Γράφει για το Thisisus.gr η Ανδρομάχη Καλλιβρούση από το μπλογκ Παιδαγωγοί με ενσυναίσθηση «Τα κρυμμένα μυστικά κάτω από τη Φοινικιά»
Της Αγγελικής Σταματοπούλου – Pedersen
Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου
Εκδόσεις 24 γράμματα. Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ.
Κυκλοφορεί και στα αγγλικά με το τίτλο “The Secrets Hidden Beneath the Palm Tree.”

H Αγγελική Σταματοπούλου – Pedersen δημιούργησε ένα εικονογραφημένο παραμύθι βασισμένο σε προσωπικές της εμπειρίες. Ο δεύτερος γιος της διαγνώστηκε με «ακουστική απώλεια» σε μικρή ηλικία και μέσω της παρατήρησης και της αλληλεπίδρασης με ειδικούς σύλλεξε ‘εικόνες’ που μπορούν να μας βοηθήσουμε να κατανοήσουμε τα παιδιά με προβλήματα ακοής.
Η ιστορία της ξεκινάει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όπου τα παιδιά γνωρίζονται μεταξύ τους. Η Μαρίνα δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Άρη και τα ακουστικά που φοράει στα αυτιά του. Για να μάθει τι είναι πάνε κάτω από τη Φοινικιά και εκεί αρχίζουν τα «μυστικά». Μέσω της περιέργειας της Μαρίνας εμπλουτίζουμε τις γνώσεις και το λεξιλόγιό μας σε σχέση με τα προβλήματα ακοής. Μέσω της αμεσότητας και της ειλικρίνειας του Άρη αντιλαμβανόμαστε πως όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά και αποδεκτοί. Μια όμορφη αγνή φιλία γεννιέται και εμπλουτίζεται με αποδοχή και ενσωμάτωση όλων στη σχολική τάξη και στην καθημερινότητά τους.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο με χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με την ακοή και την κώφωση, προσεγμένο και ευχάριστο στον αναγνώστη. Απαραίτητο για κάθε τάξη και κατάλληλο για κάθε παιδί άνω των 4ων ετών. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες και δραστηριότητες ενσυναίσθησης (να μπεις δηλαδή στη θέση ενός κωφού ή βαρήκοου) και φύλλα ελέγχου προς διευκόλυνση των γονιών για πρώιμη παρέμβαση σε θέματα ακοής.
Η γνώση και η κατανόηση είναι απαραίτητα εργαλεία για την ενσωμάτωση όλων. Η διαφορετικότητα δεν υπάρχει μόνο τις αντίστοιχες παγκόσμιες ημέρες αλλά κάθε μέρα. Καλό είναι να κοιτάμε πάντα δίπλα μας και να ανοίγουμε την καρδιά μας και το νου μας σε όλους.
Τέλος, θα ήθελα να θυμίσω τη συγκίνηση που νιώσαμε φέτος με τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» και στη νοηματική.