«Τα μαγικά Μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά – Όπερα για όλη την οικογένεια στην Εθνική Λυρική Σκηνή -Thisisus.gr

«Τα μαγικά Μαξιλάρια» του Ευγένιου Τριβιζά – Όπερα για όλη την οικογένεια στην Εθνική Λυρική Σκηνή -Thisisus.gr

Η εξαιρετικά επιτυχημένη παραγωγή όπερας για όλη την οικογένεια «Τα μαγικά μαξιλάρια» επιστρέφει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για έξι παραστάσεις, από τις 11 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη μικρή οθόνη για να συναντήσει τα παιδιά και τους μεγάλους στα κινητά, τα τάμπλετ, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις τους, μέσα από την GNO TV, όπου θα κάνει πρεμιέρα στις 5 Δεκεμβρίου.

Το διάσημο, πολυμεταφρασμένο και πολυβραβευμένο έργο του Ευγένιου Τριβιζά, μετά από μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ως μυθιστόρημα και θεατρικό, διασκευάστηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα για πρώτη φορά σε όπερα για όλη την οικογένεια, σε μουσική Γιώργου Δούση, για να δώσει πνοή στα όνειρα μικρών και μεγάλων.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το συγκινητικό, αισιόδοξο, γεμάτο νοήματα παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά μιλά για την αντίσταση των μαθητών ενός υποβαθμισμένου σχολείου και του εμπνευσμένου δασκάλου τους απέναντι στον άπληστο άρχοντα Αρπατίλαο και την αποφασιστικότητά τους να ξαναβρούν τα χαμένα τους όνειρα.

Ο συγγραφέας γράφει για το έργο: «Εύχομαι όσοι παρακολουθήσουν τα “μαγικά μαξιλάρια” να μην ξεχάσουν εύκολα τα λόγια του δάσκαλου στην παγωμένη αίθουσα του υποβαθμισμένου σχολείου: “Ό,τι κι αν σας πάρουν / πάντα κάτι μένει / που κανείς δεν το αγγίζει / κανείς δεν σας το παίρνει! / Ελπίδα, όαση, παρηγοριά σας, / θησαυρός στη συμφορά σας / μένουνε τα όνειρά σας”».

Η μελωδική μουσική του Γιώργου Δούση, πλούσια σε συναισθήματα, ζωντανεύει ένα σύνολο σπαρταριστών χαρακτήρων. Ο συνθέτης αναφέρει: «Τα “μαγικά μαξιλάρια” είναι ένα παντοτινά επίκαιρο έργο. Η δομή του έργου και ο λόγος του Ευγένιου Τριβιζά με οδήγησαν με απόλυτη ασφάλεια σε μια σχεδόν αυτόματη διαδικασία σύνθεσης».

Η σκηνοθεσία της Νατάσας Τριανταφύλλη, έχοντας ρυθμό, χιούμορ και συγκίνηση, στοχεύει στην αναζήτηση του ποιητικού πυρήνα αυτού του λυτρωτικού και ανεξάντλητου κλασικού παραμυθιού.

Η σκηνοθέτρια επισημαίνει: «Η ιστορία των “μαγικών μαξιλαριών” μας θυμίζει ότι είμαστε φτιαγμένοι από τα υλικά της γιορτής, της γενναιότητας, της ζωής, που ενυπάρχουν πάντοτε μυστικά και δεν εξαντλούνται ποτέ από εξωτερικές τυραννίες. Τα υλικά που σε κάνουν να κοιτάζεις τον ουρανό και να αναγνωρίζεις ότι, ακόμα κι αν είσαι μικρός, είσαι μέγας! Τα υλικά του ονείρου».

Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης της παραγωγής έχει ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ Νίκος Βασιλείου. Πρωταγωνιστούν οι μονωδοί της ΕΛΣ Νικόλας Μαραζιώτης, Νίκος Κοτενίδης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Βαγγέλης Μανιάτης, Γιώργος Ματθαιακάκης, Κωστής Ρασιδάκις και Γιάννης Κάβουρας, καθώς και τα μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ Δήμητρα Βασιλακοπούλου, Φραντζέσκα Βασιλοπούλου, Ειρήνη Κωνσταντοπούλου, Σοφία Λαχανά, Μάρκος Λεβογιάννης, Μάριος Πασχάλης και Αγγελική Ταμβακοπούλου.

Συμμετέχει μικρό ορχηστρικό σύνολο, φωνητικό σύνολο και μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου. Το ατμοσφαιρικό σκηνικό υπογράφει η Τίνα Τζόκα, τα πολύχρωμα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, την κινησιολογία η Δήμητρα Μητροπούλου, ενώ τους θεαματικούς φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος.

About Author