Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για γονείς λόγω κορoνοϊού -Thisisus.gr

Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού για γονείς λόγω κορoνοϊού -Thisisus.gr

Τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού σε γονείς ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε διευκρινίζεται ότι την άδεια ειδικού σκοπού θα μπορεί να τη λάβει ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων και μέχρι τις 10/4.

Όπως τόνισε, για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του εργαζομένου. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

Στο δημόσιο τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών.

Σε περίπτωση που λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν τη δικαιούται.

Επίσης εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

Ειδικότερα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο, ή εργασία εξ’ αποστάσεως.

Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Τέλος ενισχύεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για νέες προσλήψεις.

About Author