Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν τη γλώσσα στη μήτρα, αποκαλύπτουν οι μελέτες -Thisisus.gr

Τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν τη γλώσσα στη μήτρα, αποκαλύπτουν οι μελέτες -Thisisus.gr

Το πώς μαθαίνουμε και χρησιμοποιούμε τη γλώσσα είναι ένα θαυμαστό κατόρθωμα για το οποίο η επιστήμη γνωρίζει τόσο λίγα. Τα μωρά χρησιμοποιούν σχολαστικά τη γλώσσα σε πολύ μικρή ηλικία. Θα μπορούσε να φανεί εκπληκτικό το γεγονός καθώς τα μωρά δεν έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο πριν γεννηθούν. Αλλά έχουν έρθει στο φως νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μωρά μπορούν να ακούσουν θορύβους από το εσωτερικό της μήτρας. Όχι μόνο αυτό, συμμετέχουν ενεργά στην εκμάθηση των ήχων της γλώσσας που μιλούν οι μητέρες τους. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, η εκμάθηση γλωσσών ξεκινά στη μήτρα, πολύ πριν από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Τώρα ας το αναλύσουμε λεπτομερέστερα.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Τα αγέννητα μωρά αρχίζουν να ανταποκρίνονται σε θορύβους μερικές φορές μεταξύ της 24ης και της 30ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να επεξεργάζονται τους ήχους και να διακρίνουν μεταξύ των περισσότερων από αυτούς, ειδικά τα φωνήεντα, αφού είναι τα πιο ακουστικά. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ανταποκρίνονται ειδικά στη γλώσσα, σε αντίθεση με άλλους ήχους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα νεογέννητα, αμέσως μετά τη γέννηση, δείχνουν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα όταν ακούνε ένα τμήμα ομιλίας, σε αντίθεση με το ίδιο τμήμα όταν παίζεται προς τα πίσω ή τη σιωπή. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν αυτήν την αντίδραση αμέσως μετά τη γέννηση, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι ανέπτυξαν αυτήν την απόκριση στη μήτρα ως έμβρυα. Πιστεύεται επίσης ότι τα έμβρυα ως τέτοια έχουν παρόμοια ανταπόκριση στις φωνές και τα πρότυπα ομιλίας στη μήτρα.

Σε μια άλλη μελέτη, οι έγκυες γυναίκες έπαιξαν μια ηχογράφηση μιας “ανόητης λέξης” στα αγέννητα μωρά τους επανειλημμένα αρκετές φορές την εβδομάδα Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους. Μετά τη γέννηση, τα μωρά αναγνώρισαν την ανόητη λέξη, ενώ εκείνοι που δεν εκτέθηκαν σε αυτήν πριν από τη γέννηση δεν έδειξαν καμία αντίδραση.

Η έκθεση στη γλώσσα πριν από τη γέννηση τεκμηριώνεται επίσης σε μελέτες που δείχνουν ότι τα αγέννητα μωρά αναπτύσσουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν το ηχητικό πρότυπο της μητρικής τους γλώσσας, προτιμώντας το από αυτό των γλωσσών που δεν έχουν ακούσει πριν. Σε μια μελέτη, τα αγέννητα μωρά έδειξαν ότι όχι μόνο διακρίνουν τη φωνή της μητέρας τους από εκείνη των άλλων ανθρώπων, αλλά μπορούσαν επίσης να αναγνωρίσουν τη μητρική τους γλώσσα (Αγγλικά σε αυτή την περίπτωση) από μια ξένη γλώσσα (ας πούμε, Ισπανικά).

Η ερευνήτρια και ψυχογλωσσολόγος Anne Cutler, επίσης καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Marcs για τον εγκέφαλο, τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Western Sydney, στην Αυστραλία, δήλωσε ότι τα νεογέννητα, και πάλι αμέσως μετά τη γέννηση, προτιμούν να ακούν φωνές που αντιστοιχούν στη γλώσσα στην οποία εκτέθηκαν στη μήτρα. Τα νεογέννητα έδειξαν τις προτιμήσεις τους από το πόση ώρα χρησιμοποιούσαν ειδικές πιπίλες που τους επέτρεπαν να ακούσουν έναν ομιλητή έναντι ενός άλλου ή μια γλώσσα έναντι άλλης.

Η Δρ Patricia Kuhl στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον περιέγραψε, σε μια ομιλία του TED το 2010, σε ένα πείραμα που διεξήγαγε, ότι τα μωρά πολύ νεαρής ηλικίας έχουν την ικανότητα να διακρίνουν όλους τους διαφορετικούς ήχους που χρησιμοποιούνται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μετά από μερικούς μήνες μετά τη γέννηση, όμως, τα μωρά αρχίζουν να φιλτράρουν τους ήχους που δεν χρησιμοποιούνται στη μητρική τους γλώσσα και έτσι χάνουν την ικανότητα να διακρίνουν τους ήχους που δεν αποτελούν μέρος της μητρικής τους γλώσσας. Έτσι, ένα μωρό που μεγαλώνει ακούγοντας Ιαπωνικά θα χάσει την ικανότητα να διακρίνει μεταξύ “la” και “ra”, ενώ ένα μωρό που μεγαλώνει ακούγοντας Κορεάτικα θα διατηρήσει την ικανότητα να διακρίνει τρεις διαφορετικούς τρόπους προφοράς ενός ήχου όπως “tal” που έχει μόνο έναν τρόπο προφοράς στα Ολλανδικά.

Έτσι, πολλά συμβαίνουν πολύ πριν καν γεννηθούν τα μωρά. Τα πρώτα σταδιακά βήματα στο τρομερό έργο της εκμάθησης γλωσσών ξεκινούν στη μήτρα. Καθώς η έρευνα για τη γλώσσα εξελίσσεται, θα αποκαλύψει όλο και περισσότερα για αυτή τη μυστηριώδη ανθρώπινη ικανότητα.

References: 

1. Fifer WP, Moon CM. The role of the mother’s voice in the organization of brain function in the newborn. Acta Paediatr Suppl 1994;397:86-93

2. Graven SN, Browne JV. Auditory development in the foetus and infant. Newborn Infant Nurs Rev 2008;8(4):186-93.

3. Kisilevsky BS et al. Fetal sensitivity to properties of maternal speech and language. Infant Behav Dev 2008;32:59-71.

4. Partanen E et al. Learning-induced neural plasticity of speech processing before birth. Proc Natl Acad Sci USA 2013;110:15145-5.

5. Voegtline KM et al. Near-term fetal response to maternal spoken voice. Infant Behav Dev 2013;36:526-33.

About Author
Εκδόσεις Παπαδόπουλος