Θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι! -Thisisus.gr

Θεατρικό παιχνίδι στο σπίτι! -Thisisus.gr

Το θεατρικό παιχνίδι είναι απόλαυση για τα παιδιά και αποτελεί για κείνα ένα μέσον μέσα από το οποίο μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους και να εξερευνήσουν τον κόσμο με την φαντασία τους  χωρίς να υποστούν καμία απολύτως  λογοκρισία. Το θεατρικό παιχνίδι είναι τρόπος έκφρασης με την βοήθεια των θεατρικών εργαλείων και βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, να γίνουν μέρος μιας ομάδας, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και τελικά…. που είναι και το πιο σημαντικό, καθώς τα προστάζει η φύση τους, να παίξουν!

Να μερικά θεατρικά παιχνίδια που μπορείτε με ευκολία να παίξετε στο σπίτι με τα παιδιά σας!

1. Παιχνίδι Ρόλων

Το παιχνίδι ρόλων είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Είναι στην φύση τους να μιμούνται και επιδιώκουν την αναπαράσταση της καθημερινής ζωής σε μια προσπάθεια να την γνωρίσουν, αλλά και να την ερμηνεύσουν καλύτερα μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού. Με λίγα λόγια τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να παίξουν τον δάσκαλο και τον μαθητή, τον γιατρό, τον μπαμπά και την μαμά σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα και με σαφήνεια όλα όσα ζουν.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μπορούμε λοιπόν να γίνουμε η παρέα τους σε αυτό το ταξίδι και να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Μπείτε στην θέση του γιατρού, του δασκάλου και αφήστε ανοιχτές πόρτες να εξερευνήσετε μαζί εκτός από την καθημερινότητα και φανταστικούς κόσμους. Φορέστε στολές, ντυθείτε πειρατές και πριγκίπισσες πάτε ένα πολύ μακρινό ταξίδι και κάντε πράγματα που δεν θα τολμούσατε ποτέ! Κάντε σκηνές από το αγαπημένο παραμύθι του παιδιού ή από την αγαπημένη του ταινία. Τα παιχνίδια ρόλων θα είναι και για σας μια απόλαυση και θα γνωρίσετε λίγο καλύτερα τα παιδιά σας αλλά και το μικρό παιδί που κρύβετε μέσα σας.

2. Παιχνίδι συναισθημάτων

Το να καταφέρει ένα παιδί να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και να μπορεί να τα εκφράζει είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα το βοηθάει σε όλη του την ζωή.  Παίξτε μαζί του ένα διασκεδαστικό θεατρικό παιχνίδι που του δείχνει  την πληθώρα των συναισθημάτων  και την σύνδεση τους με την πραγματική ζωή. Πάρτε μια απλή σκηνή της καθημερινής ζωής , πχ το πλύσιμο των πιάτων ή τα ψώνια σας  στο σούπερ μαρκετ και παίξτε την πολλαπλά, χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τα συναισθήματα και τις εκφράσεις τους. Πχ…. Πάω να ψωνίσω στο σουπερ μαρκετ και κάνω έναν διάλογο χαρούμενος.

-Καλημέρα σας θα ήθελα ένα μπουκάλι γάλα.

-Καλημέρα σας. Το γάλα μας τελείωσε, θα θέλατε κάτι άλλο;

Παίξτε αυτήν την σκηνή ξανά και ξανά αλλάζοντας αυτή τη φορά τα συναισθήματά σας. Κάντε τους θυμωμένους, τους λυπημένους, τους έκπληκτους, τους φοβισμένους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το καταδιασκεδάσετε!

3. Ζωντανή αφήγηση!

theatriko-paixnidi

Συνδέστε την αγάπη του παιδιού για τα βιβλία με την κίνηση και την διασκέδαση!

Πάρτε μια αγαπημένη ιστορία του παιδιού ή απλώς μια διασκεδαστική ιστορία, ή ακόμα καλύτερα φτιάξτε μια δική σας και αποφασίστε όσο εσείς διαβάζετε την ιστορία το παιδί σας να κάνει αναπαράσταση της ιστορίας με το σώμα του, σαν παντομίμα και των ήχων που την περιβάλλουν. Πχ….  Ήταν μια φορά και έναν καιρό μια κυρία που περπατούσε στον δρόμο ( το παιδί περπατάει και μιμείται τις κινήσεις της κυρίας) καθώς περπατούσε άκουγε τις κόρνες των αυτοκινήτων (παύση ώστε το παιδί να κάνει τον ήχο από τις κόρνες των αυτοκινήτων) και συνάντησε στο πεζοδρόμιο έναν ζωηρό σκύλο! (παύση για να κάνει το παιδί τον σκύλο). Η Ιστορία θα σας κάνει σίγουρα να γελάστε, θα κινήσει το σώμα σας και θα ακονίσει την φαντασία σας! Μα πάνω απ’όλα θα σας προσφέρει ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας!

Οπλιστείτε με διάθεση και χαμόγελο και βάλτε τα θεατρικά παιχνίδια στην ζωή σας! Θα σας αποζημιώσουν! Καλές περιπέτειες!

Μητράκη Σοφία – Θεατροπαιδαγωγός

Διαβάστε επίσης το άρθρο “Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, να μας διηγούνται την μέρα τους”

About Author