Σχολείο χωρίς ολοήμερο… Και τώρα πού αφήνουμε τα παιδιά;

Σχολείο χωρίς ολοήμερο… Και τώρα πού αφήνουμε τα παιδιά;

Το άνοιγμα των σχολείων είναι γεγονός. Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου όλα τα παιδιά επιστρέφουν στις τάξεις (προαιρετικά βέβαια είναι στη διακριτική ευχέρεια των γονιών) και η ζωή κατά κάποιον τρόπο επιστρέφει σε αυτή τη νέα κανονικότητα.

Τι θα συμβεί όμως με τους γονείς που δουλεύουν; Με τους γονείς ή τα παιδιά που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες; Με τους μονογονείς;

Στις σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο κατέστη σαφές πως άδεια ειδικού σκοπού δικαιούνται οι υπάλληλοι μόνο για τις ημέρες που τα παιδιά δεν έχουν σχολείο. Δηλαδή αν το παιδί πηγαίνει σχολείο τη μια εβδομάδα Δευτέρα Τετάρτη Παρασκευή τότε εκείνη την εβδομάδα ο γονιός μπορεί να λείψει Τρίτη και Πέμπτη και το αντίστροφο την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο με τη μη λειτουργία του Ολοήμερου σχολείου -τα παιδιά θα σχολάνε όλα 13.15- δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα, αρκετά δυσεπίλυτα. Γιατί ποιος εργαζόμενος μπορεί να πάει το παιδί στο σχολείο στις 08.15 και να το πάρει στις 13.15; Κανείς είναι η απάντηση. Και τι θα κάνουν λοιπόν αυτοί οι εργαζόμενοι; Θα καλέσουν σε βοήθεια γιαγιάδες και παππούδες; Μα η οδηγία Τσιόδρα είναι σαφής: προστατεύουμε τη γιαγιά και τον παππού.

Άρα οι γονείς με τη μη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου-κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής -και την κατάργηση των αδειών ειδικού σκοπού αισθάνονται πραγματικά ξεκρέμαστοι.

Το thisisus.gr μίλησε με πολλούς γονείς οι οποίοι ζητούν από την Πολιτεία ειδική μέριμνα ώστε να βρεθεί μία λύση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις μονογονεϊκές οικογένειες, εκεί όπου ένας εργαζόμενος γονιός θα πρεπει να τα βγάλει πέρα μόνος του με ένα, δυο ακόμα και τρία παιδιά.

Στη νέα κανονικότητα και την παγκόσμια κρίση που βιώνουμε όλοι θα χρειαστεί να βάλουμε πλάτη, εργοδότες και εργαζόμενοι, κράτος και Πολιτεία. Όμως και η Πολιτεία από την πλευρά της θα πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις δυσκολίες των πολιτών και να αναζητά άμεσα λύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Είναι επίσημο! 1 Ιουνίου ανοίγουν Δημοτικά-Νηπιαγωγεία-Παιδικοί Σταθμοί

Μαθήματα έως 26/6 – Δεν λειτουργεί το ολοήμερο

About Author