Στερεότυπα – Thisisus.gr

Στερεότυπα – Thisisus.gr

Μου την δίνουν τα στερεότυπα.. Πολύ όμως.. Δεν μου αρέσει αυτή η υπεραπλούστευση των πραγμάτων.. Οδηγεί στην προκατάληψη, στον ρατσισμό, στον εκφοβισμό και γι’ αυτό δεν μου αρέσει..

Ξέρεις, η μητρότητα το’ χω ξαναπεί είναι για μένα κάτι υπερφυσικό.. Γιατί το λέω αυτό? Γιατί νιώθω πως εμένα με έκανε να νιώθω πιο δυνατή – σχεδόν ανίκητη – αλλά ταυτόχρονα μου ενίσχυσε όλες μου τις ευαισθησίες. Θα ήθελα να μεγαλώσω τις κόρες μου σε ένα κόσμο απαλλαγμένο από στερεότυπα ή έστω να καταφέρω να απαλλάξω τον δικό τους κόσμο, τον μέσα τους κόσμο από αυτά.

Θέλω τα κορίτσια μου να μάθουν πως δεν πρέπει ποτέ να μπουν σε καλούπια, πως δεν πρέπει να βάζουν ταμπέλες στους ανθρώπους, πως η αγάπη δεν έχει φύλο, φυλή και χρώμα. Θέλω τα κορίτσια μου να μάθουν να αγαπούν χωρίς πρέπει, χωρίς να ξεχωρίζουν και να κάνουν εκπτώσεις. Να αγαπούν απλόχερα και με ανιδιοτέλεια..

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Αυτές είναι οι ευαισθησίες και οι φοβίες μου που ενισχύθηκαν με την μητρότητα. Να μπορέσω δηλαδή να μάθω τα κορίτσια μου να είναι καλοί άνθρωποι. Όχι καλά κορίτσια ή καλές γυναίκες ή καλές σύζυγοι. Να είναι καλοί άνθρωποι, να νοιάζονται για τους άλλους ανθρώπους, να νοιάζονται για την φύση και τα άλλα όντα.. Να θέλουν και να έχουν ανάγκη να βοηθούν τους αδύναμους..

Είναι αλήθεια δύσκολη η αποστολή μας σαν γονείς.. Σε ένα κόσμο φορτωμένο με στερεότυπα και διακρίσεις να μπορέσουμε να μεγαλώσουμε σωστούς ανθρώπους. ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ – όχι άντρες ή γυναίκες, όχι Κύπριους ή Έλληνες ή Ευρωπαίους κοκ…

Τι λέω να κάνω λοιπόν:

  1. Να τους δίνω αγάπη μέχρι να ξεράσουν αγάπη.. Να μην τους στερήσω ποτέ αγκαλιές και φιλία με τον φόβο μήπως και καλομάθουν.. Το πιστεύω πως ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι που είναι χορτασμένοι από αγάπη από την παιδική ηλικία είναι αυτοί που έχουν και μεγάλα αποθέματα να δώσουν μετέπειτα..  Άρα θεωρίες γονεϊκότητας που αφορούν μεθόδους ‘εκπαίδευσης ενάντια στο καλομάθημα’ δεν με αφορούν
  2. Να τις κάνω να καταλάβουν πως η αγάπη αυτή δεν χωράει διακρίσεις και στερεότυπα.. Πως η αγάπη μπορεί να προέλθει από μη βιολογικούς γονείς, από ομόφυλα ζευγάρια, από γονείς που μπορεί να μην μοιάζουν με τους δικούς τους γονείς. Πως η αγάπη δεν έχει να κάνει με τα υλικά πράγματα, με αυτά που έχουμε ή που δεν έχουμε..
  3. Να ξέρουν ότι όπως όλοι οι άνθρωποι αξίζουν σεβασμό. Να μάθουν πως δεν πρέπει να ανεχθούν ποτέ άσχημες συμπεριφορές από κανέναν σε κανένα στάδιο της ζωής τους και πως έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να υποστηρίζουν την άποψη τους και τις ιδέες τους.
  4. Είδα πρόσφατα ένα πόστ στο ινστα που με άγγιξε: ‘ Ο φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμα και ο ρατσισμός με τα ταξίδια’. Θέλω λοιπόν να διαβάζουν βιβλία με πάθος, να θέλουν να μαθαίνουν όχι για να παίρνουν καλούς βαθμούς αλλά για να έχουν εφόδια για το μέλλον. Να τις βοηθήσω, να τις σπρώξω και να προσπαθήσω δηλαδή να τους προσφέρω κοινωνική μόρφωση. Και να τις μάθω να αγαπούν τα ταξίδια… Να ανοίγουν τα φτερά τους και να ταξιδεύουν με κάθε ευκαιρία και να φορτώνονται με αναμνήσεις και εμπειρίες..

Αυτά θέλω λοιπόν να δώσω εγώ στα κορίτσια μου.. Αυτά φοβάμαι μην τυχόν και δεν κάνω.. Αυτά μόνο..

Διαβάστε επίσης:

Να αγαπάς τον εαυτό σου γιατί…

Το παιδί σου σε βλέπει! Φέρσου ανάλογα

Είναι ο Μπαμπάς των παιδιών σου ο ίδιος άντρας που παντρεύτηκες;

Είσαι Καλή Μαμά;

About Author