Η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 6 ΕΩΣ 16 ΕΤΩΝ ΣΤΑ ΔΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι Δανοί είναι ευτυχισμένοι. Στην πραγματικότητα, η Δανία κατατάσσεται σταθερά στις τρεις πρώτες πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο στην έκθεση παγκόσμιας ευτυχίας του ΟΗΕ τα τελευταία επτά χρόνια. Το μυστικό της ευτυχίας τους μπορεί να προέρχεται από το εκπαιδευτικό τους σύστημα όπου, το 1993, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Της Δανίας εισήγαγε υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης.
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η ενσυναίσθηση είναι μια μαθησιακή ικανότητα και ότι η διδασκαλία της ενσυναίσθησης από νεαρή ηλικία δεν έχει αποδειχθεί μόνο ότι κάνει τα παιδιά πιο συναισθηματικά και κοινωνικά ικανά, μειώνει επίσης σημαντικά τον εκφοβισμό και μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να είναι πιο επιτυχημένοι ως ενήλικες στο μέλλον.
Το πρόγραμμα ενσυναίσθησης της Δανίας ξεκινά από την ηλικία των έξι κατά το πρώτο έτος του σχολείου και συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των δεκαέξι ετών. Για μία ώρα κάθε εβδομάδα, τα παιδιά έχουν μαθήματα ενσυναίσθησης κατά τη διάρκεια του’ Klassens tid ‘ή’The Class’s Hour’. Έχει οριστεί για μια ξεχωριστή στιγμή μία φορά την εβδομάδα, και ένα βασικό μέρος του προγράμματος σπουδών, ο σκοπός είναι οι μαθητές να έρθουν μαζί σε ένα χαλαρό και άνετο περιβάλλον για να συζητήσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν και όλη η τάξη προσπαθεί να βρει μια λύση.
Οποιοδήποτε πρόβλημα είναι ανοικτό για συζήτηση και θα μπορούσε να είναι προσωπικά προβλήματα ή προβλήματα μεταξύ μεμονωμένων μαθητών ή ομάδων, οτιδήποτε αφορά το σχολείο ή ακόμα και άσχετο με το σχολείο. Η υπόλοιπη τάξη και ο δάσκαλος συζητούν έπειτα τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Ο δάσκαλος βοηθά τους μαθητές διδάσκοντάς τους πώς να ακούν πραγματικά και να κατανοούν τους άλλους. Όταν δεν τίθενται ζητήματα για συζήτηση, η ομάδα συναντιέται και απλά χαλαρώνει και περνάει όμορφα.
“Μαζί, η τάξη προσπαθεί να σεβαστεί όλες τις πτυχές και τις πλευρές ενός θέματος και μαζί να βρει μια λύση. Τα θέματα των παιδιών αναγνωρίζονται και ακούγονται ως μέρος μιας μεγαλύτερης κοινότητας. [Και] όταν είστε αναγνωρισμένοι, γίνεστε κάποιος.”- Iben Sandahl ( Ο Iben Sandahl είναι Δανός ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτικός και συν-συγγραφέας του δανικού τρόπου γονικής μέριμνας, μαζί με την Jessica Alexander, Αμερικανίδα συγγραφέα και πολιτιστικό ερευνητή. Ο δανικός τρόπος γονικής μέριμνας μεταφράζεται σε 21 γλώσσες και οι συγγραφείς έχουν πραγματοποιήσει έρευνα πεδίου για να κατανοήσουν πώς οι Δανοί διδάσκουν την ενσυναίσθηση.)
Όλα είναι σχετικά με την ανατροφή τους. Οι Δανοί γονείς μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά που μεγαλώνουν για να είναι ευτυχισμένοι ενήλικες που μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.
Klassens tid, είναι η ευκαιρία των μαθητών να ακουστούν και να λάβουν ενθάρρυνση και έμπνευση από τους άλλους μέσω της ακρόασης και ταυτόχρονα να μάθουν τη σημασία του αμοιβαίου σεβασμού.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ
Ένα ολλανδικό δημοτικό σχολείο διδάσκει τα παιδιά για τον τεράστιο αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια μικρή πράξη καλοσύνης. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να λένε ο ένας στον άλλο για το νόημα των ευγενικών χειρονομιών και την επίδραση που είχαν πάνω τους. Τα μαθήματα ξεκίνησαν με την εμπνευσμένη ιστορία του Jaap Bressers που έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα κατάδυσης και πώς μια απλή χειρονομία από τη νοσοκόμα που ονομάζεται Carlos έκανε όλη τη διαφορά στην ανάκαμψη και τη ζωή του. Τα μαθήματα, που ονομάζονται μαθήματα “Carlos Moments”, είναι δωρεάν.
Πηγή: brightvibes