαρό γάλα διαλύουμε μέσα την νωπή μαγιά σε θερμοκρασία δωματίου την Ιμβερτοζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις και αφήνουμε το μείγμα Νο.1 σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.

Παρασκευή Νο.2
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ζεστό γάλα την ζάχαρη και τα αυγά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό σε χαμηλή ταχύτητα με το σύρμα. Στην συνέχεια αφαιρούμε το σύρμα και βάζουμε τον γάντζο. Προσθέτουμε στο μείγμα Νο.2 το μείγμα Νο.1 και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε 4 κουταλιές αλεύρι ( το οποίο το έχουμε κοσκινίσει μαζί με μπέικιν πάουντερ) στην συνέχεια προσθέτουμε τα αρωματικά και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι κρατώντας μια κούπα για το τέλος. Χτυπάμε το μείγμα για 10 λεπτά σε υψηλή ταχύτητα και 2 λεπτά πριν το κλείσουμε ρίχνουμε σε τρείς δόσεις κομματάκια το βούτυρο και στο τέλος το αλεύρι. Σταματάμε το μίξερ. Σε ένα μπολ αλευρώνουμε ελαφριά στον πάτο αναποδογυρίζουμε το μείγμα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες. Στην συνέχεια κόβουμε το ζυμάρι και κάνουμε ότι σχέδια επιθυμούμε, ξανά βάζουμε σχηματισμένα πλέον τα τσουρέκια μας σε ζεστό μέρος για μια ώρα να ξεκουραστούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω. Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό βάζουμε φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε για 45 λεπτά σε μεσαία σχάρα.
Μυστικά συνταγής:
Τα υγρά στοιχεία να μην ξεπερνάνε τους 38 βαθμούς Κελσίου γιατί θα καταστραφεί η μαγιά μας. Η ιμβερτοζάχαρη είναι το μυστικό για να γίνουν τα τσουρέκια σας μαστιχωτά και αφράτα.
Είναι πολύ εύκολο να κάνετε ιμβερτοζάχαρη στο σπίτι. Υλικά 500 γρ. Ζάχαρη, 200 γρ. Νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι. Εκτέλεση σε ένα αυτοκόλλητο τηγάνι ρίχνετε τα υλικά ανακατεύεται καλά και με το που αρχίσει να πάρει βράση χαμηλώνετε στο ελάχιστο δεν ξανά ανακατεύεται και σιγοβράζεται για ακριβώς 20 λεπτά και είναι έτοιμο. Φυλάσσεται για 6 μήνες στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Σκρίμπα για την υπέροχη Συνταγή!
Βρείτε κι άλλες συνταγές πατώντας εδώ