Συνέντευξη Μιράντα Βατικιώτη/ Γεωργία Σουβατζή Κουτί Δραστηριοτήτων «Η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες» -Thisisus.gr

Συνέντευξη Μιράντα Βατικιώτη/ Γεωργία Σουβατζή Κουτί Δραστηριοτήτων «Η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες» -Thisisus.gr

Κουτί Δραστηριοτήτων «Η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες».

Η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες είναι μια ενθουσιώδης και δυναμική παρέα παιδιών που καλείται να λύσει μερικά σπουδαία μυστήρια!

Αυτή η τόσο δραστήρια Συμμορία που έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους, ήρθε η ώρα να ταξιδέψει σε σχολεία και βιβλιοθήκες και να γνωριστεί με ακόμα περισσότερα παιδιά.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Οι Εκδόσεις Αίολος και η συγγραφέας της σειράς των βιβλίων Μιράντα Βατικιώτη συνεργάστηκαν με τη Γεωργία Σουβατζή ώστε να δημιουργήσουν ένα κουτί γεμάτο ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση των βιβλίων.

Για το πακέτο/κουτί, μπορείτε να στείλειτε mail στο info@aiolosbooks.gr

Στο κουτί θα βρείτε τέσσερα προτεινόμενα προγράμματα δράσεων τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν είτε στις σχολικές τάξεις είτε από ομάδες παιδιών στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων σε βιβλιοθήκες και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.

Αυτό το Κουτί ας είναι μόνο η αφορμή για να δημιουργήσουμε, να παίξουμε και να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες!

Τα βιβλία θα το βρείτε εδώ.

Συνέντευξη Μιράντα Βατικιώτη «Η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες»

Η Μιράντα Βατικιώτη γεννήθηκε γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Ξεκίνησε να γράφει σε πολύ μικρή ηλικία και έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ. Παράλληλα με τη συγγραφή, σπούδασε θέατρο και χορό. Έχει εκδώσει το διήγημα μυστηρίου για παιδιά, Μαγικό ρολόι (εκδ. Κ.Μ. Ζαχαράκης, 2006), το οποίο προτάθηκε για Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ. Έχει εκδώσει τα αστυνομικά μυθιστορήματα: Οι 4 εποχές του κυρίου Ανανία (εκδ. Πικραμένος, 2016) και Το μυστικό του βασιλιά των Γερανιών (εκδ. Πικραμένος, 2017).

Οι ερωτήσεις της συνέντευξης επιλέχθηκαν από το Thisisus.gr και μια ομάδα παιδιών (Χρήστος, Έλενα, Αντριάνα, Πάρης, Μαίρη, Κωνσταντίνα, Βασιλική, Γιώργος) που αγάπησαν το βιβλίο «Η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες». Τα παιδιά έπαιξαν με το Κουτί Δράσης και αξιοποίησαν τις το υλικό και τις δημιουργικές του προτάσεις!

Τα βιβλία θα το βρείτε εδώ.

Όταν ήσασταν μικρή διαβάζατε βιβλία Μυστηρίου για Παιδιά;

Βεβαίως! Για την ακρίβεια λάτρευα τις ιστορίες μυστηρίου είτε τις έβρισκα μέσα σε βιβλία είτε κάποιος μου τις αφηγούνταν. Οι ιστορίες μυστηρίου είναι σαν παιχνίδι. Ψάχνεις, βρίσκεις, ενθουσιάζεσαι με τις ανακαλύψεις που κάνεις, περιμένεις με αγωνία να αποκαλυφθούν όλα στο τέλος. Μεγάλωσα με τις ιστορίες της Enid Blyton και πιο συγκεκριμένα τις σειρές «Οι 5 φίλοι» και «Οι μυστικοί 7». Είχα διαβάσει όλα τα βιβλία, πάνω από μία φορά το καθένα!

Ποια είναι τα αγαπημένα σας βιβλία Μυστηρίου;

Είναι πολλά – πόσοι τίτλοι χωρούν σε μία συνέντευξη; Έχω ιδιαίτερη εκτίμηση στους Έλληνες και τις Ελληνίδες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας – κάνουν πολύ καλή δουλειά και έχουν δημιουργήσει εξαιρετικούς χαρακτήρες. Επίσης αγαπώ πολύ τον Henning Mankell, τον George Simenon και την Patricia Highsmith όσο και την Enid Blyton: μου έχουν μάθει να συνθέτω μυστήρια και μετά να τα λύνω.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γωνιά ή μέρος που σας καλεί για διάβασμα ή για γράψιμο;

Τι δύσκολη ερώτηση! Γράφω όπου μπορώ και κυρίως όπου με βρει η έμπνευση – σε λεωφορεία, σε αίθουσες αναμονής, στο γραφείο μου, στο πάτωμα, στην κουζίνα, στο πάρκο σε ένα παγκάκι, σ’ ένα χαρτάκι ξεχασμένο στην τσέπη μου. Διαβάζω όπου έχει ησυχία.

Οι σπουδές στο θέατρο και τον χορό συνέβαλαν στην συγγραφή βιβλίων και στη δημιουργική διαδικασία;

Πρώτα ξεκίνησα να γράφω και μετά ασχολήθηκα με τις παραστατικές τέχνες. Συνεπώς κυρίως η σύνθεση ιστοριών ήταν αυτή που συνέβαλε στα όσα έχω κάνει στο θέατρο και το χορό. Αλλά και η συγγραφή εμπλουτίστηκε από τις άλλες τέχνες. Δανείζομαι πολλά εργαλεία, παιχνίδια, τρόπους και ιδέες. Άλλωστε λογοτεχνία, θέατρο και χορός τι είναι; Αφηγήσεις ιστοριών. Αυτός είναι ο χώρος και ο χρόνος μου, εκεί κατοικώ.

Ερωτήσεις Παιδιών:

Γιατί η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες δεν φοράει Μπλε Κάλτσες;

Είναι αλήθεια, δεν φοράνε (σχεδόν) ποτέ μπλε κάλτσες, ενίοτε δεν φοράνε και καθόλου κάλτσες – κυρίως το καλοκαίρι. Για όλα φταίνε ο κάλτσες του κύριου Τάσου. Ήταν κάτι καταπληκτικές υπέροχες μπλε κάλτσες που τις είδαν τη στιγμή που έψαχναν να βρουν πώς θα ονομάσουν την ομάδα τους. Όπως καταλαβαίνετε, η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες είναι από μόνη της ένα μυστήριο και αρκεί που κατάφεραν να βρουν ένα όνομα, ήδη αυτό είναι σπουδαίο επίτευγμα έτσι περίεργα που τα κάνουν όλα.

Εσείς έχετε μπλε Κάλτσες;

Κάπου θα έχω, δεν μπορεί! Πάω να ψάξω στα συρτάρια μου! (Θα σας εξομολογηθώ ότι έχω πάρα μα πάρα μα πάρα πολλές κάλτσες, και ίσως έτσι εξηγούνται πολλά)

Παίζετε βιντεοπαιχνίδια;

Ναι, θα το ομολογήσω! Παίζω βιντεοπαιχνίδια! Και μαντέψτε ποια βιντεοπαιχνίδια μου αρέσουν: αυτά που έχουν ιστορίες μυστηρίου! Υπάρχουν κάποια πολύ ωραία βιντεοπαιχνίδια, αλλά δεν τα βρίσκεις εύκολα, σε αντίθεση με τα ωραία βιβλία που είναι πολύ περισσότερα. Το αγαπημένο μου βιντεοπαιχνίδι είναι το «Cyberia» – και μάλιστα το έχω παίξει πάνω από μία φορά..

Όταν ήσασταν μικρή είχατε δεντρόσπιτο;

Όταν ήμουν μικρή ζούσαμε σε μονοκατοικία στο κέντρο της Αθήνας. Μου άρεσε πολύ η ιδέα να έχω ενός δεντρόσπιτο σε ένα από τα δέντρα του κήπου μας και ζήτησα στον μπαμπά μου να μου φτιάξει ένα. Έκανε πολύ γενναία προσπάθεια και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό! Πήρε ένα γερό σκοινί και το έδεσε έτσι στα κλαδιά μιας νεραντζιάς που μπορούσα να σκαρφαλώνω και να κάθομαι εκεί ψηλά. Έπαιρνα το βιβλίο μου, ανέβαινα και καθόμουν εκεί με τις ώρες. Μυρίζουν και όμορφα οι νεραντζιές άρα το δεντρόσπιτό μου ήταν τέλειο. Και το είχα πει στην καλύτερή μου φίλη και ανυπομονούσε να έρθει επίσκεψη στο σπίτι μου να το δει. Και ήρθε. Και το βλέπει και μου λέει «Μα αυτό δεν είναι δεντρόσπιτο, αυτό είναι ένα σκοινί στερεωμένο σε ένα δέντρο που κάθεσαι πάνω του». Τελικά είχα δεντρόσπιτο ή όχι; Εγώ νομίζω ότι είχα, αλλά άντε να της εξηγήσεις..

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;

Το γαλαζοπράσινο! Ίσως και το κίτρινο. Και το ροζ! Αλλά και το μπλε είναι υπέροχο. Το μωβ επίσης. Τι ωραίο που είναι το μωβ. Κι ακόμα πιο ωραίο είναι το μωβ μαζί με το πορτοκαλί από δίπλα του. Μάλιστα. Μάλλον το αγαπημένο μου χρώμα είναι το ουράνιο τόξο! Επόμενη ερώτηση παρακαλώ..

Μήπως έχετε σκύλο που τον λένε Βαγγέλη;

Όχι, ποτέ δεν είχα ένα σκύλο που να τον λένε Βαγγέλη, ούτε γάτα που να τη λένε Βαγγέλη. Κι είναι πολύ περίεργο αυτό, γιατί μεγάλωσα σε ένα σπίτι που είχαμε εκατοντάδες σκύλους και γάτες, και καναρίνια και παπαγάλους (και κότες για ένα διάστημα). Αγαπάω πολύ τα ζώα, έχω μεγαλώσει μαζί τους και έχω πάρει τόση αγάπη από αυτά που νομίζω ότι κατάλαβα τι σημαίνει να αγαπάς με όλη σου την καρδιά. Αλλά Βαγγέλη δεν είχαμε. Διάλεξα αυτό το όνομα γιατί ήθελα ο σκύλος πρωταγωνιστής της δεύτερης περιπέτειας της Συμμορίας να έχει ένα όνομα που ακούμε συχνά, όπως συχνά ακούμε τέτοιες ιστορίες αδικίας και απειλής για τα ζώα της πόλης και θα ήθελα τόσο συχνά επίσης να υπάρχει μία Συμμορία με Μπλε Κάλτσες (ή χωρίς κάλτσες) που να ψάχνει να βρει την αλήθεια και να προστατεύει εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Έχετε γράψει ποτέ άρθρο για παιδική εφημερίδα;

Όχι, ποτέ! Αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Τα βιβλία θα το βρείτε εδώ

Συνέντευξη Γεωργία Σουβατζή Κουτί Δραστηριοτήτων «Η Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες»

Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για το Κουτί Δραστηριοτήτων για τη Συμμορία με τις Μπλε Κάλτσες;

Τα κουτιά τα αγαπώ! Είναι το αγαπημένο μου αντικείμενο, είτε είναι χάρτινα είτε μεταλλικά, μικρά ή μεγάλα. Φαντάζομαι να τα ανοίγω και μέσα τους να βρίσκω μικρούς θησαυρούς και να μην σταματώ το ψάξιμο μέχρι να βρω όλο και περισσότερους. Επίσης, αγάπησα πολύ τις ιστορίες της Μιράντας Βατικιώτη, από την πρώτη μόλις σελίδα!

Κάπως έτσι λοιπόν, μου ήρθε η ιδέα να συνδυάσω αυτές τις δύο αγάπες και να φτιάξουμε ένα κουτί το οποίο θα περιλαμβάνει μέσα του έναν ολόκληρο κόσμο. Και αυτός ο κόσμος δεν είναι άλλος από αυτόν της υπέροχης Συμμορίας με τις μπλε κάλτσες!

Τι να περιμένουμε από το Κουτί Δραστηριοτήτων;

Μέσα σε αυτό το κουτί φροντίσαμε να βάλουμε όλα αυτά τα στοιχεία, μικρά και μεγάλα, που θα καλωσορίσουν έναν αναγνώστη στον κόσμο της Συμμορίας. Ιδέες, αντικείμενα, ιστορίες, όλα αυτά και άλλα πολλά υπάρχουν μέσα στο χάρτινο κουτί.

Ο στόχος μας ήταν να φτιάξουμε ένα πακέτο το οποίο θα δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα σε μικρούς και μεγάλους να διαβάσουν τις ιστορίες της Συμμορίας και με αφορμή αυτήν, να δημιουργήσουν νέες εμπειρίες. Παρέα με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, με τους φίλους τους. Μέσα στο κουτί λοιπόν, υπάρχουν τα βιβλία της σειράς καθώς και ένας οδηγός με προτάσεις για το τι θα μπορούσε κάποιος να κάνει με αφορμή τα βιβλία. Οι προτάσεις δεν αφορούν αυστηρά την εκπαιδευτική αξιοποίηση των βιβλίων αλλά θέλουμε, κυρίως, να αποτελέσουν αφορμή και έμπνευση για παιχνίδι, μοίρασμα και διάδραση.

Απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικούς ή και σε γονείς;

Το κουτί απευθύνεται κυρίως σε σχολεία και βιβλιοθήκες και έχει ταξιδέψει ήδη σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα. Αν όμως υπάρχει ανάμεσά μας κάποιος/α φανατικός/ή αναγνώστης/τρια, τότε θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά να κάνουμε κάτι και για αυτή την περίπτωση. Άλλωστε οι Συμμορίες πρέπει να είναι πάντοτε ευέλικτες για να πετύχουν τον στόχο τους!

Μπορούν τα παιδιά να το αξιοποιήσουν μόνα τους ή χρειάζεται βοήθεια ενήλικα;

Οι περισσότερες δράσεις που προτείνονται αφορούν ομάδες παιδιών (άλλωστε υπάρχει Συμμορία χωρίς ομάδα;!) οι οποίες κατευθύνονται από έναν ενήλικα. Ο ρόλος του είναι σημαντικός καθώς οι δράσεις δεν είναι «κλειστές», στην σχολική αίθουσα ή σε κάποιο άλλο

About Author