Ταξίδι στον ωκεανό -Ένα βιβλίο για παιδιά που αναλαμβάνουν δράση για την κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας το χάρισμά τους -Thisisus.gr

Ταξίδι στον ωκεανό -Ένα βιβλίο για παιδιά που αναλαμβάνουν δράση για την κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας το χάρισμά τους -Thisisus.gr

Τίτλος: Ταξίδι στον ωκεανό
Συγγραφείς: Τζωρτζίνα ΣπύρηΜάνια Ζηρίδη
Εικονογράφηση: Ιωάννης Σκουλούδης
Εκδόσεις: Διόπτρα
*Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ.

Ταξίδι στον ωκεανό

Ένα βιβλίο για παιδιά που αναλαμβάνουν δράση για την κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας το χάρισμά τους.

Ένα βιβλίο που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και στη μεταφορά περιβαλλοντικών πληροφοριών καθώς και στην συνειδητοποίηση πως οι ενέργειες των ανθρώπων που αφορούν το περιβάλλον θα έχουν επιπτώσεις στο μέλλον όλων μας.

Ο Κλικ είναι ένα ρινοδέλφινο. Η κοινότητά του δεν βρίσκει πια τροφή και ο Κλικ θέλει να βοηθήσει να λυθεί το μυστήριο των εξαφανισμένων ψαριών.

Παρόλο που αμφιβάλλει για τις δυνατότητές του, είναι αρκετά γενναίος ώστε να ξεκινήσει ένα μακρύ και γεμάτο προκλήσεις ταξίδι για να ανακαλύψει το χάρισμά του.

Στην πορεία του, συναντάει πολλά διαφορετικά θαλάσσια ζώα, τα οποία μοιράζονται μαζί του τη σοφία τους και τον καθοδηγούν.

Θα μπορέσει τελικά ο Κλικ να ανακαλύψει το κρυμμένο χάρισμά του και να βρει τα ψάρια;
Πώς μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο αξιοποιώντας το χάρισμά του;

Δράση για την κλιματική αλλαγή

«Το τελευταίο κεφάλαιο το γράφουμε εμείς. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και το τι θα γίνει στη συνέχεια εξαρτάται από εμάς»- David Attenborough

Μπορείς να φανταστείς ένα μέλλον στο οποίο τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι είναι οι εποχές και δεν θα μπορούν να τρώνε αγαπημένα φρούτα; Μπορείς να φανταστείς τις πολικές αρκούδες, τα δελφίνια και τα πουλιά να στέκονται μόνο ως αναμνήσεις σε ράφια μουσείων; Όλα όσα θεωρούμε δεδομένα και αποτελούν κομμάτι μιας αλυσίδας που εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον μας απειλούνται.

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός. Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει και η τελευταία που μπορεί να δράσει σύμφωνα με την WWF.

Γι’ αυτό το λόγο αυτό το βιβλίο είναι τόσο σπουδαίο!

Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών, των οικογενειών τους αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τις απειλές που δέχονται από την ανθρώπινη παρέμβαση.

Επίκαιρες περιβαλλοντικές πληροφορίες και επιστημονικά δεδομένα συνδυάζονται ώστε να μπορέσουμε όλοι μας να αποκτήσουμε έγκυρες γνώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του.

Η ενίσχυση της υπευθυνότητας και της κοινωνικής ευθύνης, καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλίας και δράσης από τα παιδιά θα αποτελέσουν τη βάση για ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο του τόπου μας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη!

Οι προβληματισμοί και οι συζητήσεις που θα προκύψουν από την ανάγνωση του βιβλίου, θα μας φέρουν πιο κοντά σε γνώσεις αλλά και λύσεις για την κλιματική αλλαγή.

«Ασχολούμαι με την ελεύθερη κατάδυση ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο εδώ και έντεκα χρόνια. Κάθε φορά που επιστρέφω σε ένα μέρος που έχω καιρό να επισκεφτώ, καταλαβαίνω αμέσως την αλλαγή που συνέβη στις θάλασσες. Η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών και η εξαφάνιση της θαλάσσιας ζωής αποτελούν δύο κρίσιμα ζητήματα. Η μελέτη των ωκεανών είναι σημαντική, διότι μας βοηθάει να αντιληφθούμε πώς επηρεάζουμε και προκαλούμε ­δυσμενείς αλλαγές στο περιβάλλον, αλλά και πώς μπορούμε να τις αποτρέψουμε. Η θάλασσα για μένα είναι το δεύτερο σπίτι μου, δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά μου όταν καταδύομαι στον ύφαλο, περικυκλωμένη από αμέτρητα είδη ψαριών, παίζοντας με τις θαλάσσιες χελώνες και τα σμήνη των γλάρων. Αν χαθούν όλα αυτά, για μένα θα είναι σαν να χάνω το σπίτι μου.»

Marianna Gillespie, έξι φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια κατάδυσης (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αξιοποιώντας το χάρισμά μας

«Το νόημα της ζωής είναι να ανακαλύψεις το χάρισμά σου, το έργο της ζωής είναι να το αναπτύξεις και ο σκοπός της ζωής είναι να το προσφέρεις» Ντέιβιντ Βίσκοττ

Μέσα από την αφήγηση της ιστορίας και των περιπετειών του Κλικ, τα παιδιά μαθαίνουν πως να ανιχνεύουν τα χαρίσματά τους! Μαθαίνουν πως να αναγνωρίζουν σημαντικές αξίες και τη συνεισφορά τους στις πεποιθήσεις και την συμπεριφορά τους.

Στο τέλος του βιβλίου θα βρούμε δραστηριότητες που θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε συζητήσεις με βασικά μηνύματα την ενίσχυση των χαρακτηριστικών των παιδιών που τα κάνουν μοναδικά.

Το να αξιοποιήσουν τα παιδιά τα χαρίσματα και τα ταλέντα τους είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να τους δώσουμε. Η αναγνώριση των χαρισμάτων βοηθά τα παιδιά να συνδεθούν με τον εαυτό τους και να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση.  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να γνωρίζουμε  ποιοι είμαστε  και να είμαστε  παθιασμένοι με αυτό που έχουμε να προσφέρουμε στον κόσμο.

Κάνε το δικό σου ταξίδι στον ωκεανό

Το Ταξίδι στον ωκεανό είναι ένα βιβλίο που αγαπήσαμε πολύ και το χρησιμοποιήσαμε με όλους τους τρόπους!

Μιλήσαμε για:

-την κλιματική αλλαγή

-θαλάσσια οικοσυστήματα και τις απειλές που δέχονται από την ανθρώπινη παρέμβαση

-ενίσχυση πρωτοβουλίας και δράσης

-τα χαρίσματά μας

-αναγνώριση σημαντικών αξιών

-πεποιθήσεις, αποφάσεις, συμπεριφορές μας

και όλα αυτά φυσικά μέσα από την βιωματική μάθηση και το παιχνίδι, γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε!

Φτιάξτε μαζί μας το δικό σας ταξίδι στον ωκεανό και ξεκινήστε τις δικές σας περιπέτειες και τις ολόδικές σας αναζητήσεις!

Θα χρειαστείτε στραγγάλια και μια μπλε μπογιά για να φτιάξετε τον ωκεανό και θαλάσσια ζώα για να ξεκινήσετε το παιχνίδι σας που είμαι σίγουρη πως θα σας βγάλει στα πιο όμορφα μονοπάτια!

*Το βιβλίο θα το βρείτε εδώ.

About Author